• BIST 9524.59
  • Altın 2492.484
  • Dolar 32.5333
  • Euro 34.686
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Balyoz'da ki herkes mutlu

Balyoz'da ki herkes mutlu
Kadınlardan oluşan mahkeme heyeti, Anayasa Mahkemesi kararının tüm hükümlüleri etkilediğini belirtti. Tahliye kararıyla sanık yakınları cezaevlerine koştu.

Kararda mağduriyet vurgusu

Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz davasında 230 sanığın haklarının ihlal edildiğine ilişkin kararının ardından sanık avukatları dün Sabah erkenden harekete geçti. İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’na gelen avukatlar, yeniden yargılama ve infazın durdurulması talebinde bulundu. Öğlen saatlerinde 81 sanık hakkında tahliye talebi yapılmıştı ve arada AYM’nin kararı da Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı.

Mahkeme Başkanı Özlem Karaçam, üye hakimler Mübeccel Saraçoğlu ve Gülperi Güneş’ten oluşan Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti karar vermek üzere toplandı ve saat 15.50 sıralarında 236 sanık hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme heyeti kararında şu ifadelere yer verdi:

“Yargılamanın yenilenmesine, sadece bir kısım hükümlülerce Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmuş ise de Anayasa Mahkemesi’nce verilen kararın içeriği dikkate alındığında, ihlalin tüm hükümlüleri etkilemesi nedeniyle ölmüş Murat Özenalp dışındaki tüm hükümlüler yönünden yargılamanın yenilenmesine, Anayasa Mahkemesi’nce verilen kararın içeriği, hükümlülerin tutuklulukta ve hükümlülükte geçirdikleri süre dikkate alındığında infazın devamı bu aşamada hükümlülerin mağduriyetine neden olabileceğinden hükümlüler hakkında infazın durdurulmasına, haklarında yakalama kararı bulunan hükümlüler Aşkın Öztürk, Mehmet Cem Çağlar, Ramazan Kamuran Göksel, Osman Başıbüyük, Osman Fevzi Güneş, Emin Hakan Özbek hakkındaki yakalama kararlarının kaldırılmasına, bir kısım hükümlüler hakkında infaz aşamasında Cumhuriyet Savcılığı’nca yakalama kararı çıkarıldığı ve bu hükümlülerin henüz cezalarının infazına başlanılmadığı anlaşıldığından, ceza infaz kurumunda olan ve cezalarının infazına başlanılan hükümlülerin tahliyelerine...”

Önce tatile  gideriz

Balyoz davasının bir numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın eşi Nilgül Doğan, “Sessiz Çığlık’ın işi devam edecek. Adalet yerini bulana kadar mücadele edeceğiz. Durup köşeye çekilmek yok. Ancak, eşimle önce bir tatil yaparız. Karadeniz turu yapmak istiyor. Artık Karadeniz mi olur Akdeniz mi olur bilmiyorum” diye konuştu.

Aileler Silivri’ye koştu

Tahliye kararının açıklanmasının ardından sanık yakınları, başta Silivri cezaevi olmak üzere sanıkların tutuklu bulunduğu cezaevlerine akın etti. Silivri Cezaevi’nde saat 16.00’dan itibaren toplanmaya başlayan sanık yakınları, birbirlerine sarılıp “Hayırlı olsun” temennisinde bulundu. Sanık yakınlarının çoğu, karara hâlâ inanamadıklarını söyledi.
Balyoz davası sürecinde hayatları boyunca birbirlerinden ayrılmayan tek yumurta ikizleri, emekli tuğamiraller Hasan ve Hüseyin Hoşgit’in eşleri de cezaevinde bekleyenler arasındaydı. Hasan Hoşgit’in eşi Aynur Hoşgit ve Hüseyin Hoşgit’in eşi Ufuk Hoşgit eşlerinin tahliyesi için “Bu kez onları almadan gitmeyeceğiz” dedi.

Çetin Doğan

(Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral): Balyoz davasında 20 yıl hapis cezası onandı. 26 Şubat 2010 tutuklandı. Silivri Cezaevi’nde.

H. İbrahim Fırtına

(Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral): Balyoz davasında 20 yıl hapis cezası aldı. 11 Şubat 2011’deki 13. duruşmada tutuklandı. Silivri Cezaevi’nde.

BİLGİN BALANLI

(Eski Harp Akademileri Komutanı emekli Orgeneral): Balyoz davasında 18 yıl hapis cezası aldı. 30 Mayıs 2011 tutuklandı. Silivri Cezaevi’nde.

ÖZDEN ÖRNEK

(Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral): Balyoz davasında 20 yıl hapis cezası aldı 11 Şubat 2011’deki 13. duruşmada tutuklandı. Silivri Cezaevi’nde.

ENGİN ALAN

(Emekli Korgeneral): 29 Nisan 2010’da  tutuklandı. 2011’de MHP’den İstanbul Milletvekili seçildi. Davada 18 yıl hapis cezası aldı. 14 Haziran 2013’te 28 Şubat davasından
tahliye edildi.

DURSUN çiçek

(Emekli Kurmay Albay): Balyoz davasında 16 yıl hapis cezası aldı. Tutukluluk süreci 30 Haziran 2009’da başladı. Birkaç kez tahliyesine karar verildi. 2010’dan beri Silivri Cezaevi’nde.

‘Işığım şimdi yeniden yanacak’

Emekli Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu’nun eşi Sema Otuzbiroğlu, “Akşam hiç uyku bile uyumadım. Allah’a şükür, bugünlerimiz bitiyor. 3,5 yıldır evim karanlıklar içindeydi. Işığım şimdi yanacak. Allah herkesi iftiradan korusun” dedi.
Emekli Tümamiral Mücahit Şişlioğlu’nun eşi Yeşim Şişlioğlu ise  “Süreç o kadar uzamıştı ki şu kapıdan çıktıkları ana kadar tahliye olduklarına inanamayacağız. Eşimin devre arkadaşı arayarak tahliye haberi verdi. O zaman inanmadım, şimdi buradayım, hâlâ inanamıyorum. Allah kimseyi sevdiğinden ayırmasın” diye konuştu. Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz’in eşi Rengin Gürdenize, “Açık denizleri çok özlediğini söylüyordu. Herhalde denize açılırız. Mutluyuz ama temkinliyiz” dedi.
Emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek’in avukat kızı İrem Çiçek ise duygularını şöyle paylaştı:
“Bir kez daha bu acıların bu sıkıntıların yaşanmamasını umut ediyoruz. Bunun için de bu davanın ve buradan çıkan kararların çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çok uzun zamandır hiç görmedikleri evlerini görecekler. Bunu düşünmek, hayal etmek şu an çok zor.

Darbe suçundan yargılandılar

Balyoz darbe planı davasında aldıkları 13-20 yıl hapis cezası kesinleşen ve 4,5 yıldır hapis yatan askerler, “Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Sanıklar, ‘eksik teşebbüsten’ 13-20 yıl arası hapis cezası almıştı.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim