• BIST 8718.11
  • Altın 2244.727
  • Dolar 32.3302
  • Euro 35.1556
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Başbakan Davutloğlu Sırbistan’da İş Dünyası İle Buluştu

Başbakan Davutloğlu Sırbistan’da İş Dünyası İle Buluştu
Başbakanlar Davutoğlu ve Vucic, Sırbistan-Türkiye İş Forumu'da iş dünyası ile buluştu.

Başbakanlar Davutoğlu ve Vucic, Sırbistan-Türkiye İş Forumu'da iş dünyası ile buluştu.

Başbakan Davutoğlu, Sırbistan Başbakanı Vucic ile Sırbistan-Türkiye İş Forumu'nda iş dünyası ile buluştu. Sırbistan-Türkiye İş Forumu, T.C. Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye-Sırbistan İş Konseyi Başkanı Aleksandar Medjedovic, Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Marko Cadez'in katılımları ile dün Sırbistan'da gerçekleşti.

T.C. Başbakanı Ahmet Davutoğlu, seçimin ardından yeni hükümetin başbakanı olarak, geleneksel Kıbrıs ve Azerbaycan ziyaretlerinden sonra üçüncü resmi ziyaretini Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a gerçekleştirdiğini söyledi.

Ziyaretin Sırbistan ile olan ilişkilere verilen önemin göstergesi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic ile Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin kurulmasına karar verildiğini ve ilk toplantının 2016'da Türkiye'de gerçekleştirileceğini söyledi. İki ülke arasındaki 780 milyon dolarlık dış ticaret hacmini 2016 yılında 1 milyar dolara çıkarma hedeflerinin olduğunu belirten Davutoğlu, hedefi gerçekleştirmek için Sırbistan ile yapılcak ticari işbirliklerinin çok önemli olduğunu ifade etti.

Türk iş dünyasından Sırbistan'ın her köşesine yatırım yapmalarının önemini belirten Davutoğlu, sadece Belgrad'a değil, Novi Pazar gibi az gelişmiş kentlere de yatırım yapılmasının arzu edilyoruz. Hızlı tren ve otoyol bağlantıları ile İstanbul-Belgrad arasında kesintisiz ulaşımının hedefler arasında. Türkiye ve Sırbistan'ın birlikte Avrupa Birliği'ne girmesi Balkanlara bölgesel barışın gelmesine katkı sağlayacaktır. İki merkez ülke konumundaki Türkiye ile Sırbistan arasındaki barış ve dostluk, Balkanların omurgası olarak dimdik ayakta durmalı. Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek üçlü mekanizmasını en iyi şekilde sürdürmeye kararlıyız"dedi.

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, "Türk iş dünyasını yatırımlar ve işbirlikleri için Sırbistan'a bekliyoruz. Problem yaşayan Türk yatırımcılar bizzat benim ofisime gelebilir. Türk yatırımcılarının problem yaşamasına izin vermeyeceğiz ve sıkıntıları olursa beraber çözeceğiz. Yatırım teklifleriniz ile Sırbistan'a gelin, size daha uygun ve daha sağlam yapıda teklifler sağlayacağız" dedi.

Türk yatırımcılarının Sırbistan'a gelmesini istediklerini belirten Vucic, Sırbistan'da yıllık büyüme oranlarının yüzde ikiyi geçeceğini düşündüğünü ve asıl hedeflerinin yüzde dörtlük bir büyüme olduğunu belirtti.

Hedeflerine Türk yatırımcılarıyla yapılacak iş birlikleriyle ulaşabileceklerini vurgulayan Vucic, hali hazırda Türk firmalarının Sırbistan'da başarılı yatırımlar sergilediğini belirterek, Halk Bankası, Teklas ve Jeanci firmalarına Sırbistan'a yatırım sağladıklarından dolayı ve DEİK ve Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası'na bu başarılı etkinliğin hayata geçirilmesinden dolayı teşekkürlerini iletti.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Balkanların en batısındaki Sırbistan ile en doğusundaki Türkiye, bölgede istikrarlı iki ülke olup, bölgeye ciddi anlamda katkı sağlayabilecek hususiyetlere ve potansiyele sahiptir. İşte zaman, bu potansiyeli harekete geçirme zamanıdır" dedi.

DEİK mensuplarının dileğinin, sadece ticaret hacminin artmasının olmadığını belirten Vardan, Sırbistan'a daha fazla yatırım yapmak istendiğini ve Sırbistan'da artan yatırımlar ile ekonomik ilişkilerin daha kalıcı hale gelerek, daha fazla zenginlik oluşacağını söyledi. DEİK ve Sırbistan Ticaret Odası arasında imzalanacak iş konseyi işbirliği anlaşması ile çalışmaların yeni bir boyut ve dinamizm kazanacağını belirten Vardan, "Arzumuz; Sırbistan ve Türkiye arasında tesis edilmekte olan stratejik işbirliğinin, bulunduğumuz coğrafyada kalıcı barışın, istikrar ve refahın en önemli dinamiklerinden birisi olmasıdır. Halk Bankası'nın Sırbistan'da bankacılık hizmetlerine girmesi iki ülke arasında ticaret ve yatırım faaliyetlerinin çok daha hızlı ve olumlu ilerlemesine katkı sağlayacaktır" dedi.

İş Forumu'nda DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Sırbistan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Marko Cadez arasında İş konseyi işbirliği anlaşması imzaladı.

Başbakan Davutloğlu Sırbistan’da İş Dünyası İle Buluştu

Başbakan Davutloğlu Sırbistan’da İş Dünyası İle Buluştu

Başbakan Davutloğlu Sırbistan’da İş Dünyası İle Buluştu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim