• BIST 9090.31
  • Altın 2324.753
  • Dolar 32.3724
  • Euro 34.9675
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Barack Obama ve Vladimir Putin New York’ta Suriye’yi görüşebilir

Barack Obama ve Vladimir Putin New York’ta Suriye’yi görüşebilir
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye konusunu görüşmek üzere gelecek hafta New York'ta bir araya gelmesi bekleniyor.

Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığını arttırması üzerine üst düzey temaslarda bulunan ABD Savunma Bakanı sonrası, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gelecek hafta New York’ta bir araya gelmesi bekleniyor.

Rusya’nın Suriye’ye askeri yığınağı artırdığı iddia edilirken, ABD Savunma Bakanı Ash Carter ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Moskova’nın talebi üzerine dün telefonda 50 dakikalık kritik bir görüşme yaptı. Askerden askere ilişkinin ardından şimdi Barack Obama ve Vladimir Putin’in önümüzdeki hafta New York’ta bir araya gelip gelmeyeceği ise merak ediliyor.

2011 YILINDAN BERİ GERÇEKLEŞTİRİLEN İLK ÜST DÜZEY TEMAS

Hürriyet gazetesinden Tolga Tanış’ın haberine göre, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, “Carter ve Şoygu, Suriye’de havada ihtilafı önleme ve IŞİD karşıtı harekât mekanizmalarını konuşmak için mutabık kaldılar” derken, görüşme, iç savaşın başladığı 2011’den beri farklı cephelerde yer alan ABD ve Rusya’nın bölgede askeri konularda beraber çalışmak için gerçekleştirdikleri ilk üst düzey temas olarak kayda geçti.

Pentagon açıklamasının devamında, “Bakan Carter, bu tür istişarelerin Suriye’de politik geçişi sağlayacak diplomatik görüşmelere paralel biçimde devam etmesinin önemini vurguladı” denilirken, görüşmeyle ilgili gazetecilere bilgi veren üst düzey bir ABD yetkilisi ise konuşmada Şoygu’nun bölgedeki Rus askeri faaliyetlerinin “savunma amaçlı” olduğunu ve bunun Rusya’nın Suriye hükümetine yönelik daha önceki taahhütleri için düşünüldüğünü açıkça belirttiğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da yazılı bir açıklama yaparak “Görüşmenin amacı, tarafların olayların geneli üzerinde yakın veya benzer düşündüğünü gösteriyor” dedi. Öte yandan ABD’li yetkililer, Rusya’nın Lazkiye’deki üsse ilk 4 savaş uçağı konuşlandırıldığını iddia etti.

OBAMA VE PUTİN GÖRÜŞECEK Mİ?

Londra’da gazetecilere açıklama yapan ABD Dışişleri John Kerry, “ABD Başkanı, (Rusya ile başlayacak askerden askere) görüşmelerin Suriye’de bir sonraki adımları düşünürken bize bazı farklı seçenekler sunmaya yardım etmesini umuyor” derken, gözler BM Genel Kurulu için önümüzdeki haftasonu New York’a gidecek olan ABD Başkanı Barack Obama’da.

Obama’nın kendisiyle aynı hafta New York’ta olacak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Suriye’yi ele almak için bir araya gelebileceği konuşuluyor.

400 KEZ VURULDULAR

El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi liderliğindeki Fetih Ordusu, İdlib’e bağlı Şii köyleri Fua ve Kefraya’yı ele geçirmek için büyük bir saldırı başlattı. Muhalif çizgideki Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre, Cuma günü başlayan saldırıda, 20 bin sivilin aylardır kuşatma altında tutulduğu iki köye dün 370’den fazla roket veya havan topu atıldı. SOHR’a göre iki köy bombalı araçla düzenlenen en az 5 intihar saldırısının da hedefi oldu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim