• BIST 9092.87
  • Altın 2324.401
  • Dolar 32.3603
  • Euro 34.9324
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Balıkasir’de Kayıt Dışında Hedef Yüzde 15

Balıkasir’de Kayıt Dışında Hedef Yüzde 15
Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanlığı (KADİM) Daire Başkanı Yakup Süngü, Balıkesir'deki kayıt dışı istihdam rakamlarının 2002 yılında...

Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanlığı (KADİM) Daire Başkanı Yakup Süngü, Balıkesir'deki kayıt dışı istihdam rakamlarının 2002 yılında yüzde 52 olduğunu, son 12 yılda 20 puanlık bir düşüşle yüzde 32'ye indirildiğini belirterek " SGK'nın gelir gideri arasında 30 milyar civarı bir açık var, ama kayıt dışı istihdamın 2023 hedefi olarak kayıt dışı istihdamı yüzde 15 olarak belirledik" dedi.

Balıkesir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Satılmış Çelik ve Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanlığı (KADİM) Daire Başkanı Yakup Süngü "Etkin Rehberlik ve denetim yoluyla kayıtlı istihdamın teşviki" projesi kapsamında basın mensuplarıyla buluştu. Balıkesir'deki kayıt dışı istihdam rakamlarının 2002 yılında yüzde 52 olduğunu hatırlatan Başkan Süngü, bunun son 12 yılda 20 puanlık bir düşüşle yüzde 32'ye indirildiğini söyledi.

SGK Balıkesir İl Müdürü Satılmış Çelik, "Kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında istişare ve tanışma toplantısı yapmak için sizlerle birlikteyiz. İlk toplantımızı işverenlerimizle yaptık. Öğleden sonrada din görevlisi arkadaşlarla Sosyal Güvenlik bilincinin arttırılması nüfusun her kesimine yayılması amacıyla paydaş kurumlarla etkin bir çalışma içinde bulunup bu tür organizasyonlara devam edeceğiz" dedi.

Kayıt dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanlığı (KADİM) Daire Başkanı Yakup Süngü ise devletin Ankara'dan yönetilmeyeceğini ifade ederek, "Masa başından kalkıp İlçe, belde ve hatta tüm köylere kadar giderek gezmek insanları yerinde görmek gerekiyor. Bu konuda masa başında oturan değil, sahada bulunan idareci istiyoruz. Kurum olarak bize ne düşerse teknik donanım, bilgilendirme toplantılara iştirak her türlü desteği sağlarız" diye konuştu.

Kayıt dışı istihdam konusunda ise Başkan Süngün, şöyle konuştu:

"Sigortasız işçi çalıştırmak vatandaş hakkıdır kul hakkıdır. Önemli olan kişinin hak kaybına uğramamasıdır. Kişi sigortasız kalırsa hangi haklardan mahrum kalır. İşsiz kalırsa çalıştığını ispat edemez, işsizlik ödeneği alamaz, hastalanırsa tedavisi sağlanamaz, yaşlanırsa maaş bağlanamaz. Ölmesi durumunda eş ve çocuklarına maaş bağlanamaz. İşverenlerde kayıt dışı işçi çalıştırdığı zaman haksız rekabete yol açar. Kayıt dışı işçi çalıştıran işletmeler denetim sonucunda tespit edildiğinde mahkeme sonucunda 5-6 kat daha fazla maliyetle karşılaşmış oluyorlar. Kayıt dışı işçi çalıştıran işletmelerinde ayakta kalması çok zor. Kayıt dışı aslında SGK'nın sorunu değil, devlet olarak hepimizin sorunudur. Bundan esnaf, memur, emekli olan kişiler etkileniyor. Çünkü kayıt dışı işçi çalıştırıldığında devlette açık veriyor. Bu açık vergilerle finanse ediliyor".

"KAYIT DIŞI İŞÇİ ÇALIŞTIRACAK KADAR ZENGİN DEĞİLİZ"

2000 yılı öncesinde işverenlerin prim oranlarının yüksekliğinden şikayet ettiklerini hatırlatan Başkan Süğngü, "Ama şuanda devlet de işçi ve iş veren gibi prim ödüyor. Evinizde bir bakıcı çalıştırıyorsanız primi 550 lira civarıdır. Bu kişi 6 ay işsiz biriyse primi 250 lira civarıdır. 10 tane teşvik uygulamamız vardır. Kayıt dışı çalıştırmamak, primlerini düzenli ödeyen kişiler önemli oranda prim teşvikinden yararlanırlar. Devlette işveren ile işçinin yanında taşın altına elini koyup, maliyete katkı sunmaktadır. Kurumlar arası veri paylaşımı oldukça önemli. Balıkesir'de 13 tane SGK denetmenimiz var. Alo 170 yada BİMER vasıtasıyla insanlar kayıt dışı çalışanlar için başvuru yapabiliyorlar. 1 kişinin kayıt dışı maliyeti işverene 50 bin liradır. Bu bir kişinin yaklaşık 5-6 yıllık primine tekabül eder. Kayıt dışı işçi çalıştıracak kadar zengin değiliz. Bu cezalar ortaya çıkınca küçük işletmeler varlıklarını da sürdüremiyorlar. En önemli stratejimiz bilgilendirme ve rehberlik. Sigortasız işçi çalıştırmama bilincini tüm kesimlere vermemiz lazım. Balıkesir'de kayıt dışı rakamları 2002 yılında yüzde 52 idi. Bu her çalışan 2 kişiden birisi kayıt dışıydı. Şuan da ise kayıt dışı istihdam oranımız yüzde 32. Tam 20 puanlık bir düşüş var, son 12 yılda. 1 puanlık düşüşün bedeli şuan ki para itibariyle 1,5 milyar lira. 20 puanlık düşüşü hesapladığımızda 30 milyar lira ediyor. SGK'nın gelir gideri arasında 30 milyar civarı bir açık var ama kayıt dışı istihdamın 2023 hedefi olarak tanım dışı yüzde 15 olarak belirledik. Bu oranlara geldiğimizde SGK açık vermeyecek, prim geliri daha da artacağı için hastalara daha iyi hizmet verecek belki emekli aylıklarını daha yüksek olarak bağlayacak hizmetler daha kaliteli hale gelecektir" dedi.

Sektörel bazda tarımda kayıt dışı oranının çok yüksek olduğuna değinen Başkan Süngü, "Tarımda kayıt dışı oranımız yüzde 21,5 civarındadır. Sektöre baktığımızda tarım, ormancılık ve balıkçılıkta kayıt dışı oranı yüksek. En iyi olan sektörler savunma sanayi, eğitim alanı, madencilik ve taş ocaklarında oldukça başarılıyız. Özellikle küçük işletmelerde kayıt dışı daha yaygın. 10 ve daha az işçi çalıştıran işletmelerde kayıt dışı oranı yüzde 55. İşletmeler kurumsallaştıkça kayıt dışı istihdam oranı düşüyor. TUİK verilerine göre Balıkesir ve Çanakkale illerinde kayıt dışı oranı 2009 yılında yüzde 48, 2014 sonu itibariyle yüzde 38'e düştü. Hedefimiz kayıt dışını sıfırlamak. 2008 yılından bu yana 2 milyon 100 bin kayıt dışı işçi, 150 bin adet ise iş yeri tespit edilmiştir. Balıkesir'de ise yapılan incelemelerde 2015 yılında 100'e yakın iş yerinde 300 kişinin ise kayıt dışı çalıştırıldığı tespit edildi" şeklinde konuştu.

Balıkasir’de Kayıt Dışında Hedef Yüzde 15

Balıkasir’de Kayıt Dışında Hedef Yüzde 15

Balıkasir’de Kayıt Dışında Hedef Yüzde 15

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim