• BIST 9079.97
  • Altın 2323.82
  • Dolar 32.3831
  • Euro 34.8459
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Başbakan Davutoğlu: Kendi hava sahamızı koruduk

Başbakan Davutoğlu: Kendi hava sahamızı koruduk
Başbakan Davutoğlu konuk olduğu Bulgar televizyonunda yaptığı açıklamada, "Biz bir Rusya uçağını düşürmeye karar almadık, kararımız kendi hava sahamızı korumaktı" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu,  "Biz bir Rusya uçağını düşürmeye karar almadık, kararımız kendi hava sahamızı korumaktı. Rus uçağı, Rusya, Suriye veya uluslararası hava sahasında düşürülmedi" dedi. 

Bulgaristan'a bir günlük çalışma ziyaretinin ardından, bTV adlı özel televizyon kanalına konuk olan Davutoğlu, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesine ilişkin soru üzerine, Türk ordusuna verilen talimatların hava sahası, kara ve deniz sınırlarının korunmasıyla ilgili olduğunu belirterek, Rus uçaklarının ihlalleriyle ilgili Türkiye'nin belirlediği ve Rusya ile daha önce üst düzeyde paylaşmış olduğu kurallara değindi. 

Davutoğlu, "Biz bir Rusya uçağını düşürmeye karar almadık, kararımız kendi hava sahamızı korumaktı. Uçak, Rus uçağı, Rusya, Suriye veya uluslararası hava sahasında düşürülmedi" diye konuştu. Davutoğlu, şunları kaydetti: 

"Bizim hava kuvvetlerimiz, bu Rus uçaklarını, Türkiye'nin hava sahasına gelmemeleri için tam 10 kez ikaz etti. Tüm bunlar NATO ülkelerinin telekomünikasyon sistemlerinin kayıtlarında mevcut. Saklanacak bir şey yok. Net bir şey var: Türkiye, kendi hava sahasını koruma hakkına sahiptir. Biz bunun bir Rus uçağı olduğunu bilmiyorduk. Verilen talimatlar, Türkiye'yi korumaktı. Kimliği belirsiz, sınırlarımızı aşan bu uçağın amacının ne olduğunu da bilmiyorduk. Belki de bizim topraklarımıza bomba atmak için geliyordu.

Dolayısıyla, Rusya ile olan gerginliği yaratan Türkiye olmamıştır. Biz, Rusya'ya olay ile ilgili elimizdeki tüm bilgileri verirken, maalesef Rus tarafı, bizimle masaya oturup diyalog kurmadı, tartışmaları büyüterek Türkiye'ye karşı yaptırımlar uygulama kararı aldı, ikili ilişkilerimizde gerginliği artırmayı tercih etti. Rusya, geçmişte yaptırımlara karşı çıkarken, şimdi bize karşı yaptırımlar uyguluyor. Ancak Rusya'nın tüm bu provokasyonlarına rağmen biz, Rusya'ya karşı böyle bir tavır içeren söylemlerde bulunmama kararı aldık."

"Eğer bir provokasyon varsa, o provokasyonu bizim hava sahamızı ihlal edenler yapmıştır"

Davutoğlu ,Türkiye'nin hava sahasının dokunulmazlığına herkesin saygı göstermesi gerektiğinin altını çizerek, "Türkiye, çevresinde süren birkaç iç savaşın arasında bulunuyor ve bizler sınırlarımızı korumak zorundayız" dedi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un uçak kriziyle ilgili sert söylemleri konusuna da değinen Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: 

"Ben şunu sormak isterim: Bu olay nerede meydana geldi? Rus sınırında, Rusya-Suriye sınırında, yoksa Rusya-Türkiye sınırında mı? Hangi sınırda oldu? Kim kimi provoke ediyor? Farz edelim ki, Rusya'nın iddiasına göre, Suriye rejimi onları terörizme karşı savaşa destek olmaya davet etmiştir, ondan dolayı Rusların orada temsili var, bombalar atıyorlar. DAEŞ'e değil, sivillere bombalar atıyorlar. Operasyonlarının yüzde 90'ı sivillere karşıdır. Oradaki insanlar da hava saldırılarından kaçarak Türkiye'ye geliyorlar. Türkiye'den Bulgaristan'a geliyorlar. Bulgaristan bunu kabul eder mi? O insanlar Avrupa'ya da gelirler. Avrupa da bunu kabul eder mi? Sadece son bir ayda, sayısı 10 binlerce artan sığınmacı akınının artışını kabul edecek mi?

Şöyle bir düşünelim, eğer Ukrayna'nın yasal yönetimi, Türkiye'yi, doğu Ukrayna'daki ayrılıkçılara karşı savaşmaya davet ederse, Türkiye ise doğu Ukrayna'da Rusya yanlısı olanları bombalarsa veya Rusya hava sahasını ihlal eden Ukraynalılara bombalar atarsa, ardından binlerce Ukraynalı Rusya sınırlarından giriş yapmaya başlarsa, Rusya'nın bu durumdaki tepkisi ne olurdu? Eğer bir provokasyon varsa, o provokasyonu bizim hava sahamızı ihlal edenler yapmıştır. Provokasyonu, sivil halka bomba atarak bu halkı Türkiye'ye sığınmacı olarak gitmeye zorlayanlar yapmıştır. Dolayısıyla Türkiye asla, hiçbir provokasyon yapmamıştır. Türkiye, kanıt olmadan asla kimseyi suçlamamıştır."

"Tüm bunlar Türkiye'ye iftiradır"

Türkiye'nin terör örgütü DAEŞ'ten petrol aldığı iddialarıyla ilgili olarak Davutoğlu, "Tüm bunlar Türkiye'ye iftiradır. Bu doğru değil ve gösterilen fotoğraflar sahtedir" ifadesini kullandı. 

​Davutoğlu, "Bunu görmek isteyenlerin Şam'a gitmeleri gerekiyor. Orada Şam rejiminin DAEŞ ile olan ilişkileri, aralarındaki petrol ticareti net olarak görülebilir. Suriye rejiminin petrol alım kaynaklarının araştırılması gerekiyor. Türkiye'nin dünyanın hiçbir yerinde terör örgütleri ile hiçbir ilişkisi yoktur ve olmamıştır" diye konuştu.  

DAEŞ'in varlığından en olumsuz etkilenen ülkenin Türkiye olduğunu belirten Davutoğlu, şunları söyledi: 

"DAEŞ, diğer herhangi bir ülkeye göre Türkiye'ye çok daha büyük zarar vermektedir. DAEŞ terör saldırılarında, Urfa, Suruç ve Ankara'da yüzlerce insanı öldürmüştür ve Türkiye, DAEŞ'e karşı çok sayıda operasyon gerçekleştirmiştir. Dolayısıyla, ne Rusya ne de başka biri, Türkiye'nin bu terör örgütleriyle bir takım gizli ilişkilerinin olduğunu iddia edebilir. Biz dünyanın her yerinde her türlü terörizme karşı mücadele veriyoruz."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim