• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Başbakan Davutoğlu: Tarihi Yarımada'ya tahakküm eden ne varsa ihanettir

Başbakan Davutoğlu: Tarihi Yarımada'ya tahakküm eden ne varsa ihanettir
Başbakan Davutoğlu, "Tarihi Yarımada'ya şirk koşmak, o yarımadayı tahakküm eden ne eser varsa bu şehre ihanettir." dedi.

Başbakan Davutoğlu, İstanbul'da Süleymaniye Camisi'nde "Medeniyetimizin Mimarı Sinan'ı Anlamak" programında konuştu.

Ahmet Davutoğlu, "Şimdi bir muhasebe vaktidir arkadaşlar, hepimizin muhasebe vakti. Eğer bir gemiyle İstanbul'a doğru yaklaşıyorsanız, bir tarafta Süleymaniye, diğer tarafta da Gökkafes denilen bir ucube yan yana durduğunda bizim nesil Mimar Sinan'dan hiç ders almamış diye insan üzülüyor, mahvoluyor. Tarihi Yarımada'ya şirk koşmak, o yarımadayı tahakküm eden ne eser varsa bu şehre ihanettir. Aynı şeyi Zeytinburnu kuleleri için de söylerim, diğer yapılar için de..." dedi.

"Hepimizin en asli görevi gelecek nesillere en iyi şekilde bırakmaktır"

İstanbul'u gelecek nesillere en iyi şekilde bırakmanın asli bir görev olduğuna dikkat çeken Başbakan Davutoğlu şu şekilde konuştu:

"İstanbul'u korumaktan daha aziz bir görev olamaz bize ve hepimizin en asli görevi, bu şehri, emanet olarak devraldığımız bu şehri gelecek nesillere en iyi şekilde bırakmaktır. Mimar Sinan'dan ders almış olsaydık, o çok zikrettiğimiz Mimar Sinan'ın aşkını, sevdasını gerçekten yürekten hissetmiş olsaydık, bu aziz şehre, bu aziz şehrin doğasına, dokusuna, tarihine uymayan eserler yapıp şirk koşmazdık. Açık bir muhasebeyle söylüyorum, hepimiz sorumluyuz ve hep beraber bu Mimar Sinan gününde, Mimar Sinan'ın huzurunda, Mimarlar Günü'nde, başta mimarlar olmak üzere bütün meslek erbabına ve başta belediyeler olmak üzere bütün yerel yönetimlere ve başta Çevre ve Şehircilik Bakanımız olmak üzere bütün bakanlarımıza en açık ve net talimatımız, bundan sonra bu şehre hançer gibi saplanan hiçbir eser yapılmayacak."

 "İnceleme başlatacağız"

Mimar Sinan'ın kafatasının türbeden çıkarılması hakkında, inceleme başlatılacağının altını çizen Davutoğlu, şunları ifade etti:

"Bu mübarek bedenin bu uzvunun, bir restorasyon esnasında geri konmadığı ortaya çıkar. Başbakanlık Müsteşarımıza da görev verdim. Bu konuda bir inceleme başlatacağız. Mimar Sinan'ın mübarek bedeninin bu mübarek parçası, kafatası demek bile bana ağır geliyor, ifade edemiyorum, böyle bir barbarlık, böyle bir vahşilik, böyle bir kültür tanımazlık, insana saygısızlık, cenazeye saygısızlık bu topraklarda yaşanmışsa arkadaşlar, biz Mimar Sinan'ın huzuruna varamayız. İnşallah bir inceleme başlatacağız. Elimizdeki imkanlarla, DNA testleri de dahil olmak üzere, neredeyse o Mimar Sinan'ın mübarek parçasını, inşallah bedeninin diğer parçalarıyla buluşturup, en azından tarihimizdeki bu kara lekeyi silmek için adım atacağız." 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim