• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Baluken: Saray’daki beyaz çay, randevunun iptaline neden olmuş olabilir

Baluken: Saray’daki beyaz çay, randevunun iptaline neden olmuş olabilir
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun HDP ile görüşmenin iptali ile ilgili sözlerini değerlendirdi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun HDP ile görüşmenin iptali ile ilgili sözlerini değerlendirdi. İptalin son derece yanlış bir siyasi tavır olduğunu belirten Baluken, "Biz ne olursa olsun diyalog ve müzakere kanallarının mutlaka açık olması gerektiği kanaatindeyiz. Davutoğlu'nun iradesi üzerinde bir irade bunu istemiş çünkü Davutoğlu bizimle görüşmeyi istiyordu. Kendisi böyle çok zorlamalı gerekçelerin arkasına sığınacak biri değil. Kaçak çaya kadar son derece basit bir polemik üzerinden bir gerekçe aramasına gerek yok. Sanırım Saray'daki beyaz çay, bu randevunun iptaline neden olmuş olabilir." dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi. Baluken basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun HDP ile yapılması planlanan görüşmeyi iptal etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Baluken, şu cevabı verdi: "Son derece yanlış bir siyasi tavır. Müzakere ve diyalog kanallarının en fazla açık olmasına ihtiyaç duyduğumuz günlerden geçiyoruz. Demokratik siyasetin sorun alanlarını çözme gücünün en fazla devreye girmesi gerektiği günlerden geçiyoruz. Ülkenin her tarafı neredeyse yangın yerine dönmüş. Her gün gençler ölüyor, her gün oluk oluk kan akıyor. Her gün daha fazla kaygılı, endişeli toplumsal kesimler adete karşı karşıya gelecek şekilde bir kutuplaştırma siyaseti izleniyor. Tam da böylesi bir dönemde ki ilk randevunun gündemleştiği günlerde hem bölgeden, hem genel Türkiye kamuoyundan son derece olumlu, umutvari mesajlarda gelmişti. Bu ziyaretin mutlaka çözüme belli bir katkısının olması gerektiği ve yaşanan sorunları siyaset alanına aktarması gerektiği, siyaset kurumlarının da bu yönüyle bir sorumluluk alması gerektiği yüksek sesle dile getirilmişti. Böylesi beklentiler ve umutlar varken Başbakan'ın HDP ile ilgili çok zoraki gerekçeler üzerinden bu randevuyu iptal etmesi son derece siyasi bir yanlış tavır olarak değerlendiriyoruz. Biz ne olursa olsun diyalog ve müzakere kanallarının mutlaka açık olması gerektiği kanaatindeyiz. Davutoğlu'nun da iradesi üzerinde bir irade bunu istemiş çünkü Davutoğlu bizimle görüşmeyi istiyordu, biliyoruz bunu. Kendisi böyle çok zorlamalı gerekçelerin arkasına sığınacak biri değil. Gruptaki kaçak çaya kadar son derece basit bir polemik üzerinden bir gerekçe aramasına gerek yok. Sanırım Saray'daki beyaz çay biraz bu randevunun iptaline neden olmuş olabilir. Son derece sıkıntılı bir durum.

AKP ÜÇÜNCÜ MASAYI DA DEVİRMEYİ PLANLIYOR

AKP daha önce çözüm masasını devirmişti. Sonra koalisyon masasını devirdi. Şimdi anayasa masası ile ilgili toplum sorunlarının çözülmesini bekliyoruz. Belli ki üçüncü masayı devirmeyi planlıyorlar. Anayasanın hazırlanma sürecinde bütün toplumsal kesimlerin dahil olmadığı bir tartışma ortamının yürümesini istiyorlar. Bu son derece tehlikeli bir yaklaşım. Bu AKP'nin Türkiye'nin temel meselelerinden çok yeni anayasa döneminde kendi siyasi hesaplarını öncelediğini düşünüyor. Daha çok yeni anayasadan beklenti, herhalde başkanlık sisteminin tartışılması ve onun hayata geçmesiyle ilgili bir şey. Buna karşıda en net duruşu gösteren, en net direngen yapı olan HDP'ye bu tutumu takınmış olmaları biçim açımızdan şaşırtıcı değil ancak yanlış olarak değerlendiriyoruz. Bir an önce vazgeçilmesi gerekir."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim