• BIST 9548.09
  • Altın 2495.732
  • Dolar 32.505
  • Euro 34.5659
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 25 °C

Başbakan Yardımcısı Elvan: "Hükümet Olarak Peşini Bırakmayacağız”

Başbakan Yardımcısı Elvan: "Hükümet Olarak Peşini Bırakmayacağız”
Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Kızılay'daki terör saldırısıyla ilgili, "Faili ortaya çıktı ama hükümet olarak biz bunun peşini bırakmayacağız....

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Kızılay'daki terör saldırısıyla ilgili, "Faili ortaya çıktı ama hükümet olarak biz bunun peşini bırakmayacağız. Bununla ilgili çok detaylı soruşturmalar hem emniyet mensuplarımızca hem Milli İstihbarat Teşkilatımızca devam ediyor. Bu hadisenin arka planında ne var ne yok araştırmaya ve bu konu üzerinde hassasiyet göstermeye devam edeceğiz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, TGRT Haber ekranlarında yayınlanan "Neler Oluyor" programına konuk oldu. İhlas Haber Ajansı ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın sorularını cevaplayan Yaşar, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Demokratikleşme yolundaki reformların milletin özgürlüğü için yapıldığını ifade eden Elvan, "Bugün bizi eleştiren ana muhalefet partisi, biz demokratikleşmeyle ilgili reform paketlerini gündeme getirdiğimizde bize karşı durdu. Özellikle Kürt vatandaşlarımızın bir takım haklardan mahrum olduğunu ifade ettiğimizde onlar bize destek vermedi ama biz bu reformlarımızı gerçekten milletimizin, vatandaşlarımızın özgürlüğü için gözü kapalı yaptık. Bizim en önemli özelliğimiz bu" diye konuştu.

"HEM DEMOKRASİ, HEM EKONOMİ İLERLEDİ"

Türkiye'nin bir taraftan ekonomik olarak kalkınma sağlarken, bir taraftan da demokratikleşme yolunda önemli adımlar attığını kaydeden Elvan, "Konuşulamayan, düşünülemeyeni tartışılamayan birçok husus artık konuşulmaya başlandı. Geçmişte yaptıklarımızı kimse konuşmuyor bugün. Özellikle bizi karalamaya çalışanlar, Cumhurbaşkanımızı, Başbakanımızı karalamak isteyenler bugün bunları konuşmuyorlar. "Biz nasıl ve ne şekilde Cumhurbaşkanını yerinden edebiliriz, AK Parti hükümetini ortadan konuşabiliriz" diye konuşuyorlar. Biz göreve geldiğimiz günden itibaren teker teker Türkiye'nin önünü açacak uygulamaları ortaya koyduk. Türkiye öyle bir noktaya geldi ki bir taraftan demokratikleşme standardını yükseltti, bir taraftan ekonomik olarak inanılmaz bir performans sergiledi fakat bu arada dünyada yaşanan, Avrupa'da yaşanan, gelişmiş ülkelerde yaşanan krizlere, sıkıntılara rağmen Türkiye'de bu sıkıntıların yaşanmaması birilerini rahatsız etti" ifadelerini kullandı.

"DEMEK Kİ CUMHURBAŞKANIMIZ DOĞRU YAPIYOR"

Eski ABD büyükelçilerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili eleştirilerine değinen Elvan, "Kimin aklına gelirdi, bir eski büyükelçinin bir bölücü terör örgütünün sözde liderinin ifadelerinin aynısını ifade etmesini, kim beklerdi? Bunun tek bir nedeni var; demek ki Türkiye doğru yolda, AK Parti hükümetleri bugüne kadar doğru kararları vermiş. Demek ki Cumhurbaşkanımız doğru yapıyor, demek ki Başbakanımız doğru yapıyor" değerlendirmelerinde bulundu.

Türkiye'nin Suriye konusunda tavrını hiç değiştirmediğine dikkat çeken Elvan, "Türkiye güç olarak baktığımızda NATO'nun en büyük güçlerinden biri. ABD'den sonra Türkiye NATO'nun en büyük gücü. Türkiye NATO için ve bölge için vazgeçilemez bir ülke. Buna rağmen Rusya ile ABD'nin dışişleri bakanları düzeyinde ya da daha alt düzeyde Suriye için birtakım işbirliğine girdiklerini görüyoruz. Biz istikametimizi hiç bozmadık ve doğru bildiğimiz yolda yürümeye devam edeceğiz" dedi.

Terör örgütünü finansal olarak destekleyenlerin de üstesinden gelineceğini vurgulayan Elvan, "O silahlar nerelerden geliyor, o son derece modern silahlar nerelerden geliyor, bunların finansal desteği nasıl ve nerelerden sağlanıyor? Uluslararası arenada Türkiye mücadelesine devam edecek. Terörle mücadele konusundaki kararlılığımız devam edecek" şeklinde konuştu.

"YÜKSEKOVA VE ŞIRNAK TEMİZLENECEK"

Terör olaylarının yaşandığı yerlerde en çok bölge halkının zarar gördüğünü dile getiren Elvan, "Kamu düzenini sağlayacağız. Kim terörist aktivitelerde bulunuyorsa bunun gereğini yapacağız. Temizleme harekatına ara verme gibi, teröristlerle oturup pazarlık etme gibi bir şeye kesinlikle girmemiz söz konusu olamaz. Bölücü terör örgütüne karşı mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Yüksekova da temizlenecek, Şırnak da temizlenecek, diğer ilçelerimiz de teker teker temizlenecek. Bu temizlik harekatından en çok memnun olanlar o bölgede yaşayan vatandaşlarımız. Artık o bölgede yaşayan insanlara o kadar çok zulmetmişler, o kadar çok baskı yapmışlar ki" ifadelerini kullandı.

"KILIÇDAROĞLU ÖNCE KENDİ MİLLETVEKİLİNE HESAP SORMALI"

Başbakan Yardımcısı Elvan, Kılıçdaroğlu'nun Kızılay'da yaşanan terör saldırıyla ilgili istihbarat zafiyeti olduğu yönündeki eleştirisine, "Sayın Kılıçdaroğlu "her olaydan nasıl ve ne şekilde bir siyasi rant elde edebilirim" arayışında. Sayın Kılıçdaroğlu bunu söylemeden önce kendi partisinin İstanbul milletvekilinin bölücü terör örgütünün televizyon kanalına çıkıp o kanalda röportaj yapmasını önce eleştirmesi gerekir. Sen madem terör örgütüne, terör olaylarına karşısın, senin milletvekilin gidiyor, haince saldırılar tertip eden bölücü terör örgütünün televizyon kanalına çıkıyor, konuşma yapıyor. Sayın Kılıçdaroğlu önce kendi milletvekiline hesap sormalı. Elbette önlemleri alıyoruz, almaya da devam edeceğiz, kendilerinin somut önerileri varsa onları da dikkate alırız ama bir ana muhalefet partisinin milletvekilinin bölücü terör örgütünün televizyonuna çıkıp, onların sorularını cevaplandırması bile bir anlamda "ben bölücü terör örgütünü tanıyorum" anlamına gelir" diye cevap verdi.

"BİZ TERÖRLE MÜCADELE EDERKEN DEMOKRATİKLEŞME STANDARDIMIZI YÜKSELTİYORUZ"

"Bu süreçte bir taraftan yoğun bir şekilde terörle mücadelemizi sürdürüyoruz, diğer taraftan da bir başka elimiz ekonomide, reformlarda" diyen Elvan, şöyle devam etti:

"Bir taraftan da reformlarımızı yapıyoruz, vatandaşa vermiş olduğumuz vaatleri yerine getiriyoruz. Türkiye'nin gerçekten reform yapması gereken ciddi alanlar var. Diğer husus da AB ile ilişkilerin daha da güçlendirilmesi, müzakerelerin sürdürülmesi. Bir taraftan siz terörle ciddi bir şekilde uğraşıyorsunuz, diğer taraftan reform yapıyorsunuz. Bana, bunu yapabilen dünyada Türkiye dışında başka bir ülke gösterebilir misiniz? Bu süreçte bizim Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, hükümetimizin çabalarına destek olmak da son derece önemli. Birliğe, bütünlüğe, dayanışmaya ihtiyacımız var. Sayın Başbakanımız liderlerle bir araya geldiğinde "gelin reformlarımıza, Avrupa Birliği'ne giriş sürecine destek verin" dedi. Söylem olarak "tamam" deniyor ama Meclis'e gittiğimizde muhalefet partilerinin yasalara yönelik ciddi bir direnç gösterdiğini görüyoruz. Biz terörle mücadele ederken demokratikleşme standardımızı yükseltiyoruz."

KIZILAY'DAKİ TERÖR SALDIRISI

Kızılay saldırısıyla ilgili detaylı soruşturmanın devam ettiğini belirten Elvan, "Faili ortaya çıktı ama hükümet olarak biz bunun peşini bırakmayacağız. Bununla ilgili çok detaylı soruşturmalar hem emniyet mensuplarımızca hem Milli İstihbarat Teşkilatımızca devam ediyor. Zaten olay tamamıyla savcılığa intikal etmiş durumda, onlar da gerekli çalışmaları yapıyorlar. Bu hadisenin arka planında ne var ne yok araştırmaya ve bu konu üzerinde hassasiyet göstermeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"ARTIK AB ZİRVELERİNE TÜRKİYE DE KATILIYOR"

Türkiye'nin artık başbakan ve bakanlar düzeyinde AB zirvelerine katılacağını belirten Elvan, "Türkiye olarak AB ile müzakerelere başlar başlamaz bizi zirvelere davet etmeye başladılar. Bakanlarımız bakanlar toplantısına, başbakanımız başbakanların yaptığı toplantılara katılıyordu. Bir süre sonra maalesef Avrupa Birliği bu tür zirvelere Türkiye'yi davet etmemeye başladı, hatta bakanlar düzeyinde yapılan toplantılara da çağırmamaya başladı. Özellikle mülteciler sorununun yaşanması, Türkiye'nin AB'ye üyelik konusunda kararlılığı, bu konuda somut adım atılması yönündeki isteği, arzusu bir yandan da AB ile Türkiye'nin birlikte AB Zirvesi yapmasına vesile oldu. Epey bir aradan sonra bu zirvelere Türkiye katılmaya başladı. Özellikle mülteciler konusunda AB'nin belirli talepleri oldu. Türkiye de gerçekten bu meseleye insani bir sorun olarak yaklaştı. Buna para meselesi olarak, kaynak meselesi olarak bakmadı. Hep insani boyut olarak baktı. 2 milyon 700 bin insanı biz ülkemize almışsak, burada yediriyorsak, barındırıyorsak bu bizim insani bir yaklaşımda olmamızdan kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.

HOLLANDALI TARAFTARLARIN ÇİRKİN DAVRANIŞI

PSV Eindhoven taraftarlarının İspanya'da Suriyeli mültecilerle dalga geçtiği görüntüleri hatırlatan Elvan, "AB ülkelerinde üzücü yaklaşımları da görmemiz mümkün. Mültecilere yönelik protestolar, İspanya'da bir maç öncesi Hollandalı taraftarların son derecece çirkin, son derece aşağılayıcı, lanetlenecek girişimlerini tasvip etmek mümkün değil. Bir taraftan bunlar insan haklarından, demokrasiden bahsediyor ama diğer taraftan o toplumun halini de sizler görüyorsunuz" dedi.

VİZELERİN KALDIRILMASI

Avrupa Birliği ile vize muafiyeti konusunda 72 maddelik düzenleme yapılacağını kaydeden Elvan, "Bunların önemli bir kısmı operasyonel düzenlemeler. Bununla ilgili de bazı yasal düzenlemeler ve uluslararası sözleşmeler var. Bugüne kadar biz 6 uluslararası sözleşmeyi geçirdik, 5 uluslararası sözleşmemiz kaldı, bunu da önümüzdeki günlerde geçireceğiz. Diğer taraftan 7-8 tane yasal düzenlememiz var. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu var, bir de siber suçlarla mücadele konusu var. Biz bu ikisini bir paket yaptık, tek bir kanun olarak Meclis'e sevk ettik. Önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu'nda çıkaracağız, bu yasalaşmış olacak. Bir diğer düzenleme İnsan Hakları Kurumunun Etkinleştirilmesi ile Ayrımcılıkla Mücadele Yasa Tasarısı'nın çıkarılması. Bunu da biz TBMM'ye sevk ettik, hatta İnsan Hakları Komisyonu'nda da görüşüldü, Genel Kurul'a da indi" diye konuştu.

"İLK DEFA AYRIMCILIĞA YÖNELİK DÜZENLEME YAPIYORUZ"

"Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa ayrımcılığa yönelik bir bütün halinde yasal düzenleme yapıyoruz" diyen Elvan, "Sık sık eleştirmiyor muyduk "başörtüsünden dolayı, inancından dolayı, mezhebinden dolayı, kılık kıyafetinden, renginden, etnik kökeninden dolayı ayrımcılık yapılıyor" diye. İşte buna bir mekanizma getiriyoruz, bir kurum oluşturuyoruz. Bu çok önemli bir düzenleme, ayrımcılığa yönelik her türlü girişimi engelleyecek olan bir düzenleme. Bu kurum düzenleyici bir kurum olacak, idari ve mali açıdan bağımsız olacak, özerk bir yapısı olacak ve Türkiye'nin demokratikleşme kotasını biraz daha yukarıya çekecek. Bu da yine Avrupa Birliği vize muafiyeti çerçevesinde yapmamız gereken bir düzenleme" değerlendirmelerinde bulundu.

Meclis'e sevk edilecek paketle birlikte reformların yüzde 55'i, vaatlerin ise yüzde 98'inin gerçekleştirilmiş olacağını belirten Elvan, pazartesi günü vaatlerin gerçekleştirilme oranının yüzde yüze ulaşacağını müjdeledi.

YENİ TORBA YASA

TBMM'ye getirilecek yeni torba yasayla birlikte vatandaşların birçok hakka kavuşacağını açıklayan Elvan, torba yasadaki düzenlemeleri şöyle sıraladı:

"Sosyal destek alan vatandaşlarımız var. Bu vatandaşlarımızın herhangi bir iş yeri tarafından istihdam edilmesi halinde sigorta primini devlet olarak biz ödeyeceğiz. Yani vatandaşımızın iş bulmasını kolaylaştıracağız. İş dünyası da sosyal destek alan vatandaşlarımızı tercih edecek. Bir taraftan sosyal destek alan vatandaşlarımıza istihdam sağlamış olacağız, diğer taraftan da işverene sigorta üzerinden ciddi bir destek sağlamış olacağız. Bir başka önemli düzenlememiz, gençlerin genel sağlık sigorta borçlarının silinmesi. Bu bizim için önemli bir konu. Bunun sözünü seçim meydanlarında vermiştik. 25 yaşının altında olan gençlerimizin genel sağlık sigortası prim borçları varsa bunları sileceğiz. Bir başka önemli husus 65 yaş aylığında kesintiler olması. Bununla ilgili de ilave bir düzenleme yapıyoruz. Kesinti ve duraksamaları önleyecek yeni mekanizmalar oluşturuyoruz. 65 yaş üstü olup da ihtiyaç sahibi olan vatandaşlarımızın tamamına destek vermiş olacağız. 65 yaş aylığında hane halkı geliri dikkate alınıyordu, şimdi hane halkı gelirini dikkate almayacağız. Başka bir düzenleme ise yine öğrencilere yönelik bir düzenleme olacak. Meslek lisesi, meslek yüksekokulu okuyanlar, üniversite okuyan öğrencilerimize yönelik bir düzenleme ve bunları stajyerliğe özendirmeye yönelik bir düzenleme. Şimdi staj yapacak öğrencilere "Sen buraya gelme, staj kağıdını getir, ben doldurayım" şeklinde bir yaklaşım var. Öğrenciler staj yapmadan maalesef sertifikaları veriliyor. Staj yapmayı özendirici yeni bir mekanizma getiriyoruz. Stajyer öğrencilere asgari ücretin üçte biri kadar ücret vereceğiz. Bunun bir kısmını biz, bir kısmını işveren karşılayacak. Bildiğiniz gibi çıraklık eğitimi zorunlu eğitimin dışında kalıyor. Yani 4+4+4 sisteminin dışında kalıyor çıraklık eğitimi. Çıraklık eğitimini de zorunlu eğitim kapsamına dahil edeceğiz. Türkiye'de çıraklık alanında önemli bir eksikliğimiz var. Küçük sanayi sitelerine, buradaki oto tamircilerine gidin, "En temel sorununuz nedir" diye sorduğunuzda verecekleri cevap "çırak bulamıyorum" olacaktır. Lise döneminin sonuna çıraklık eğitimini dahil ediyoruz. Çocuklar 13-14 yaşında bir taraftan çıraklık eğitimine başlayacak, bir taraftan da okuyacak. Böylece Türkiye'nin istihdamında eleman bulma sorununu da önemli ölçüde çözmüş olacağız. Diğer bir düzenlememiz ise seçim öncesinde verdiğimiz sözlerden bir tanesi. Seçim öncesinde "Kentsel dönüşüm şartına girmek kaydıyla ve ilgili ev sahibinin muvafakat vermesi kaydıyla izinsiz bir yapı söz konusu ise elektrik ve su imkanını sağlayacağız" dedik. Bu sayede kentsel dönüşümü de hızlandıracağız. Böylece bir taraftan kentsel dönüşümü hızlandıracağız, bir taraftan vatandaşımızın ihtiyaçlarını karşılayacağız. Diğer taraftan da şehirlerimize yaşanılabilir bir kent görünümü sağlayacağız. Bir başka önemli düzenlememiz çok konuşulan trafik sigortası konusunda olacak. Mesela bir aracınız var, gittiniz bir ağaca çarptınız. Normalde siz kusurlusunuz fakat bunda dahi masrafların tamamını sigorta şirketi karşılıyor. Sigorta primlerinin artması gibi bir sorun yaşıyoruz ki; kişi başı hasar maliyeti son üç, dört yılda 7 bin liradan yaklaşık 70 bin liraya yükselmiş durumda. Artık sadece kusuru olmadığı kısmı kadar bir ödeme söz konusu. Bir başka düzenlememiz terörizmin finansmanı suçuyla mücadelenin daha iyi yapılabilmesi konusu. Terörle mücadele konusunda terörün finansmanını engelleyici bir düzenlememiz söz konusu olacak."

DOKUNULMAZLIK DOSYALARI

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili hazırlanan fezlekelere de değinen Elvan, "TBMM'ye şu anda ulaşmış 436 fezleke var. Bunlardan 347'si HDP'ye, 49'u CHP'ye, 40'ı AK Parti'ye, 10'un üzerinde de MHP'ye ait. Bunların içinde trafik suçuyla ilgili olanlar, hakaret suçundan olanlar, terörle ilgili olanlar var. Çok değişik fezlekeler söz konusu. Bununla ilgili olarak Adalet Komisyonumuz ve Anayasa Komisyonumuz birleşecek. Bunları bir bütün halinde değerlendirecekler ve dosyalardaki duruma göre komisyon bir karar verecek. Dolayısıyla bu süreci Adalet Komisyonu ve Anayasa Komisyonu'ndan oluşan karma komisyon ele alacak" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim