• BIST 8736.27
  • Altın 2236.233
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1035
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C

Başbakan Yıldırım’dan yarın TBMM’de görüşülecek Başbakanlık tezkeresine ilişkin açıklama

Başbakan Yıldırım’dan yarın TBMM’de görüşülecek Başbakanlık tezkeresine ilişkin açıklama
Başbakan Binali Yıldırım, yarın TBMM'de görüşülecek Başbakanlık tezkeresine ilişkin olarak, "Gelen tezkere, Türkiye'nin güney kara hudutları ötesinde...

Başbakan Binali Yıldırım, yarın TBMM'de görüşülecek Başbakanlık tezkeresine ilişkin olarak, "Gelen tezkere, Türkiye'nin güney kara hudutları ötesinde ve mücavirinde olabilecek her türlü ülkemiz aleyhine, ülkemiz milli güvenliğini tehdit edecek gelişmelere karşı müdahale hakkını veriyor. Asker gönderme hakkını veriyor. Bu kez de 30 Ekim'den geçerli olmak üzere bir yıl süreyle tekrar yenilenmiş olacak" dedi.

Başbakan Yıldırım, Türk-İş Genel Merkezini ziyaretinin ardından çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Görüşmede memleket meselelerini ele alma fırsatları olduğunu belirten Yıldırım, "Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile çalışma hayatının en büyük sivil toplum kuruluşu Türk-İş'e ziyaret gerçekleştirdik. Sayın Başkan, Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte genel olarak çalışma hayatıyla ilgili memleket meselelerini ele alma fırsatımız oldu. Toplantıya esnaf örgütünün en büyük çatı örgütü TESK, iş adamları ve sanayicilerimizin en büyük çatı örgütü TOBB da katıldı. Kısacası çalışma hayatımızın ve iş camiamızın hemen hemen yüzde 80'inin temsil edildiği büyük bir sivil toplum teşkilatıyla bir arada olduk" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin taşeron işçilerin görüşmede gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine Yıldırım, "Türk-İş'e gelip taşeron konusunu konuşmamak olmaz. Bu konu için hükümet olarak uzun süreden beri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, Maliye Bakanlığımız ve diğer ilgili bakanlarımız çalışma yürütüyorlar. Muhakkak bu meseleyi gündemden çıkaracağız ve çalışanlarımızı, kamuda çalışan taşeron olarak çalışanların statülerini bir kalıcı esasa bağlayacağız. Çalışmalar, çeşitli alternatifler dikkate alınarak tamamlanmak üzere. Buradaki son tarihimiz, bu yıl çıkmadan bu işe noktayı koymak. Bu yönde de çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki haftalarda Bakanlar Kuruluna gelecek, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda görüşülecek, varılan sonuç kamuoyuyla paylaşılacak" cevabını verdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin yapmayı planladığı referanduma ilişkin soru üzerine Yıldırım, "Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, 8 Haziran itibarıyla 25 Eylül'de referanduma gitme kararı aldı. Bu kararın dünya kamuoyuna açıklanmasından itibaren Türkiye olarak bunun çok yanlış bir karar olacağını defalarca ifade ettik. Hükümet Sözcümüz, biz, Cumhurbaşkanımız, bunu çeşitli vesilelerle ifade ettik ve kendilerine de bu yanlış karardan vazgeçmelerini defalarca telkin ettik. Geldiğimiz noktada baktığımızda bu karara uluslararası alanda hiçbir destek yok. Ülkelerin hemen hemen tamamı bunun yanlış bir karar olduğunu ve bu referandumun yapılmaması gerektiğini ifade ettiler. Ayrıca Türkiye, Irak, İran komşu üç devlet da bu konuda doğabilecek telafisi imkansız sonuçların olacağını yine Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ne defaatle anlattık ancak şu ana kadar burada herhangi bir değişiklik yok. Aslında meselenin kaynağı olan Irak Merkezi Yönetimi ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında anayasadan kaynaklanan hakların tam anlamıyla uygulanmadığı ve burada merkezi hükümetin, bölgenin beklentilerine karşılık vermediği yönünde şikayet var. Biz bu konuda da gerekli desteği, katkıyı yaparız" şeklinde konuştu.

Başbakan Yıldırım, TBMM'de yarın görüşülecek Başbakanlık tezkeresinin kapsamına ilişkin soruya, "Gelen tezkere, Türkiye'nin güney kara hudutları ötesinde ve mücavirinde olabilecek her türlü ülkemiz aleyhine, ülkemiz milli güvenliğini tehdit edecek gelişmelere karşı müdahale hakkını veriyor. Asker gönderme hakkını veriyor. Bu da yine uluslararası sözleşmeler ve BM kararları çerçevesinde. Uzun yıllardan beri bu yenileniyor. Biliyorsunuz PKK ile mücadele ediyoruz, o çerçevede yenileniyor. Bu kez de 30 Ekim'den geçerli olmak üzere bir yıl süreyle tekrar yenilenmiş olacak. Yarın Meclisimiz konuyu enine boyuna değerlendirecek, müzakere edecek ve kararını verecek. Zaman üzerinde durmaya gerek yok. Zaten 30 Ekim'de dolacağı için zamanlıca ve yaşanan gelişmeler dikkate alınarak böyle bir çağrı yapmış olduk" cevabını verdi.

TEOG'un kaldırılması

TEOG'un kaldırılması ve yapılacak yeni düzenlemeye ilişkin soru üzerine Yıldırım, "TEOG bir sistem değildir. Dolayısıyla ortaokuldan liseye geçiş usulünde bir sistem değişikliğine gidilmiyor. Bilinen nedir; TEOG okullarda yapılan yazılı sınavların her sömestr birer tanesinin merkezi yapılması. Yani Ankara tarafından bütün okullarda yapılması. Dolayısıyla bunun yerine yine okullarda sınav yapılmaya devam edilecek ve ortaokuldan liseye geçiş veli, okul, öğrenci ve öğrencinin ilkokuldan orta sona kadar ilk 8 yıllık başarı durumları dikkate alınarak lisede hangi tarafa yönlendirileceğine karar verilecek. Dolayasıyla TEOG yerine geçecek uygulamayla ilgili Milli Eğitim Bakanlığımız çalışmaları alternatifli olarak sürdürüyor. Bu Bakanlar Kurulunda görüşülmeyecek ama daha sonraki Bakanlar Kurulunda konuyu görüşmüş olacağız. Ben burada velilere, anne babalara şunu söylemek isterim; hiçbir şekilde yavrularımızın, velilerin mağduriyetine yol açacak bir uygulamaya fırsat vermeyeceğiz, böyle bir endişe olmasın" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın istifa ettiği yönündeki iddialara ilişkin ise Yıldırım, "Bu konuda bugün içerisinde Kadir Bey bir açıklama yapacak" karşılığını verdi.

Başbakan Yıldırım’dan yarın TBMM’de görüşülecek Başbakanlık tezkeresine ilişkin açıklama

Başbakan Yıldırım’dan yarın TBMM’de görüşülecek Başbakanlık tezkeresine ilişkin açıklama

Başbakan Yıldırım’dan yarın TBMM’de görüşülecek Başbakanlık tezkeresine ilişkin açıklama

Başbakan Yıldırım’dan yarın TBMM’de görüşülecek Başbakanlık tezkeresine ilişkin açıklama

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim