• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 17 °C

Başbakan: TANAP Projesinin tarihi belli oldu

Başbakan Erdoğan TANAP projesi hakkında "Bu yıl sonuna kadar neticelenip inşallah 2014 başı itibarıyla temeli atılacak" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlenen Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'nın ardından ortak basın açıklaması yaptı.
 
TANAP projesi ile ilgili temel atma tarihi veren Başbakan Erdoğan Azerbaycanla birlikte yürütülen diğer projelerle ilgili de konuştu.
 
DEV PROJENİN TARİHİNİ VERDİ
 
Başbakan Erdoğan, stratejik öneme haiz enerji noktasında attıkları ve atacakları adımlar olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
 
"Bunlardan bir tanesi masada olan TANAP meselesi. Ki bu yıl sonuna kadar neticelenip inşallah 2014 başı itibarıyla temelini atıp, çalışmaların başlayacağı tarihi bir proje, TANAP Projesi.
 
DİĞER PROJELER
 
TANAP'ın dışında atılan birçok adımlar var. Bakü-Tiflis-Ceyhan, daha önce açılışını yaptığımız projeydi. Şu anda Azeri petrolünün dünyaya, Ceyhan'dan açılması projesiydi ki, bu proje başarılı şekilde başlatıldı ve şu anda başarılı şekilde devam ediyor.
 
Bir diğer önemli adım, bildiğiniz gibi Şah Deniz Projesi. Bu proje aynen devam ediyor.
 
"ÜLKEMİZİ DEMİRYOLU AĞLARIYLA ÖRÜYORUZ"
 
Bir diğer adım, Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi. Bu proje yoğun bir şekilde devam ediyor. İnşallah bitmek üzere. Onun da açılışını gerçekleştirmek suretiyle adeta demiryolu ağlarıyla ülkelerimizi örüyoruz.
 
Marmaray ile bunlar bütünleşiyor. Marmaray ile bütünleştikten sonra Pekin'den Londra'ya kadar şu andaki Bakü-Tiflisi de kapsayacak şekilde bu adımları atmış olacağız."
 
IĞDIR'DAN NAHÇIVAN'A DOĞALGAZ
 
Başbakan Erdoğan, Iğdır'dan Nahçıvan'a doğalgaz verilmesiyle ilgili adımları da görüşme fırsatı bulduklarını belirterek, "Hatta aynı şekilde Iğdır Nahcivan arasında bir demiryolu ağının kurulması noktasında görüşmeler bu vesileyle yapıldı . Bunların çalışmaları inşallah başlıyor. Bu adımları kararlı şekilde atıyoruz" diye konuştu.
 
TANAP PROJESİ NEDİR?
 
Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR'ın, Türkiye'den BOTAŞ ile TPAO'nun ortaklığı ile 26 Aralık 2011 tarihinde ön mutabakatı gerçekleştirilen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi, 7 milyar dolar yatırımla hayata geçecek. Projenin ilk etabı 2018 yılında tamamlanacak.
 
TANAP için oluşturulan konsorsiyumda SOCAR, BOTAŞ ve TPAO ilk ortaklar olarak yer alıyor. TANAP projesi kapsamında, Türkiye'nin BOTAŞ ve TPAO ile beraber bu konsorsiyum içeresindeki hissesi yüzde 20 olacak. Projenin yüzde 80'lik hissesi SOCAR'a ait olacak.
 
Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı, gazın Azerbaycan'dan çıkarak, Gürcistan'dan geçip Türkiye üzerinden satılmasını ve iletilmesini öngörüyor. Şah Deniz 2 Konsorsiyumu'nun 16 milyar metreküplük gazının, 6 milyar metreküplük kısmı Türkiye'ye satılacak, 10 milyar metreküplük kısmı da TANAP ile Avrupa 'ya Bulgaristan ve/veya Yunanistan sınırında teslim edilecek.
 
Giriş noktası Türkiye sınırı Türkgözü girişi olan 56 inçlik hattın, Avrupa'ya çıkış noktaları Yunanistan ve/veya Bulgaristan sınırları, Türkiye içi çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya bölgesi olacak.
 
TANAP projesi için öngörülen 4 aşamanın ilki 2018'de ilk gaz akışıyla gerçekleşecek. 2020'de yıllık 16 milyar metreküp olacak kapasitenin, 2023'te 23'e, 2026'da ise yılda 31 milyar metreküp seviyesine kadar ulaşması hedefleniyor.
 
Türkiye Ulusal İletim Hattının batı girişini besleyerek, batı bölgesi arz güvenliğini kuvvetlendirecek proje, gelecekte Türkmen gazının Türkiye ve Avrupa'ya iletimi için alternatif bir hat olma özelliği de taşıyor.
 
İki ülke açısından çok büyük stratejik öneme sahip olan TANAP, Türkiye ve Avrupa için uygun fiyat ve tanımlanmış doğalgaz kapasitesiyle arz güvenliğini desteklerken, Azerbaycan'ın sahip olduğu doğalgaz kaynaklarının yeni pazarlara ulaştırılması gibi büyük kazanımları da beraberinde getiriyor.
 
www.istanbulhaber.com
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim