• BIST 9767.76
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Başbakan Davutoğlu Konya’da

Başbakan Davutoğlu Konya’da
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Artvin Cerrattepe'deki maden işletmesinin mahkeme kararı sonuçlanana kadar çalışmalarını durduracağını belirterek, "Herkes...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Artvin Cerrattepe'deki maden işletmesinin mahkeme kararı sonuçlanana kadar çalışmalarını durduracağını belirterek, "Herkes hukuk devletinin gereği olarak mahkeme kararına saygı duyacak. Aynı şekilde izinsiz gösterilerden kaçınılarak, şu ana kadar Artvin'de yapılan bazı istismarların da önüne geçilecek" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya'da Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan 1 milyar 171 milyon liralık 42 tesisin Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen temel atma ve açılış törenine katıldı. Davutoğlu, "7 Haziran seçiminin ardından 1 Kasım'da aziz milletimiz yüzde 49,5'luk oyla yolunuz açık olsun dedi. 7 Haziran'da bizi hüzünlü uğurlayan Konya, o gün vakarla bizim yanımızda durarak bütün dünyaya en büyük mesajı verdi. Bizim arkamızda Konya, önümüzde Hazreti Mevlana oldu ve 1 Kasım günü sizler Mevlana Meydanında toplandığınızda bütün dünyaya demiştik ki Mevlana'ya atfen, biz bu topraklara sevgi tohumları ekmeye geldik demiştim. Size teşekkür ediyorum, yüzde 74,5 oyla zafere imza attınız. İkinci ziyaret sebebim, bu gücü almak üzere sizinle buluşmaktı. 1 Kasım seçimlerinden sonra süratle hükümeti kurduk ve vaatlerimizi gerçekleştirmeye başladık. 3,5 ayda vaatlerimizin çoğunu gerçekleştirerek geldik. Fitne odakları 7 Haziran sonrasında terör olaylarını çıkardılar. 23 Temmuz'dan itibaren huzur ve demokrasi operasyonlarını başlattık. Bu çerçevede 2 hafta önce Mardin'i ziyaret ettim. Hem Mardin'e teşekkür etmek, hem de bu süreçte atacağımız adımları ilan etmek için. Türkiye'nin doğusuyla batısıyla bir olduğunu ilan etmek için Türkiye'nin merkez şehrindeyiz. 78 vilayete tek bir sesle sesleniyoruz; Türkiye birdir bir olacaktır, her zaman başı dik olacaktır. Bütün bir ülkeyi adım adım dolaşarak birliğinize beraberliğimizde kast edenlere karşı omuz omuza olmaya devam edeceğiz. Bu kutsal mücadeledeki şehitlerimize dualar ediyor, yakınlarına taziyelerimizi iletiyorum. Allah birliğimize beraberliğimize zeval vermesin, bizlere güç ve kuvvet versin" dedi.

Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ziyaretimizin üçüncü temel sebebi sizleri hizmetlerimizle buluşturmak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'mızın birbirinden önemli projelerinin açılışı için buradayız. Tam 1 milyar 171 milyon liralık 42 tesisin açılışını yapacağız ve temelini atacağız. AK Parti hükümetlerinin çevrecilik anlayışına muhalefetin hayali bile yetişemez. Biz 13 yılda 3,5 milyar fidan diktik. Bir hayalimizdir, o da dünyadaki her insan için bir fidan dikmek, inşallah ağaç sayımızda 7-8 milyar olacak. Orman varlığı bütün dünyada azalırken bunu artıran nadir ülkelerdeniz."

"CERRATTEPE'NİN GÜZELLİKLERİNİ KORUMAK BİZİM EN TEMEL BORCUMUZDUR"

Artvin Cerrattepe'deki maden işletmesinin çalışmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Cerrattepe'nin güzelliklerini korumak bizim en temel borcumuzdur. Ancak hukuk devleti kuralları içinde de kamu düzenini sağlar ve bu çerçevede atılan adımlara yönelik yanlış bir uygulama olursa bunun da gereğini yaparız. Artvin Cerrattepe ile ilgili bütün gelişmeleri ilk günden beri çok yakından takip ediyorum. Bakan arkadaşlarımla, Artvin'den gelen dernek temsilcilerimizle ve sivil toplum örgütü yöneticileriyle bir araya gelerek bilgi aldım. Konya'ya gelmemden hemen önce onlarla birlikteydik. Konuyu enine boyuna istişare ettik. Şunu açık bir ifade etmek isterim ki Türkiye'nin, havası, suyu, toprağı ve güneşi hepimize emanettir. Allah'ın bize lütfettiği zenginliklerin korunması Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve yetkilileri olarak bizim en asli görevlerimiz arasındadır. Artvin güzel Konya gibi dünyanın en güzel coğrafyalarından birisidir. Yaylaları, dağları, tepeleri ve dereleri her birinin korunması bizim için asli bir görevdir. Benzer şekilde zengin maden kaynaklarımızı değerlendirmek, ülkemizin ekonomik zenginliği ve refahı bağlamında bir diğer öncelikli görevimizdir. Mesele her iki görevi de birbiri ile çelişmeden yapabilmektir. Hangi görüşte olursak olalım, şu iki konuda hepimiz anlaşabilmeliyiz; bu ülkenin havasını, suyunu, toprağını hep beraber koruyacağız.

Aynı şekilde bu ülkenin doğal kaynaklarının da ekonomiye bir katkı olarak sunulması için hep beraber çalışacağız. Bunlar birbirleriyle çelişen durumlar değil. İlla birini diğerine karşı tercih etmek zorunda da değiliz. Biz bu her iki önceliği birlikte gözeten bir tutum ve anlayış içerisinde olmalıyız. Değerli kardeşlerim, Artvin'de ilk çalışmaları 2009 yılında başlayan mevcut proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mız tarafından denetlenen, çevreyle ilgili her türlü tedbirin alınması konusunda hassas olduğumuz ve gerekli tedbirleri aldığımız bir projedir. Öncelikle maden çalışmalarının açık galeri şeklinde gerçekleştirilmesi düşünceleri olmuşsa da, çevreye zarar verilmemesi için kapanır galeri uygulamasına karar verilmiştir. Yani yerin üstündeki güzelliğimizi de, yerin altındaki zenginliğimiz de korumaya ve insanımıza hizmet etmeye kararlıyız. İkinci olarak, bu kapalı galeriden çıkarılacak maden, yerinde işlenmek yerine, Cerrattepe'nin yer üstü zenginliğini zarar vermemek için taşınarak işletilecek. Üçüncü olarak galeriden çıkarılan madenin başka bir yerde işlenmesi için açılacak yol için bir çok ağacın kesilmesi gerekebileceği bakımından bu taşıma işlemi teleferikle gerçekleştirilecek ve ağaç kaybına izin ve mahal verilmeyecek. Artvin'in, Cerrattepe'nin o rangarenk ağaçlarının zarar görmemesine özen gösterilecek. Bu tedbirler bizim çevreye gösterdiğimiz önemi, doğal dokumuzun zarar görmemesi için duyduğumuz hassasiyeti ortaya koymaktadır. Şavşat'ın, Artvin'in, Cerrattepe'nin güzelliklerini korumak bizim en temel borcumuzdur. Ancak hukuk devleti kuralları içinde de kamu düzenini sağlar ve bu çerçevede atılan adımlara yönelik yanlış bir uygulama olursa bunun da gereğini yaparız" dedi.

"CERRATTEPE'DEKİ MADEN İŞLETMESİ MAHKEME KARARI SONUÇLANANA KADAR ÇALIŞMALARINI DURDURACAK"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Artvin'in doğal dokusunu korumak üzere sunulacak her türlü iyi niyetli öneriye de açık olduklarını belirterek, "Bu çerçevede bu sabah Artvin'den gelen heyetle oldukça samimi ve verimli bir görüşme gerçekleştirdim. Biz Konya'ya gelmek için ayrılınca da, Enerji Bakanımız, Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız kendileriyle kaldı. Hiçbir şekilde herhangi bir konuda sapma meydana getirmeksizin konuları şeffaf bir şekilde ele aldık. Artvin'in siyaset ve akademi ve sivil toplum dünyasından gelen arkadaşlarımızın kaygı ve endişelerini dinledim. Onlara ve Artvinlilere hükümetimiz adına bazı teminatlar da verdim. Buradan bütün bu hususları vatandaşlarıma da zikretmek istiyorum; Öncelikle Cerrattepe'deki maden işletmesi mahkeme kararı sonuçlanana kadar çalışmalarını durduracak. Herkes hukuk devletinin gereği olarak mahkeme kararına saygı duyacak. Aynı şekilde izinsiz gösterilerden kaçınılarak, şu ana kadar Artvin'de yapılan bazı istismarların da önüne geçilecek. Biz bu kadar şeffaf ve açık davranırken, bu konunun istismar edilmesine asla izin vermeyiz. İkinci olarak, maden işletmesi kesinlikle kapalı galeri olacak. Bugün veya yarın her ne gerekçeyle olursa olsun, açık galeri uygulamasına geçilmeyecek. Üçüncü olarak, galerinden çıkarılacak maden yerinde işletilmeyecek, taşınarak işlenecek. Dördüncü olarak galeriden çıkarılan madenin Murgul'a taşınması çevre dokusunun korunması amacıyla karayoluyla değil teleferikle olacak. Beşinci olarak, madenin teleferikle taşınması için kesilen ağaçlar minimum düzeyde tutulacak ve misliyle bu ağaçlar yeniden dikilecek. Bütün bu teminatlar hem Artvin'in doğal dokusunun korunmasına, hem de vatandaşlarımızın endişelerine verdiğimiz önemi göstermektedir. Bütün bu teminatlara ve doğal zenginliğimizin korunması için aldığımız tedbirlere rağmen birileri, siz hangi tedbirleri alırsanız alın, biz zenginliklerimizin yer altında kalmasını istiyoruz derse bunu da hoş karşılamamız mümkün değildir. Hele hele buradan hareketle bir takım illegal gösteriler yapılmaya devam edilirse, bir takım yanlış uygulamalar içine girilirse Artvin'de de, Türkiye'nin her yerinde de kamu düzeni kesinlikle muhafaza edilecektir. Bu çerçevede hem çevremizi koruyacağız, hem de yer altı zenginliğimizi çıkararak ekonomimize katkı sağlayacağız. Herkesin de bu hukuki sürece saygı göstermesini bekliyoruz. Nasıl bu hukuki sürece saygı bağlamında bugün görüşmeler yaptıysak, bütün Artvinli hemşehrilerimize, kardeşlerimize seslenerek ifade ediyorum; bunu istismar eden çevrelere de hiçbir şekilde prim vermeyiniz ve Artvin'in bu anlamda en büyük teminatının bizler olduğunu unutmayınız" diye konuştu.

Törende konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da, 42 tesisin temel atma ve açılışını gerçekleştireceklerini ifade ederek, "Bu tesislerin Konya ve Türkiye'ye hayırlı olmasını diliyorum. Konya'da 1 milyar 171 milyon TL'lik muhteşem bir yatırımı hizmete alıyoruz. Bu 42 tesisin 21'i baraj gölet ve sulama tesisi. AK Parti hükümetlerinden önce Konya unutulmuş bir şehirdi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bana görev verdiği zaman kendimi Konya hizmetkarı olarak gördüm. Konya ile ayrı bir gönül bağımız var. Hükümetimiz Konya'mıza büyük önem veriyor" dedi.

Konya Valisi Muammer Erol da, "Bugün açılışını yağacağımız ve temelini atacağımız 1 milyar 171 milyon liralık yatırımın Konya'mıza, insanımıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, "Orman ve Su İşleri Bakanımızı Konya'nın da milletvekili ve bakanı olarak kabul ediyoruz, kendisi de baştan beri bunu göstermekte. Sayın bakanımıza ve bakanlık çalışanlarına teşekkür ediyor, Konya'mız, ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Törene, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcı Harun Tüfekci, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Milletvekilleri, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, protokol mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

1 MİLYAR 171 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Konya'dan açılışları gerçekleştirilecek ve temelleri atılacak 42 adet tesis arasında 8 adet baraj ve depolama tesisi, 4 adet sulama tesisi, 1 adet iletim kanalı, 8 adet gölet ve sulama tesisi, 15 adet taşkın koruma tesisi, 2 adet çevre projesi, 2 adet ormancılık, 1 milli park ve 1 adet meteoroloji projesi bulunuyor. Ekonomiye yıllık 673 milyon TL katkı sağlanacak 42 adet tesis ile 450 bin dekar zirai arazi sulamaya açılacak. 25 yerleşim yeri taşkından korunacak, orman köylülerinin kalkınmasına destek verilecek ve ağaçlandırmaya ciddi katkı sağlanacak ve gelir getirici tür çalışmaları kapsamında vatandaşların gelir kaynakları artırılacak. Ayrıca 4 bin 940 dekar alanda 156 bin adet fidan toprakla buluşturulacak. Korunan alanların altyapısı ve çevre düzenlemeleri yapılarak, yaban hayatına katkı sağlanacak. 6 adet OMGİ ile de meteorolojik tahminler daha sağlıklı ve zamanında yapılacak. Bu tesislerin tamamlanması ile ekonomiye yıllık 673 milyon TL katkı sağlanacak.

Başbakan Davutoğlu Konya’da

Başbakan Davutoğlu Konya’da

Başbakan Davutoğlu Konya’da

Başbakan Davutoğlu Konya’da

Başbakan Davutoğlu Konya’da

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim