• BIST 8761.79
  • Altın 2240.049
  • Dolar 32.3318
  • Euro 35.1683
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Balıkesir’de ’inme ünitesi’ hizmete girdi

Balıkesir’de ’inme ünitesi’ hizmete girdi
Edremit Devlet Hastanesi, Balıkesir'de bir ilki gerçekleştirerek, inme inen ve erken dönemde başvuran hastaların başarılı bir şekilde tedavi edildiği...

Edremit Devlet Hastanesi, Balıkesir'de bir ilki gerçekleştirerek, inme inen ve erken dönemde başvuran hastaların başarılı bir şekilde tedavi edildiği inme ünitesini hizmete açtı.

İnme ünitesi hakkında bilgi veren Hastane Yöneticisi Başhekim Op. Dr. A. Hikmet Şahin, Türkiye'de en çok ölümün kalp, kanser ve üçüncü olarak da inmeden gerçekleştiğini, sakatlık ve malullük düzeyi olarak da inmenin ilk sırayı aldığını kaydederek, açılan ünitenin önemine dikkat çekti.

Dr. Şahin, inmeli hastaların yüzde 30'unun ilk bir yılda kaybedildiğini, yüzde 40'ının başkasına bağımlı yaşamak zorunda kaldığını, yüzde 30'unun da iyileşerek sağlıklı bir birey olarak hayatlarına devam ettiğini belirtti.

İnme neden ve kime iner?

İnme ünitesi sorumlu hekimi Nöroloji uzmanı Dr. Türkan Koşan, genetik faktörler, hipertansiyon, kalp hastalıkları, diyabet, yüksek kolesterol, hareketsiz yaşam biçimi, diyete dikkat edilmemesi, yoğun stres gibi nedenlerin inmeye yol açabileceğini, bu tür rahatsızlıkları olanların daha dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattı.

Bu belirtilere dikkat

İnmenin en sık rastlanan belirtileri; ani ortaya çıkan felç, vücut yarısında uyuşma, karıncalanma, ani konuşma veya anlama güçlüğü, ani baş dönmesi, dengesizlik, çift görme, tek veya çift gözde bulanık görme gibi şikayetlerdir. Ani, çok şiddetli baş ağrısı veya bilinç kaybı da kanayıcı inmenin ilk belirtisi olabilir. Burada önemli olan nokta belirtilerin yıldırım hızı ile ortaya çıkmış olmasıdır. İnme nadiren başlangıçta yavaş yerleşim gösteren bir seyir izleyebilir.

İlk 3 saat çok önemli

İnme ya da felcin tedavisinde ilk 3 saatin çok önemli olduğunu söyleyen Koşan, "Böyle bir üniteye ulaşan hastanın eski durumuna döndürülme şansı yüksek olup, inme şüphesi olan hastaların vakit kaybetmeden acil servise başvurmaları gerekmekte. Çünkü ilk 3-4,5 saat içerisinde verilen ilaçla, kalıcı hasar önlenerek veya minimum seviyede tutularak hasta tedavi edilebilmekte" dedi.

"Hasta acil müdahale için vakit kaybetmeden tedavi merkezine ulaştırılmalıdır"

"Hasta inme geçiriyorken yanında bulunuyorsanız sizi anlayıp anlamadığını, kol ve bacağını kaldırıp kaldıramadığını anlamaya çalışın" diyen Koşan, "Bunlardan birini yapamıyorsa hastanın inme geçirdiğini kabul edin ve vakit geçirmeden en yakın etkin tedavilerin uygulanabildiği bir merkeze götürün veya götürülmesini sağlayın. Evde sakın beklemeyin, hastane dışında bir doktora gitmeyin. Hastanızın yakınmaları düzelse bile bu saatler içinde daha ağır bir inmenin habercisi olabilir" diye konuştu.

Balıkesir’de ’inme ünitesi’ hizmete girdi

Balıkesir’de ’inme ünitesi’ hizmete girdi

Balıkesir’de ’inme ünitesi’ hizmete girdi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim