• BIST 9468.71
  • Altın 2495.182
  • Dolar 32.5987
  • Euro 34.8369
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Barzani‘den PKK‘ya;Kürdistan‘ı terk edin!

Barzani‘den PKK‘ya;Kürdistan‘ı terk edin!
Yazılı açıklama yapan IKBY Başkanlığı, "PKK, Türk jetlerinin operasyonlarından sivillerin zarar görmemesi için Irak Kürdistanından çekilmelidir" dedi. Türkiye de Kandil yakınlarındaki Zargeli köyüne saldırı düzenleyerek sivilleri öldürdüğü iddiasıyla kına

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin ofisi PKK'dan bölgesel yönetim topraklarını terk etmesini istedi. Ofisin yaptığı açıklamada "PKK, Türk jetlerinin operasyonlarından sivillerin zarar görmemesi için Irak Kürdistanından çekilmelidir. PKK, sivillerin kurban haline gelmemesi için savaşı Kürt bölgesinden uzak tutmalıdır. Savaşın devam etmesi en çok sivil halka zarar vermektedir. Son olarak taraflara barış sürecine dönüş çağrısında bulunuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada Türkiye de "Türkiye ordusuna ait savaş uçaklarının, Kandil yakınlarındaki Zargeli köyüne düzenlediği saldırıda sivil vatandaşlarımız şehit olmuş ve yaralanmıştır. Bu saldırıları kınıyor ve Türkiye'ye, sivil halka karşı saldırıların tekrarlanmaması çağrısında bulunuyoruz" ifadesiyle kınandı.

AFP'ye konuşan Iraklı Kürt yetkililer, Türk uçaklarının Zargeli köyüne Cuma yaptığı bombardımanda 6 kişinin öldüğünü, bunların bir kısmının sivil olduğunu söyledi. AP’ye konuşan PKK’lı Sedar Sitar da Türkiye’nin köye düzenlediği saldırıda en az 8 sivilin öldüğünü iddia etti.

Mesut Barzani'nin danışmanı Kifah Mahmud, yaptığı açıklamada "PKK'nın bölgede askeri unsurları olmasa, Türkiye sivil bölgeleri bombalamaz" dedi.

Mahmud ayrıca "Irak ve Türkiye hükümetleri arasında yapılmış, bir saldırı durumunda Türk güçlerinin Irak'a girmesine izin veren bir anlaşma var. Bu yüzden PKK buradan çıkmalı." dedi.

Saddam Hüseyin döneminde imzalanan ve hâlâ geçerli olan bu anlaşmaya göre, her iki ülkenin PKK saldırıları karşısında 15 km sınırı geçerek sıcak takip ve karşı saldırı yapma imkânı var.

PKK'nın Türkiye'de düzenlediği saldırılarla asker ve polislerin şehit olmasının ardından Türkiye, Kuzey Irak'ta PKK mevzilerini havadan ve karadan bombalıyor.

Etiketler: , ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim