• BIST 9061.94
  • Altın 2300.267
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0764
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

"Balkan Coğrafyasına Bakış" Konferansı

"Balkan Coğrafyasına Bakış" Konferansı
Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen "Gönül Coğrafyamız" adlı konferansta "İslam Dünyasında Balkan Coğrafyası" konusu ele alındı.

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen "Gönül Coğrafyamız" adlı konferansta "İslam Dünyasında Balkan Coğrafyası" konusu ele alındı.

Seyyid Usul Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansın oturum başkanlığını Bursa İlahiyat Fakültesi Doktora Öğrencisi Rahim Kaloshi yaparken, konuşmacı olarak ise Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri Asllan Shehu, Bosnalı Samir Vildic, Asan Ristemov ve Muhammet Ahmetaj yer aldı. Konferansa katılan ve açılış konuşmasını yapan Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Selimoğlu, "Bizler için Anadolu ne kadar önemli ise Balkanlar da aynı öneme sahip. Anadolu'daki kültürü Balkanlarda da görebiliriz. Balkanlar'a son 10 yıla kadar çok fazla önem vermedik. Hıristiyan Avrupa devletleri ise kendi inançlarını yaymak için çalıştı. Ancak bizim Balkanlar ile bir gönül bağımız var. Son dönemde de yaptığımız çalışmalarla bu bağ daha da güçlendi" dedi.

Balkanlar'da İslamiyet'in nasıl yaşandığını ve din kurumlarının İslamiyet adına neler yaptıklarını anlatan Kaloshi, "Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk ve Kosova'yı ele alıyoruz. Balkanlar İslamiyet ile Osmanlı döneminde tanıştı. O dönemden günümüze kadar da İslamiyet Balkanlar'da varlığını sürdürmektedir. Avrupa'da son dönemde maalesef İslamofobi anlayışı oluştu. Bizler İslam dininin sevgi, barış, hoşgörü ve adalet dini olduğunu dünyaya anlatmalıyız. Osmanlı döneminde Balkanlar'da birliktelik ve kardeşlik vardı. Farklı dinlere bağlı insanlar mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamını sürdürüyordu. Daha sonra dış güçlerin provokasyonlarıyla bu birliktelik ne yazık ki zarar gördü. Bizler Balkanlar'da tekrar bu birlik ve beraberliğin sağlanması için çalışıyoruz" diye konuştu.

Osmanlının Balkanlar'dan çekilmesiyle birlikte Müslüman halka karşı bir asimilasyon başladığını ifade eden Kaloshi, "Osmanlı'dan ayrılmalarının ardından Balkan ülkelerinde Osmanlı'dan kalma eserlerin yok edilmesi için çalışmalar başlatıldı. İslam dini adına faaliyet gösteren vakıflara Balkan devletleri el koydu. İslamiyet'i yansıtan eserler ortadan kaldırılmak istendi. Din adamları ve halk bu asimilasyon çalışmalarına tepki gösterdi. Günümüzde de baktığımızda misyonerler Müslümanların dinini ve kültürlerini değiştirmek için çalışmalar yürütüyor. Ancak Balkanlar'daki Müslümanlar buna fırsat vermiyor" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim