• BIST 9566.18
  • Altın 2479.165
  • Dolar 32.4759
  • Euro 34.5634
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C

Baro Başkanı Çıtırık’tan Cumhurbaşkanına ‘dokunulmazlık talimatı’ tepkisi

Baro Başkanı Çıtırık’tan Cumhurbaşkanına ‘dokunulmazlık talimatı’ tepkisi
Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Cumhurbaşkanının, HDP eş başkanlarının dokunulmazlıklarının kaldırılması yönündeki beyanlarını...

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Cumhurbaşkanının, HDP eş başkanlarının dokunulmazlıklarının kaldırılması yönündeki beyanlarını "yasamaya (TBMM) verilen talimat" olarak nitelendirdi.

Baroda staj dönemlerini tamamlayan avukatlar için Adana Adliyesi Mahmut Esat Bozkurt Salonu'nda ruhsat töreni düzenlendi. Burada bir konuşma yapan Baro Başkanı Çıtırık, "Anayasaya göre devletin başı, ülkenin ve milletin birliğinin temsilcisi olan, anayasanın uygulanmasını ve devlet organlarının uyumlu çalışmasını sağlaması gereken Cumhurbaşkanı, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye bağlı kalacağını, tarafsız olacağını anayasa üzerine yemin ederek dile getirmektedir. Ancak Cumhurbaşkanının beyanlarının derleyen, birleştiren yönünün olmadığı, ayrımcılığa ve ötekileştirmeye sebebiyet verdiği, ettiği yemine sadık kalmadığı, partisiyle ilişkisi kesildiği halde partili bir cumhurbaşkanı profili çizdiği, tarafsız olmadığı açıklama ve uygulamalarıyla ortadadır." dedi.

Can Dündar ve Erdem Gül'ün Cumhuriyet Gazetesi'nde belge ve fotoğraflarıyla haber haline getirilen MİT TIR'larıyla ilgili tutuklanmalarını hatırlatan Baro Başkanı Çıtırık, "Cumhurbaşkanı, bunu yapanın yanına kar kalmayacağını, haberi yapanın bedelini ağır ödeyeceğini canlı yayında dile getirmiştir. Daha sonra soruşturma ve tutuklanma sürecini birlikte yaşadık. Anayasanın 138. maddesi uyarınca yargı organlarına hiçbir makam, mevkii, kişi talimat veremeyeceği gibi, telkin ve tavsiyede dahi bulunamayacaktır. Can Dündar ve Erdem Gül haklarında açılan soruşturma ve tutuklamalarda Cumhurbaşkanının açıklamalarının rolü büyüktür. Cumhurbaşkanı bu kez yasamaya talimat verme girişimindedir." diye konuştu.

HDP eş başkanlarının dokunulmazlıklarının kaldırılması yönündeki beyanlarının Cumhurbaşkanının ettiği yemin ve anayasadaki görev ve yetkileriyle asla bağdaşmadığını ifade eden Çıtırık şunları söyledi: "Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda yetki TBMM'dedir. Şiddete dönüşmeyen düşüncelerin açıklanmasından kimse rahatsızlık duymamalıdır. Cumhurbaşkanı anayasal sınırlar içerisine çekilmek, görev ve yetkilerine ve ettiği yemine uygun bir biçimde açıklama ve uygulama içinde olmalıdır."

Baro Başkanı Çıtırık'ın konuşmasının ardından ruhsat törenine geçildi. Baroda staj dönemlerini tamamlayan Müzeyyen Emre (Çağ Üniversitesi), Fatih Gençdal (Marmara Üniversitesi), Merve Sarı ve Görkem Karakayalı (Selçuk Üniversitesi), Kübra Öz (Erzincan Üniversitesi), Büşra Özbiçer (Beykent Üniversitesi) ve Funda Buyruk (Anadolu Üniversitesi) meslek yemini ederek, ruhsatnamelerini törenle teslim aldı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim