• BIST 9693.46
  • Altın 2508.306
  • Dolar 32.5811
  • Euro 34.833
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

Başbakan Erdoğan Köşk’e çıkarsa ne yapacak?

Başbakan Erdoğan Köşk’e çıkarsa ne yapacak?
İngiltere merkezli uluslararası haber ajansı Reuters, Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olacağını ve ardından Türkiye’yi “akil adamlar konseyi ya da gölge kabine” ile yöneteceğini yazdı.

ÖNEMLİ GÖREVLER

Reuters’e konuşan üst düzey AKP yetkilileri, “Akil adamlar konseyinin bir kısmının Erdoğan’ın mevcut kabinedeki yakın müttefiklerinden oluşacağını” ve “en önemli hükümet işlerini denetlemenin bu konseyin görevi olacağını” söyledi. Yetkililer, bazı bakanlıkların yetkilerinin Erdoğan’a bağlı bu akil adamlar konseyine devredileceğinden fiilen teknik ve bürokratik roller üstleneceklerini belirtti.

“AKİL ADAMLAR KONSEYİ, KÖŞK’TE ERDOĞAN İLE BİRLİKTE ÇALIŞACAK”

Ajans’a konuşan AKP’nin üst düzey bir yetkilisi ise akil adamlar konseyi hakkında şunları söyledi: “Önemli konular hakkında Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde Erdoğan ile birlikte çalışacaklar. Onlara akil adamlar konseyi ya da gölge kabine denilebilir.” Yetkili önemli konular arasında “enerji politikası, barış süreci ve bazı dış politika meselelerinin” yer alacağını ekleyip “Alınan kararlarda Cumhurbaşkanlığı’nın ağırlığı daha fazla hissedilecek” dedi.

KONSEYDE YER ALACAK BAKANLAR

Akil adamlar konseyinde, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay’ın yer alabileceği belirtildi.

ERDOĞAN, BİRÇOK BAKANLIĞIN YETKİLERİNİ GÖLGE KABİNEYE VERECEK

AKP yetkilileri, Erdoğan, Köşk’e çıkınca birçok bakanlığın yetkilerinin kendisine bağlı gölge kabineye verileceğini söylüyor.

“BUNUN ADI FİİLİ BAŞKANLIK SİSTEMİ”

Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olduktan sonra Türkiye’yi gölge kabine ile yöneteceği iddialarını Taraf’a değerlendiren Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun, şunları söyledi: “Böyle bir sistem Anayasa’ya aykırı. Ancak bunu fiilen yapabilir. Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması durumunda bu heyet onun danışma heyeti gibi gösterilebilir. Ancak bu Anayasa Değişikliği ile getirilememiş Başkanlık sisteminin fiilen getirilmesi demektir.”

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim