• BIST 9509.17
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C

Başbakanlık koltuğuna kim oturmalı?

Başbakanlık koltuğuna kim oturmalı?
Cumhurbaşkanı’nın Recep Tayyip Erdoğan olmasının ardından kulislerde Başbakanlık koltuğuna kim oturmalı sorusu konuşulmaya başlandı.

Cumhurbaşkanı’nın Recep Tayyip Erdoğan olmasının ardından kulislerde Başbakanlık koltuğuna kim oturmalı sorusuna Radikal yazarı Murat Yetkin'in analizi şu şekilde:

13977.jpg

Bülent Arınç: AK Parti’nin kuruluşunda Erdoğan ve Gül ile birlikte üç ağır toptan biri olan Arınç, en kıdemli Başbakan Yardımcısı sıfatıyla da ilk akla gelen isim oluyor. Kırk küsur yılını davasına vermiş bir siyasetçidir; işin vefa boyutu da düşünülebilir. Öte yandan Erdoğan’ın davaya bağlılıktan çok kendisine bağlı bir isim arayışı olabileceği de akıldan çıkarılmamalı.

ahmet-davutoğlu_158976.jpg

Ahmet Davutoğlu: Erdoğan’ın risk alan dış politikasının mimarı “Hoca”yı partililer de, damarlarında yeni-Osmanlı hevesi dolaşan gençler de hem bir ideolog, hem de bir hatip olarak seviyorlar. Erdoğan’ın son mitingini Konya’ya alması bir işaret sayılabilir. Öte yandan kendi siyasi bakışı olan Hoca’yı Erdoğan bir süre daha dış politikada tutmak ve o arada örgüt-parti deneyimi kazandığını görmek isteyebilir.

binali_yildirim_4-001.jpg

Binali Yıldırım: Eski Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, iş dünyasının Erdoğan yukarı çıkarsa yerinde görmek istediği kesim. Bunun sebebi, Yıldırım’ın iş dünyası ile Erdoğan arasında iyi bir köprü olacağına inanmaları. Ancak Erdoğan aynı nedenlerle Yıldırım’ı Köşk’e adeta Başkan Yardımcısı işlevinde Genel Sekreter ya da Baş Danışman olarak çekip, ondan fiili Başbakan olarak yararlanmak, icra ve seçim işlerini hükümetin başındaki Başbakan'a bırakmak isteyebilir.

mehmet-ali-sahin_6955-002.jpg

Mehmet Ali Şahin: Yine kırk yıla yakındır ‘davanın’ içinde bir siyasetçi olan Şahin, Meclis Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı gibi önemli mevkilerde bulunduktan sonra bir süredir AK Parti’nin siyasi ve hukuk işleri başkan yardımcılığını yürütüyor; yani Erdoğan’dan sonra partinin iki numarası. Bir başka yönüyle, eğer ilk turda seçilirse, Erdoğan’ı Çankaya’ya taşıyacak stratejinin sorumlularından birisi. Bir süredir kameralar önüne geçmemeye özen gösteriyor ama o da Erdoğan seçilirse yerine Başbakan olabilecek güçlü bir aday...

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim