• BIST 9141.48
  • Altın 2325.41
  • Dolar 32.3762
  • Euro 35.0131
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Başbakan Yıldırım: Ülkenin ana meselelerinde muhalefet ve iktidar ayrımı yapmayacağız

Başbakan Yıldırım: Ülkenin ana meselelerinde muhalefet ve iktidar ayrımı yapmayacağız
Başbakan Yıldırım, "Ülkenin ana meselelerinde muhalefet ve iktidar ayrımı yapmayacağız. Bütün konularımızı konuşarak, görüşerek ve uzlaşarak çözmenin gayreti içinde olacağız." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısına verilen arada gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, "7 Ağustos'ta Yenikapı'da yaşanan ve Türkiye'ye yeni kapılar açan o birlik, beraberlik, uzlaşma ruhunu devam ettirmek, ülkemizin terörle mücadelesinde, iç ve dış sorunlarını kolayca aşmasında ve temel konularımızda beraber hareket etmek tabiatıyla her bakımdan milletimize ve ülkemize büyük bir katkı sağlıyor." dedi.

Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile görüşmesi ile ilgili olarak Yıldırım, "Bu sabahki toplantıda da sayın genel başkanlara ülkemizin başını ağrıtan birkaç temel konuda bilgi verme fırsatı bulduk, özellikle uzun süreden beri devam etmekte olan PKK terörüyle yaptığımız mücadelede geldiğimiz noktayı ve bundan sonraki hareket tarzımızı anlatma fırsatı bulduk." ifadelerini kullandı.

"Suriye konusunda Türkiye'nin duruşu çok nettir"

Başbakan Yıldırım, Suriye konusu ile ilgili olarak, burada Türkiye'nin duruşunun çok net olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Suriye, bugün altı seneyi bulan bir iç savaşla maalesef enerjisini günden güne kaybediyor, milyonlarca masum Suriye vatandaşı ülkelerini terk etmek zorunda kaldı, 500 bin civarında masum insan da bu anlamsız iç savaşta hayatını kaybetti. Artık akan kanın daha fazla sürmemesi, Suriye'de huzurun ve istikrarın tekrar sağlanması, bizce bölge içi yapılacak en öncelikli ve en önemli işler içerisinde yerini almış durumda." 

Bütün tarafların aklıselimle bir araya gelip Suriye'de akan kanın durdurulması ve tekrar bütün Suriyelilerin temsil edileceği bir yönetişim şeklinin oluşturulmasının esas olduğunu dile getiren Yıldırım, "Bu bağlamda bizim önemle üzerinde durduğumuz konu çok nettir; Suriye'nin bölünmemesi, toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi, herhangi bir etnik gruba avantaj sağlayacak yeni bir yapılaşmaya izin verilmemesi." dedi.

Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti:

"Türkiye olarak Suriye'nin toprak bütünlüğünü çok önemsiyoruz. Sadece biz önemsemiyoruz, İran da diğer ülkeler de önemsiyor. Orada ayrı ayrı devletçiklerin oluşturulmaya çalışılması veya böyle bir düşüncenin var olması, Suriye'nin bu halinin daha onlarca yıl devam etmesi anlamına geliyor. Bu da zaten büyük bir tahribat yaşayan ülkenin bir daha belini doğrultamaması anlamına da gelir. Bu insanların, geleceği hakkında söz sahibi olacağı tek bir Suriye devletinin oluşturulması, bütün etnik yapıların temsil edilmesi olmazsa olmaz şarttır. Bu işin paydaşları, çözümü bu çerçevede oluşturmak mecburiyetindedir."

Başbakan Yıldırım, "Komşu ülke olarak Türkiye, yine yakından ilgili İran başta olmak üzere Rusya, Amerika, hatta bazı Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan’ın da rol alacağı bir modelle artık daha fazla zaman kaybetmeden Suriye’de yeni bir sayfanın açılması hayati öneme sahip."dedi.

Yıldırım, "Görüyoruz ki bazı gayretler var, Türkiye'nin güneyinde bir Kürt oluşumu meydana getirmek, başka bölgelerde de başka oluşumlar meydana gelmesine zemin hazırlamak. Bu asla Türkiye olarak bizim kabul edebileceğimiz bir şey değildir." şeklinde konuştu.

İsrail'in Gazze bölgesine karşı giriştiği hava saldırısı

Başbakan Yıldırım, İsrail'in Gazze bölgesine karşı giriştiği hava saldırısına dair de "Sivillere yönelik bu saldırıların onaylanmadığını açık bir dille ifade etmek isteriz. Bizim İsrail ile ilişkilerimizin normalleştirilmesi Filistinliler'in haklı davalarına karşı duruşumuzu, onlarla birlikte hareket etmemizi asla engellemez, durdurmaz." ifadelerini kullandı.

"Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik yatırım, teşvik ve destek projelerini tamamladık"

Başbakan Yıldırım, "Çukur siyasetinin başladığı şehir ve ilçeleri işgal girişiminden sonra güvenlik güçlerimizin yaptığı operasyonlarla beraber bölgenin imar edilmesi, yeniden burada hayatın süratle normalleşmesi, bölgeye olan yatırımların, projelerin hızlı bir şekilde gelmesi anlamında uzun bir zamandan beri devam eden Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik yatırım, teşvik ve destek projelerini nihayet tamamladık." dedi.

"Kürt vatandaşlarımızın asla terör örgütünden bir beklentileri yok"

"Bölge insanı, Kürt vatandaşlarımızın asla ve asla terör örgütünden bir beklentileri yok." diyen Yıldırım, "Terör örgütü ancak kan, gözyaşı, ızdırap veriyor ve bu ızdırabı bölge insanı artık yaşamak istemiyor. PKK terör örgütü veya onun etkisinden kendini kurtaramayan siyasi uzantıları asla ve asla bölge insanının hiçbir sorununa çözüm üretemedikleri gibi bölge insanının bugün en büyük sorunu haline geldiler." şeklinde konuştu.

"Ülkenin ana meselelerinde muhalefet ve iktidar ayrımı yapmayacağız"

Başbakan Yıldırım, "Türkiye'nin önünde güzel günler var. Bir yandan sağlanan birlik ve kardeşlik ortamını, uzlaşma ortamını devam ettirmek için iktidar partisi sorumluluğunu bilerek daha dikkatli davranacağız. Ülkenin ana meselelerinde muhalefet ve iktidar ayrımı yapmayacağız. Bütün konularımızı konuşarak, görüşerek ve uzlaşarak çözmenin gayreti içinde olacağız." ifadelerini kullandı.

"Mısır ile ilişkileri geliştirmekten yanayız"
"Mısır ile ilişkileri geliştirmekten yanayız." diyen Yıldırım, şöyle konuştu:

"Mısır, kültürü, değerleri bizimle çok yakın olan bir ülkedir, halklarımız kardeştir. Yönetimde yaşanan anlaşmazlıklar halklarımıza mağduriyet olarak yansıtılmamalıdır." 

Gaziantep'teki terör saldırısı

Başbakan Yıldırım, "Gaziantep saldırısını gerçekleştiren saldırganın yaşı ve uyruğu belirlendi mi? Patlattı mı, patlatıldı mı? Bununla ilgili son gelişme nedir?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Bu saldırıyla ilgili tabii çok şiddetli bir patlama, henüz faile ilişkin bir ipucu bulunabilmiş değil. Bu, sadece bir tahmin, görgü tanıklarının anlattıklarından ortaya çıkan bir tahmindir. Yoksa saldırıyı kimin yaptığı, hangi örgüt adına yapıldığı konusunda etken kanaatler maalesef doğru değildir ve toplumu doğru bilgilendirme adına tabii ki onaylanacak bir durumda değildir. Henüz kimin yaptığı, çocuk mudur, büyük müdür... Öyle bir rivayet var. Güvenlik kuvvetlerimiz ona yoğunlaşıyor. Onunla ilgili ipuçları bulmaya çalışıyor ve elde edilenlerle olayın arkasında kimler var, onlar da ortaya çıkarılacak. Bunda hiç şüphe yok. Geçmiş olaylarda yapılan titiz çalışmalar sonucu, hangi örgütle nasıl bağlantılar olduğu ortaya çıkmıştı. Bu sefer de çıkacaktı. Bundan hiçbir tereddütüm yok." 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim