• BIST 9079.97
  • Altın 2322.804
  • Dolar 32.3596
  • Euro 34.9247
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Başbakan Davutoğlu, İngiltere Ziyaretine İlişkin Açıklama Yaptı

Başbakan Davutoğlu, İngiltere Ziyaretine İlişkin Açıklama Yaptı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere ziyareti öncesinde Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere ziyareti öncesinde Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, "Bu ziyaretlerin temelinde iki önemli ayağı var. Birisi siyasi ilişkiler ve ikili görüşmeler. Çok kapsamlı bir ekonomik boyut var" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu iki günlük ziyaret için gideceği İngiltere seyahati öncesinde Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Ziyaretlerin detayları hakkında bilgiler veren Başbakan Davutoğlu, dış politika açısından önemli adımların atılacağını söyledi. İngiltere, İsveç ve Almanya'daki ziyaretlerin iki önemli temel üzerine planladığını ifade eden Davutoğlu, "Bu ziyaretlerin temelinde iki önemli ayağı var. Birisi siyasi ilişkiler ve ikili görüşmeler. Çok kapsamlı bir ekonomik boyut var. Özellikle yoğunlaşmış program oldu. Hükümetimiz kurduğu eylem planımızı açıkladı. Türkiye içinde bütün önemli yapılanmaları yaptık. Yapılması gereken bütün acil adımları tamamladık. Vaatlerimizin yüzde 60'ını ilk iki ayda gerçekleştirdik ya da meclise gönderdik. Bütün bu vaatler ve reformlar Türkiye'nin gelecekteki perspektifini ortaya koyan çalışmalar. Geçtiğimiz Cuma İstanbul'da Türkiye'de yatırım yapan 70 büyük firma temsilcileri ile görüştüm. Orada çalışmalarımızı paylaştım. Dünya ekonomisi daralırken dünyada gelişmekte olan ekonomilere akan fonlardan bir azalma varken çok rekabetçi bir ortam ortaya çıkar. Herkes azalan bu yatırım imkanlarını ülkesine çekmek için büyük çaba içine girer. Biz bu yarışta geri kalmamalıyız Türkiye'nin birçok gündemi olabilir. Terörle mücadele, eğitim reform, yükseköğretim reformu gibi, anayasa çalışmaları gibi. Ama bunların başarı ile yürütülmesi için sağlam bir ekonomik alt yapıya sahip olması lazım. Terörle mücadele yürürken aynı anda eğer ekonomimizin sağlam temeller üzerinde inşa edemezsiniz bir kıskaca ülkenin düşme ihtimali olur. Bir taraftan dünyaya ekonomimizi, ülkemizi en iyi şeklide anlatıp Türkiye'ye yönelik yatırımları arttıracağız. İlk adım Türkiye'de zaten yatırım yapmış olanlardı bunu başardık. Şimdi önümüzdeki dönemde yatırım planlamaları içinde olan uluslararası ekonomi çevrelerine ülkemizin güvenli bir liman, yatırım yapıldığında değer üreten bir pazara sahip ol olduğumuzu anlamamız gerekiyor. Bu ziyaretleri planladık" dedi.

Başbakan, ziyaretlerin ilk durağı olan İngiltere temasları hakkında da bilgiler verdi. İngiltere'de ilk olarak David Cameron ile görüşeceklerini açıklayan Davutoğlu, görüşmenin Türkiye-İngiltere ilişkileri açısından önemli konuları barındıracağını söyledi. Siyasi görüşmenin yanında ekonominin de gündemde olacağını ifade eden Başbakan Davutoğlu, "Siyasi görüşme dışında ekonomik bağlamda iş ve finans çevreleri ile buluşacağız. Geçtiğimiz yıl da katılmıştım bu toplantıya. Burada dünya ekonomisinden önemli yatırım imkanına sahip firmalarla özel olarak da görüşmeler gerçekleştireceğiz. Bu çerçevede Türkiye'nin uzun vadeli görünümü ve reformlarımız çerçevesinde ekonomik çevreleri bilgilendireceğiz. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun düzenlediği akşam yemeğinde onlarla bir araya geleceğiz. Türkiye'nin İngiltere'yle dış ticaret hacmi ilk 11 ayda 15 milyar Amerikan Dolarına ulaştı. Bunun suretle 20 milyon dolara çıkması için yapacağımız çalışmaları gözden geçireceğiz. 2 bin 800 İngiliz şirketi Türkiye'de faaliyet gösteriyor. 90 Türk şirketi İngiltere'de faaliyet gösteriyor. Bugün akşam İngiltere'de yaşayan vatandaşlarımız ve Müslüman toplum önderleri ile görüşüp özellikle son dönemde yaşanan zorlukları kendileri ile istişare edeceğiz" diye konuştu.

"DAVOS'TA ÖNEMLİ GÖRÜŞMELER OLACAK"

Başbakan Davutoğlu, daha sonra Davos'ta yapılacak olan Dünya Ekonomik Formu (WEF) toplantısına katılmak için gideceği İsveç ziyareti hakkında da konuştu. İsveç'te de önemli görüşmelerin gerçekleşeceğini söyleyen Davutoğlu, Davos'ta yapılacak olan toplantılara 100'den fazla ülkeden 55 devlet başkanının katılacağını kaydetti. Davutoğlu İsveç ziyaretleri ile ilgili konuşmasında, "Çok sayıda iş dünyası temsilcileriyle görüşmeler yapacağız. Bu yılki temel konu 4. sanayi devrimini yönetmek. Bizim hükümet programında da ciddi bir atılım öngörüyoruz bu konuda. Ekonominin bir bütün içinde yönetilmesine özel bir önem veriyoruz. Sanayi alanında devrimsel sıçramaları da iş dünyası ile değerlendireceğiz. 21 Ocak Perşembe günü bir toplantıya katılarak katılımcılara hitap edeceğim. Bu sene Türkiye çok önemli bir zirveye ev sahipliği yapacak. İlk defa "Dünya İnsani Zirvesi" başlığı ile 23-24 Mayıs'ta bir zirve yapacağız. İnsani yardımlar başta olmak üzere insanlık vicdanını ilgilendiren konuların ele alınacağı bir zirve olacak. Geçtiğimiz gün Ban Ki Moon ile görüşmüştük. Ban Ki Moon bir toplantı tertip edecek Davos'ta. Devlet ve hükümet başkanları ile özel sektör CEO'larının katılımları ile düzenlenecek bu toplantıya ev sahipliği yapacağımız bu zirveye atfettiğimiz önem çerçevesinde orada katkılarda bulunacağız" ifadelerini kullandı.

"YATIRIMCILARLA ÖZEL GÖRÜŞMELER YAPILACAK"

Davutoğlu, Davos'ta yapılacak olan görüşmelerde Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen özel sektör temsilcileri ile de görüşme yapacak. Daha öncesinden randevu talep eden temsilciler ile görüşecek olan Davutoğlu görüşmeler hakkında yaptığı konuşmasında, "Türkiye'de yatırım planlayan özel sektör temsilcilerinin çoğu bu anlamda bizden randevu talep etti. Her birisiyle tek tek görüşerek Türkiye'ye daha fazla yatırım çekebilmenin gayreti içinde olacağız. Daha önce mutabık kaldığımız birçok devlet ve hükümet başkanıyla ikili görüşmeler gerçekleştireceğiz" dedi.

ALMANYA İLE İLİŞKİLERDE TARİHİ ADIM

Başbakan, son ziyaret durağı olan Almanya'da Türkiye-Almanya ilişkileri açısından tarihi adımların atılacağını açıkladı. Türkiye-Almanya hükümetler arası istişarenin ilkini gerçekleştirecekleri ifade eden Davutoğlu, "Bu Türkiye-Almanya ilişkileri açısında da, Türk dış politikası açısından da son derece önemli bir girişim. Geçen sene Almanya ziyaretimiz esnasında mevkidaşım Sayın Merkel ile Türk-Alman ilişkileri geleneksel dostluk temelinde güçlü yapıya sahip olmakla birlikte kalıcı bir mekanizmaya dönüşmemişti. Birlikte Türk-Alman ilişkilerini yapısal bir çerçeveye oturtabilmek için her yıl toplanılacak bir hükümetler arası istişare mekanizması kurma kararı almıştık. Bunun ilk toplantısını bu yıl Almanya'da gerçekleştireceğiz. Burada, ekonomiden sorumlu başbakan yardımcıları, dış işleri, milli savunma, ekonomi ve iç işleri bakanları önce kendi aralarında konuşacaklar. Daha sonra hükümetler arası ortak kabine şeklinde birlikte konuları ele alacağız. Bu ilişkilerimizin yapısal bir çerçeve kazanması için son derece tarihi bir adım. Bu vesileyle bir kez daha İstanbul'da saldırıda hayatını kaybeden Alman vatandaşların yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralılara acil şifalar temenni ediyorum. Teröre karşı mücadele bu bağlamda ikili görüşmelerimizin önemli bir unsurunu oluşturacak. Suriye ve göç konuları da ele alınacak" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, İngiltere Ziyaretine İlişkin Açıklama Yaptı

Başbakan Davutoğlu, İngiltere Ziyaretine İlişkin Açıklama Yaptı

Başbakan Davutoğlu, İngiltere Ziyaretine İlişkin Açıklama Yaptı

Başbakan Davutoğlu, İngiltere Ziyaretine İlişkin Açıklama Yaptı

Başbakan Davutoğlu, İngiltere Ziyaretine İlişkin Açıklama Yaptı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim