• BIST 8718.11
  • Altın 2240.804
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1533
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Başbakan Davutoğlu: İslamofobiye karşı ortak tavırda buluşmalıyız

Başbakan Davutoğlu: İslamofobiye karşı ortak tavırda buluşmalıyız
Başbakan Davutoğlu, "Dünyada İslam diniyle ilgili oluşturulmaya çalışılan olumsuz algıya karşı ortak bir tavırda buluşmalıyız. Nerede İslamofobik çalışma varsa sesimizi birlikte yükseltmek durumundayız." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi kapsamında katılımcılar onuruna verdiği öğle yemeğinde yaptığı konuşmada, zirveye iştirak eden ülke liderlerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Zirvenin çok kritik bir tarihi eşikte gerçekleştiğini ifade eden Davutoğlu, "Dünya çok kapsamlı bir küresel ekonomik krizden geçiyor. Bütün bu krizlerin merkezi coğrafyasında bulunan İslam dünyası, çok önemli meydan okumalarla karşı karşıya" diye konuştu.

İslam medeniyetinin bugünkü temsilcileri olarak dünyaya barış ve adalet mesajı vermek üzere bugün İstanbul'da bir araya geldiklerini aktaran Davutoğlu, "Bir taraftan da çok güçlü bir iç muhasebe yapmak durumundayız. İslam zirvesi bu çerçevede İslam dünyasının yeniden uyanışına, İslam dünyası için de barışın, adaletin hakim olmasına ve dünyaya da İslam dinini mübarek dinimizi en iyi şekilde anlatmamıza vesile olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

"Ortak tavır sergilemeliyiz"

DAEŞ, mezhepçi akımlar ve birtakım aşırı akımlara dikkati çekerek, İslam dünyasının aşırılıklarla anılmaması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "İslam dünyasının liderleri olarak İslam dininin barış mesajını en iyi şekilde iletmeliyiz" dedi.

Dünyada bugün İslam diniyle ilgili olarak oluşturulmaya çalışılan olumsuz algıya da hep beraber ortak bir tavırda buluşmaları gerektiğine işaret eden Davutoğlu, "Özellikle İslamofobi yönünde Batı toplumlarında ortaya çıkan tavırlar bugün İslam dünyasının ve İslam dininin yanlış anlaşılmasına sebebiyet veren bir kültürel, psikolojik atmosfer oluşturuyor, buna karşı da ortak bir tavırda buluşmalıyız. Nerede bir İslamofobik çalışma varsa sesimizi birlikte yükseltmek durumundayız" diye konuştu.

"İslam dünyasının sesini yükseltmesi büyük önem taşıyor"

Başbakan Davutoğlu, siyasi konularda farklı kanaatlere sahip olunabileceğini ancak insani konu söz konusu olduğunda hep birlikte tavır alınabileceğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Türkiye bugün 2,7 milyon Suriyeli kardeşini ülkemizde ağırlıyor. Mülteciler konusunda aynı şekilde Lübnan'ın Ürdün'ün Irak'ın karşı karşıya kaldığı sorunları da çok daha iyi anlıyoruz. Gerek mülteciler gerekse Afrika'da ve İslam dünyasının değişik köşelerinde kıtlık çeken iklim değişikliğinden etkilenen dost ve kardeş ülkelere yardım konusunda ortak bir tavırda buluşmak durumundayız. Bu çerçevede her birinizi İstanbul'da 23-24 Mayıs'ta gerçekleşecek olan Dünya İnsani Zirvesi'ne davet etmek istiyorum. İnsanlık tarihinde ilk kez gerçekleşecek olan bu zirveye katılımınız, İslam dünyasının bu zirvedeki sesinin daha gür bir şekilde çıkmasına vesile teşkil edecektir. İnsani konularda herkesten önce İslam dünyasının öne çıkması, İslam dünyasının sesini yükseltmesi büyük bir önem taşıyor."

Davutoğlu, "Siyasi görüş ayrılıklarımızı bir kenara bırakarak İslam dünyası içindeki her sorunu ele alabilecek olgunlukta ikili temasları arttırmak ve siyasi ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarmak durumundayız." şeklinde konuştu.

"İslam terörü lanetler"

Başbakan Davutoğlu, "Teröre ve İslamı terörle aynileştirmeye, özdeşleştirmeye çalışan tavırlara karşı da ortak bir duruş sergilemeliyiz. İslam terörü lanetler." dedi.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bugün özellikle İslam dünyasına dönük olarak sınırların yeniden çizilmesi çabalarına, bazı ülkelerin parçalanması riskine karşı, her birimizin hep birlikte sınır bütünlüklerini savunmaya dönük olarak, sınır bütünlüğü konusunda ilkeli bir tutum takınma zorunluluğumuz var. İslam dünyasının yeniden parçalanma teşebbüslerine karşı hep beraber uluslararası hukuk çerçevesinde, bütün bir İslam dünyasının ve üye ülkelerin tümünün sınır bütünlüğünü korumak konusunda da ortak tavır içinde olmalıyız."

"Müslüman azınlıkların hakları korunmalı"

Müslüman azınlıklar konusuna değinen Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Müslüman azınlıklarla ilgili olarak, birlikte bu azınlıkların haklarının ve hukuklarının korunması yönünde de barışçıl teşebbüslerimizi artırmalıyız. Hem işgal atındaki Filistin, Karabağ, Kırım gibi toprakların kurtarılması hem de sahipsiz gibi görünen Müslüman azınlıkların meselelerine sahip çıkılması, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın uluslararası etkinliğini gösterecek önemli göstergelerden biridir."

Davutoğlu, "Filistin'in özgürlüğüne kavuşması, Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin'in, İslam dünyasının bir onur meselesi olan Filistin'in özgürlüğünün temin edilmesi konusunda omuz omuza durmak durumundayız." diye konuştu.

"Ekonomik ilişkiler istediğimiz düzeyde değil"

Ekonomik iş birliği konusunda da ortak bir tavır sergilenmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerinin kendi içlerindeki ekonomik ilişkileri istediğimiz düzeyde değil. Üyelerin kendi aralarında geliştirecekleri ekonomik iş birliğinin barışa da büyük katkı getireceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim