• BIST 9079.97
  • Altın 2307.251
  • Dolar 32.3024
  • Euro 35.0637
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Başbakan Davutoğlu'ndan başkanlık sistemi açıklaması

Başbakan Davutoğlu'ndan başkanlık sistemi açıklaması
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kanal 7'de yayınlanan 'İskele Sancak Özel' programında soruları cevapladı. Davutoğlu, 'Başkanlık sistemi tartışmalarını doğru bulmuyorum' dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, mevcut başkanlık tartışmasını doğru görmediğini belirterek, "Sistem başkanlık da olsa parlamenter sistem de olsa ülkenin sistemi olacaktır" dedi.
İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

- Bank Asya kararı tamamıyla bir hukiki karardır, siyasi bir boyutu yoktur. Hukiki kriterler herkes için her marka için geçerli olan kriterlerdir. 185 imtiyaz ortaktan 63'ünün ismi veriliyor ve geri kalanı verilmiyor ve tekrar isteniyor yine verilmiyor.

'TMSF'NİN DURUP BEKLEYECEĞİNİ Mİ ZANNEDİYORLARDI'

- Onun üzerine bu 63 hisse toplamda yüzde 37'ye tekabül ettiği için yüzde 63 hissenin TMSF tarafından kullanımına karar verildi. İsimler verilmemiş şeffaflık ortaya konmamış. Böyle bir durum varken açık bir ihlal söz konusu iken TMSF'nin durup beklemesi mi bekleniyordu. Bu geri kalan isimlerden 122'sinin ismi verilmiyorsa bunlar bilinmiyorsa gereken yapılır. Bunlar kuraldır kurallara herkes uyacak.

'KARAR DİĞER BANKALARA BİR ZARAR VERMEYECEK'

- Bu kararın ekonomiye ve diğer bankalara vereceği bir zarar yoktur. Türkiye'yi bu karanlık dehlizin düşüncenin içine kimse sokamaz. Sen görevini yapıp kurallara uydunmu kimse sana bir şey yapamaz. Bu nedenle de kimsenin tedirgin olacağını zannetmiyorum.

GÜLEN'İN PASAPORTUNUN İPTAL EDİLMESİ

- Gülen'in pasaportunun iptal edilmesi ile ilgili hukuk dışına hiç bir zaman çıkılmamıştır ve çıkılmayacaktır. Türkiye çok sancılı bir süreç yaşıyor. Başbakanlığa neden sızsın bir cemaat, TIR'ları neden durdursun. Paralel ile mücadele benim için bir anlayış bir zihniyetle mücadeledir.

- Biz halktan niye yetki alıyoruz üzerimizde bir sorumluluk var onun hesabını vereceğiz. Habis bir ur haline gelmiş bu yapı ile mücadelemiz devam edecek.

'BU ZAT NASIL BÖYLE BİR YAZI YAZAR'

- Dini bir cemaatin lideri olduğunu ve bir ceketi dahi olmadığını söyleyen bir zat, New York Times'a niye yazı yazar. Bu hükümetten iyilik dışında ne gördü? Gerçekten bunu içimde hissederek söylüyorum bu zata inandığı için onlarca yılını vermiş insanlar adına söylüyorum hiç tahmin edebilirler mi nasıl olur da 'Allah' adını her zaman zikreden bir insan böyle bir yazı yazar.

'GÜLEN ORADAKİ LOBİLERE HİTAP EDİYOR'

- Hadi yazdın, yazının içeriğine bakalım, 'Kürt, Türk, Alevi, Sünni, Gayrimüslim herkes Türkiye'de baskı altında' diyor. Daha dün biz gayrimüslimler ile yemek yedik. Ve hepsi teşekkür ettiler. Neden gayrimüslimleri zikrediyor biliyor musunuz? Çünkü oradaki lobilere hitap ediyor. Bunlar Türkiye'de bir kaos çıksın yurt dışındaki itibarımız zedelensin istiyorlar.

- Eğer milletten destek almayıp da yurt dışından destek alırlarsa şimdi olduğu gibi Allah onları zelil eder. Bunlar geçmişte de vardı günümüzde de var.

- Biz bu kaos ortamında hiç bir şeyi düşünmeden çözüm sürecini devam ettireceğiz. Biz ne geri adım atarız ne yılarız.

BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMASI

- Başkanlık sistemi Türkiye'de yıllardır gündemde bu konuda da son Başkanlık sistemi tartışmasını doğru görmüyorum. Sistem parlementer sistem de olsa bu ülkenin sistemi olacak. 'Başkanlık sistemiyle otoriter bir sisteme geçilecek' diyorlar peki delilin ne? Önemli olan olaya nasıl baktığınız.

- Sistemi tartışırken önce bir kaç şey sormamız lazım, bu kişisel bir mevzu değildir. Sistemi bir kere kurduğunuzda 50 yıl 100 yıl sürmesi gerekir. Mesele, öyle bir sistem kuralım ki hem ülkenin ihtiyaçlarına cevap versin hem de temel siyaseti kültürü yansıtsın.

- Öyle bir Anayasa olmalı ki halka güveni yansıtmalı bu anayasa bunu yansıtmıyor. Kampanyamızda ana unsur yeni anayasa olacak.Başkanlık sistemi buna dayalı olursa hiçbir zaman otoriter olmaz.

'BİZ CUMHURBAŞKANIMIZLA SÜREKLİ GÖRÜŞÜYORUZ'

- Biz sayın Cumhurbaşkanımızla sizin bilmediğiniz şekilde de görüşüyoruz. Ben bir köşede kitap yazarken akademisyenken bir telefonla hiçbir şey demeden geldiğimizi sayın Cumhurbaşkanı bilir. Ben Ak Parti'ye kapatma davası açıldığında buraya geldim. Ve 'bu bir savaştır' dedim. Ben hep sayın Cumhurbaşkanımızı yanımda önümde gördüm. Muhalefet her zaman beni galeyana getirmek istiyor 'başbakansan kendini göster' diye.

- Hakan Bey benim akademik hayatımdan beri tanıdığım bir arkadaşımızdır. Ve nihayet MİT müsteşarı olarak da çok yakın çalıştığımız bir insan. Hakan Bey hepimizin takdirini kazanmıştır. Yiğittir. Hangi görevi alırsa hakkını verir ve bu memlekette de her görevde çalışabilir. Hakan Bey ile ilgili her konuda her yerde pozitif dururum. Hakan Bey güvendiğim arkadaşlarımdan biridir.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim