• BIST 9084.03
  • Altın 2325.331
  • Dolar 32.373
  • Euro 35.0126
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Barzani Erdoğan'ı Övdü, "PYD Ve PKK Tam Olarak Aynı Şeydir" Dedi

Barzani Erdoğan'ı Övdü, "PYD Ve PKK Tam Olarak Aynı Şeydir" Dedi
Barzani, "Kürt sorununu Erdoğan birçok kişiye göre daha iyi anlıyor" diyerek Cumhurbaşkanı'nı övdü, "PYD ve PKK tam olarak aynı şeydir" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Al Monitor internet sitesine açıklamalarda bulundu. Barzani, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'ye yapılacak herhangi bir yardımın PKK'ya destek anlamı taşıdığını belirterek, "PYD ve PKK tam olarak aynı şeydir." dedi. Barzani'nin sözleri aynı zaman ABD'ye de mesaj olarak yorumlandı. ABD, PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin askeri kanadı YPG'yi terörist örgüt olarak görmediklerini ve YPG'yi desteklemeyi sürdüreceğini açıklamıştı.

"PYD DEMOKRASİ KONUSUNDA ÇOK SAMİMİ DEĞİL"

Barzani, Al Monitor internet sitesine yaptığı açıklamada, eylemlerine bakıldığı zaman terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin demokrasi konusunda çok samimi görünmediğini söyledi.

"PYD'YE YAPILACAK HERHANGİ BİR YARDIM PKK'YA DESTEK DEMEK"

Barzani, ABD ve PYD arasındaki askeri ve siyasi ilişkilerin gelişmesine ilişkin ise, "PYD'ye yapılacak herhangi bir yardım PKK'ya destek anlamı taşıyor. PYD ve PKK'nın tam olarak aynı şeydir." değerlendirmesinde bulundu.

"ABD'NİN ÖNCELİĞİ IŞİD'LE MÜCADELE"

Kürt lider, "ABD, PYD ve PKK'nın aynı şey olduğunun farkında değil mi?" sorusuna karşılık ise "Onlar da çok iyi biliyor, ancak çok iyi bildiklerini dile getirmek istemiyorlar. Bildiğiniz üzere bizim de, ABD'nin de önceliği IŞİD ile mücadeledir. Bu yüzden görmezden gelmeye çalışıyor olabilirler." yorumunu yaptı.

PYD'nin kısa süre önce Suriye'nin kuzeyinde kontrolünde tuttuğu bölgelerde tek taraflı ilan ettiği federasyon konusuna da değinen Barzani, "Federalizm kavramının Suriye'nin durumuna uyduğuna inanıyorum ancak bu konuda Suriyelilerin kendi aralarında ortak bir karara varması lazım. Kürdistan bölgesinde (Ekim 1992) federalizmi ilan ettiğimiz zaman, tek taraflı bir şekilde bunu yapmadık." dedi.

"PKK SİNCAR'DAN ÇEKİLMELİ"

IKBY Başkanı Barzani, Ağustos 2014'te terör örgütü IŞİD'in eline geçtikten 15 ay sonra Kürt güçler tarafından geri alınan Musul'a bağlı Sincar'daki PKK varlığıyla ilgili, "PKK'nın kesinlikle Sincar'ı bırakıp oradan çekilmesi lazım. Bunun zorla değil barışçıl bir şekilde gerçekleşmesini onlardan istiyoruz." diye konuştu.

"ABD İÇ İŞLERİMİZE MÜDAHİL OLMUYOR"

ABD'nin bu konuda IKBY adına duruma müdahil olmadığını belirten Barzani, "ABD bizim iç işlerimize müdahil olmuyor, ancak ABD de PKK'nın Sincar'daki varlığının bir anlam taşımadığının farkında." dedi.

IKBY'nin bağımsızlığı için referandum çalışmalarına da değinen Barzani, bu yıl içerisinde ekim ayından önce bunu gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.

"ERDOĞAN'IN KÜRT SORUNUNU BİRÇOK KİŞİYE GÖRE DAHA İYİ ANLADIĞINI FARK ETTİM"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürt sorununa bakış açısının birçok kişiden farklı olduğunu tespit ettiğini belirten Barzani, bu konuda şunları kaydetti:

"Erdoğan Başbakan olduğu zaman Erbil'e gelip, Kürtler'in inkar politikasının sona erdiğini söyleyen kendisiydi. Bu çok önemli bir gelişmeydi. Erdoğan ile birçok defa bir araya geldik ve Erdoğan'ın Kürt sorununu birçok kişiye göre daha iyi anladığını fark ettim. Erdoğan'dan duyduklarımı daha önce kimseden duymadım."

"HDP'NİN AK PARTİ İLE KOALİSYON HÜKÜMETİ KURMAMASI TARİHİ BİR YANLIŞ"

HDP'nin AK Parti ile koalisyon hükümeti kurmamasının tarihi bir yanlış olduğunu belirten Barzani, "Türkiye'deki barış sürecinin durmamasını temenni ediyorduk. Söz konusu sürecin devam etmesi için elimizdeki tüm imkanları seferber ettik. 7 Haziran seçimlerinde HDP, 80 milletvekili elde ettiği zaman, AK Parti ile koalisyon hükümeti kurulmadığı takdirde, tarihsel bir hatanın yapılacağını belirttik. O zaman AK Parti'nin HDP ile koalisyon hükümeti kurmak istemediğini düşündüm, ancak daha sonra HDP'nin bu koalisyonun bir parçası olmadığını, HDP'nin içerisindeki bazı insanlardan duydum. Bence bu büyük bir hataydı." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim