• BIST 9722.09
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Başbakan Yardımcısı Elvan: Cari açık giderek azalıyor

Başbakan Yardımcısı Elvan: Cari açık giderek azalıyor
Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, petrol fiyatlarındaki düşüşün cari açık hesap üzerine olumlu etki yaptığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, petrol fiyatlarındaki düşüşün cari açık hesap üzerine olumlu etki yaptığını söyledi.

Açılışı Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan tarafından yapılan 11. Türk Arap Ekonomi Forumu (TAF'2016) başladı. Programda konuşan Elvan enflasyon rakamlarına değinerek, 2016'da yüzde 7,5, 2017'de yüzde 6, 2018'de ise yüzde 5 enflasyon beklediklerini ifade etti. Cari açığını giderek azaldığını da belirten Başbakan Yardımcısı, "Petrol fiyatlarındaki düşüş cari açık hesabı üzerinde olumlu etki yapıyor. Altın ve enerji hariç hemen hemen cari açığın yüzde sıfır. Bu konuda bir miktar yapısal dönüşüme ihtiyaç duyuluyor." dedi.

11. Türk Arap Ekonomi Forumu (TAF'2016) Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) resmi desteğinde, Borsa İstanbul ile Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı iş birliğiyle Al-Iktissad Wal-Aamal Group (AIWA) tarafından Çırağan Sarayı'nda düzenlendi.

Türkiye ile Arap ülkeleri arasında yeni 10 yılın ekonomi vizyonu ele alındığı programın açılış oturumunda kürsüye çıkan Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) 2016'da yüzde 4,5, 2017 ile 2018 için ise yüzde 5 oranında beklendiğini dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Reform gündeminde yapısal dönüşüm konusunda bazı önlemler düşünüyoruz. Cari açığın finansmanı aslında iyileşme gösterdi. Dış finansmanın bileşimi, kısa vadeli portföyden uzun vadeye dönmektedir. Özellikle 2014'ten itibaren kısa vadeli portföy düşmekte, uzun vadeli portföy ve doğrudan yabancı yatırımlar artmaktadır."

Enflasyon oranınını yükselten etkenler arasında döviz kurları ve gıda fiyatlarının olduğunu belirten Elvan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Rusya'ya gıda ihracatında düşüş olmasının, gıda fiyatlarına etkisi olabilir. Enflasyon sepetimizde gıdanın payı yüzde 24 civarında. Dolar cinsinden ithalat fiyatları ile Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları arasındaki açık artmış durumda. Türk lirasının değer yitirmesi oldukça yüksek, bu da enflasyonun daha düşük düzeye düşmesine engel oluyor. 2015 yılında yüzde 8,8'lik enflasyon oranı gerçekleşti. 2016'da yüzde 7,5, 2017'de yüzde 6, 2018'de yüzde 5 enflasyon bekliyoruz."

Bakan Elvan'ın yanı sıra ilk oturumun konuşmalarını; Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Ahmed Bin Jassim Al Thani, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Riza Alaboyun, TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, Suudi Arabistan Ticaret Odaları Konsey Başkanı Dr. Abdul Rahman Abdullah Al-Zamil, Al-Iktissad Wal-Aamal Group Başkan Yardımcısı Faysal Abou Zaki ve Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün yaptı.

Cihan

Başbakan Yardımcısı Elvan: Cari açık giderek azalıyor

Başbakan Yardımcısı Elvan: Cari açık giderek azalıyor

Başbakan Yardımcısı Elvan: Cari açık giderek azalıyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim