• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 22 °C

Baş ağrısı başka hastalıkların belirtisi mi

Dr. Bekir Özkaya, baş ağrısının başka hastalıkların da öncü belirtisi olabileceğini söyledi.
Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Bekir Özkaya, baş ağrısının başka hastalıkların da öncü belirtisi olabileceğini söyledi.Günlük hayatta en sık görülen yakınmalardan birisinin baş ağrısı olduğunu ifade eden Dr. Özkaya, "Baş ağrısı, çok çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle, baş ağrılarında doğru ve etkili ayırıcı tanı çok önemlidir" dedi.İnsanların yüzde 90'ından çoğunun yaşamı boyunca bir dönem baş ağrısı çektiğini dile getiren Özkaya, "Başımız ağrıdığında aklımıza gelen 'acaba beynimde kötü bir hastalık mı var?' sorusunun cevabı çok şükür genellikle 'hayır'dır. Baş ağrılarının büyük bir kısmı gerilim baş ağrısı ve migrene bağlı ortaya çıkar. Beyin tümörü, beyin kanaması gibi nedenlere bağlı baş ağrıları çok daha nadir görülmektedir" diye konuştu.
 
Gerilim tipi baş ağrılarının başın çevresindeki ve boyundaki kasların istemsiz kasılmasıyla ortaya çıktığını kaydeden Dr. Özkaya, "Günlük yaşamın stresine, uyku bozukluklarına bağlı ortaya çıkan bu tip ağrılar başın ön kısmında, tepesinde veya yanlarında olabilir. Daha çok sıkıştırıcı tarzda, künt bir ağrı olarak tarif edilir. Migren baş ağrısı ise genellikle başın bir tarafında, zonklayıcı, fiziksel aktiviteyle yani yürümekle, merdiven inip çıkmakla, baş hareketleriyle ağrının arttığı, kişinin ışık ve sesten rahatsız olduğu, bulantı ve kusmanın eşlik ettiği tipte ağrılardır. Migren tipi baş ağrıları birkaç saatten iki, üç güne kadar sürebilir" ifadelerini kullandı.
 
İyi huylu baş ağrısı tipinin ise ağrı kesicilerin aşırı kullanımına bağlı ortaya çıkan baş ağrıları olduğuna dikkat çeken Dr. Özkaya, bu tip ağrıların tedavisinin bazen sorun oluşturduğunu ve hastaların ilk olarak ağrı kesicileri kesmesi gerektiğini belirterek, ilaçların faydası olduğu kadar zararlarının da olabileceği konusunda uyardı.Özkaya, bazı durumlarda baş ağrısının ise mutlaka ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Baş ağrısı uykudan uyandırıyorsa, aniden başın içinde bir patlama şeklinde şiddetli ağrı oluyorsa, baş ağrısı daha önce olmadığı kadar uzun sürdüyse ve ağrı kesicilerle geçmediyse, kol, bacak veya yüzde uyuşma, kol veya bacaklarda güçsüzlük fark edildiyse, görme kaybı veya bulanıklık varsa, en kısa sürede bir hekime başvurulması gerektiğini hatırlatan Dr. Özkaya, gerekli tetkiklerin zaman geçirilmeden yapılmasında fayda olduğunu ifade etti.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim