• BIST 9679.82
  • Altın 2504.8
  • Dolar 32.582
  • Euro 34.8471
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Barış için ponpon kızlar devrede

Barış için ponpon kızlar devrede
Kuzey Kore, bir hafta önce yaptığı barış çağrısını reddeden Güney Kore'de eylül ayında yapılacak Asya Oyunları'na ponpon kız ekibi göndereceğini duyurdu.

Kuzey Kore hükümetinin ponpon kızlar gönderileceğine ilişkin açıklamasında, Güney Kore'ye barış ve Kore yarımadasının bütünleştirilmesi çağrısı yinelendi.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA tarafından yayımlanan hükümet açıklamasında, "Bu samimi kararımız, donmuş durumdaki Kuzey-Güney ilişkilerinin, ulusal uzlaşının sıcaklığıyla erimesini bu sefer sağlayacak" ifadesi yer aldı.

Hükümetin bu açıklamasını iki ülke arasındaki gergin ilişkileri düzeltmek için başlattığı yeni bir diplomasi girişimi olarak yorumlayan siyasi gözlemciler, Kuzey Kore'nin, 2005'te yapılan Asya Atletizm Şampiyonası ve Güney Kore'nin Gün Işığı adını verdiği, iki ülke arasında daha büyük işbirliğine gidilmesini amaçlayan politikasını sona erdirmesinin ardından ilk kez böyle bir girişim başlattığına dikkati çekiyor.

Kuzey Kore'nin son hamlesi, yaptığı füze denemeleri ve şubat ayında gerçekleştirdiği son nükleer deneme gibi, iki ülke arasındaki sürekli yaşanan gerginlikler ve kışkırtmaların ardından geldi.

Güney Kore Bütünleştirme Bakanlığının, ülkeye gelmek üzere olan atlet ve ponpon kızlara yönelik açıklamasında, bakanlığın bu konuya uluslararası kurallara uygun şekilde eğileceği bildirildi. Ancak bakanlık sözcüsü Kim Eyi-do, bugün basına yaptığı açıklamada, "Kuzey'in tek taraflı olarak sorumluluğu başkasına yükleme tutumunun hiçbir sorunu çözmeyeceğini" belirtti.

Kuzey Kore'nin, Güney Kore-ABD ortak askeri tatbikatlarını, kendisine yönelik yapılacak savaşa hazırlık olarak yorumlaması, iki ülke ilişkilerinin önündeki en büyük engellerden birini oluşturuyor. Güney Kore'nin, bu tip askeri tatbikatların durdurulması taleplerine direnmesi, Kuzey Kore'nin daha fazla kışkırtıcı eylemler içine girmesine neden oluyor.

Kuzey Kore'nin, geleneksel müttefiki Çin'in Devlet Başkanı Şi Cinping'in Güney Kore'ye 3 Temmuz'da yaptığı ziyaretten bir hafta önce üç ayrı roket ve füze denemesi yapması bu tip kışkırtıcı eylemler arasında gösteriliyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim