• BIST 9040.03
  • Altın 2301.296
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0591
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Başbakan Erdoğan Cemaati böyle mi vuracak?

Başbakan Erdoğan Cemaati böyle mi vuracak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, köşke çıkması durumunda, ilk MGK'da cemaati "iç tehdit" olarak Kırmızı Kitap'a sokacağı iddia ediliyor.

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilerek Çankaya Köşkü'ne çıkması halinde "paralel devlet yapılanmasıyla" yürütüleceğini açıkladığı mücadelenin en kritik hamlesini, "Kırmızı Kitap" olarak da bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde yapılacak değişiklik oluşturacak.

 

Yeni dönemde, "ulusal güvenliği tehdit eden yapılanmalar" Türkiye'nin iç tehdit tanımları arasında yer alacak.

HER KONUŞMASINDA VURGU YAPTI

Başbakan Erdoğan, hemen her konuşmasında paralel yapıyla ve devletin güvenliğini tehdit eden unsurlarla mücadele edileceğini vurguluyor. Erdoğan, Cumhurbaşkanı adaylığının açıklandığı ve vizyon belgesinin kamuoyuna ilan edildiği törenlerde de Çankaya Köşkü'ne çıkması durumunda bu mücadelenin asla aksamayacağı mesajını verdi.

YENİ DÖNEMDE EN STRATEJİK ADIM

Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilip Çankaya Köşkü'ne çıkarsa, yeni dönemdeki mücadelede en stratejik adım, MGSB ile gelecek. "Kırmızı Kitap olarak da adlandırılan MGSB'nin güncellenerek "Paralel Yapı"nın "iç tehdit" unsuru olarak ulusal güvenlik tehditleri arasında yer alacağı belirtiliyor. Ankara kulislerinde, Erdoğan'ın seçilmesi durumunda Cumhurbaşkanı olarak başkanlık edeceği ilk MGK toplantısında bu konuyu gündeme getireceği vurgulanıyor.

MGK'DA KARARA BAĞLANIYOR

2010'da Siyaset Belgesi'nde yapılan değişiklikle, "irtica" gibi soyut kavramlar tehdit olmaktan çıkarılmıştı. Bu yılın şubat ayında gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu toplantısında da söz konusu yapı, "halkımızın huzurunu ve ulusal güvenliğimizi tehdit eden yapılanmalar ve faaliyetler" olarak kayda geçirilmişti. Kırmızı Kitap, değişikliklerle ilgili gerekli taslak çalışmalar tamamlandıktan sonra MGK toplantısında masaya yatırılıyor. Toplantıda, görüşülüp karara bağlanıyor. 5 yılda bir gözden geçirilen belgede, Türkiye'nin iç-dış tehdit algılamalarınayönelik ifadeler yer alıyor ve Türkiye'nin güvenlik siyaseti buna göre şekillendiriliyor.

KAYNAK: İNTERNETHABER

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim