• BIST 8727.4
  • Altın 2237.619
  • Dolar 32.3325
  • Euro 35.1174
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C

Başbakan’ın tarım projesi ’borsa’da umutları artırdı

Başbakan’ın tarım projesi ’borsa’da umutları artırdı
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Milli Tarım Projesi'nin umutları...

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Milli Tarım Projesi'nin umutları artırdığını söyledi.

İzmir Ticaret Borsası Ekim ayı meclis toplantısında Başbakan Binali Yıldırım'ın İzmir'in Ödemiş ilçesinde açıkladığı "Milli Tarım Projesi" ele alındı. İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz projenin umutlarını artırdığını belirtirken, Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz da proje kadar projenin açıklanma yerinin de İzmir olarak seçilmesinin önemine vurgu yaptı.

"Akıllı tarım yöntemlerine odaklanmak şart"

İTB Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Kocagöz, Milli Tarım Projesi modelinin uygulanma biçiminin son derece önemli olduğunu belirterek, "Özellikle, sağlıklı bir üretim planlaması için destekleme modelinin nasıl uygulanacağı, hangi ürün, hangi havzada daha verimli üretilecekse orada desteklenip, desteklenmeyeceği çok önemli. Ama üretim teknikleri geliştirilmesi ve akıllı tarım yöntemlerine de odaklanılması şart" dedi.

"Desteklemenin 3 yıl için yapılması devrimdir"

Destekleme programının bundan böyle 3 yıl için yapılacak olmasının başlı başına tarımda planlama adına bir devrim olduğunu kaydeden Kocagöz, "Bu sayede başarının büyük anlamda yakalanacağına inanıyorum. Hayvancılık ile ilgili olarak verilecek destekler, mera hayvancılığının yaygınlaştırılması, üretimin, ticaretin ve ihracatın planlanması Türkiye'de uzun yıllardır süren et ve süt hayvancılığının sorunlarına çözüm olabilecek uygulamalar olarak görülüyor" ifadelerini kullandı.

"Havza bazlı modeli destekliyoruz"

İTB Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz da planlı tarımsal üretim konusundaki eksiklerin yıllardır dile getirildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bir yıl arz açığı olan üründe bir sonraki yıl arz fazlası yaşanıyor. Doğal olarak bu durum piyasada dalgalanmalara ve gıda sanayinde ve ihracatta planlama güçlüklerine neden oluyor. Havza bazlı destekleme modelinin gerçekçi olarak uygulanması durumunda üretimde planlamayı sağlayacak önemli bir araç olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle modeli desteklediğimizi belirtmek isterim. Bugünden "bu ürünlerin hepsi doğrudur" diyemeyiz. Gelişmelere ve ihtiyaçlara göre modeldeki düzeltmelerin de hızlı bir şekilde yapılması gerektiğine inanıyoruz. Mazotun yarısının devlet tarafından desteklenecek olması da üretim maliyetlerinin gerilemesine ve üreticimizin rekabet gücünün artmasına önemli katkı sağlayacak."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim