• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C

Balık Ve Helva Lezzet İkilisi Sofraları Süslüyor

Balık Ve Helva Lezzet İkilisi Sofraları Süslüyor
Son dönemlerde menülerde ayrılmaz ikili olarak göze çarpan balık ve helva birlikteliğini uzmanlar da onaylıyor.

Son dönemlerde menülerde ayrılmaz ikili olarak göze çarpan balık ve helva birlikteliğini uzmanlar da onaylıyor. Balık tüketiminden sonra fırında kızartılarak servis edilen helva, hem protein-karbonhidrat dengesini sağlıyor hem mide asit dengesini koruyor hem de balıkta bulunan OMEGA-3'ün emilmesini kolaylaştırıyor.

Kış aylarının vazgeçilmezi olan balık tüketiminden sonra tatlı ihtiyacı hissedildiğinde akıllara ilk gelen besin maddesi helva oluyor. Yaygınlığı her geçen gün artan balık sonrasında helva yeme alışkanlığı, neredeyse geleneksel hale geldi. Fırında kızartıldıktan sonra akışkan hale getirilip servis edilen ve sofraların vazgeçilmezi olmaya başlayan fırında helvanın faydalarını anlatan İstanbul Gelişim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Nizamlıoğlu, protein ve karbonhidratların dengesinin önemine vurgu yaptı. Nizamlıoğlu, balık tüketiminden sonra fırında kızartılarak servis edilen helvanın, hem protein-karbonhidrat dengesini sağladığını hem mide asit dengesini koruduğunu hem de balıkta bulunan OMEGA-3'ün emilmesini kolaylaştırdığını söylerken, Seyidoğlu Gıda Genel Müdürü Mehmet Göksu ise alandaki ihtiyacı karşılamak üzere "Güveçte Helva" ismiyle bir ürün geliştirdiklerini belirtti.

PROTEİN VE KARBONHİDRAT DENGESİ İÇİN: HELVA

Balığın protein ağırlıklı olduğunu ve bu nedenle balık tüketiminden sonra vücudun karbonhidrat ihtiyacı duyduğunu belirten Mustafa Nizamlıoğlu, "Balık ülkemizde kış aylarında daha yoğun tüketiliyor. Kültürümüzde de balık tükettikten sonra helva yeme geleneği vardır. İnsan beslenmesinde protein ve karbonhidratların dengeli bir şekilde olması gerekir. Balık protein ağırlıklı olduğu için bunu karbonhidratla desteklemeliyiz. Bunun için de helva, şerbetli tatlılara göre daha uygundur. Şerbetli tatlılar, kan şekerinde ani yükselme ve alçalmalara sebep oluyor. Helva ise daha geç sindiriliyor. Karbonhidrat kaynağı yönünden balık sonrasında helva tüketimi daha uygundur. Helvanın yapısında tahin vardır ve insülin direncinin bozulmasına imkan vermez. Fosfor yönünden de çok zengin bir besin maddesi olan balık, mide asit dengesinin bozulmasına sebep olabilir. Bunu dengelemek açısından da helva daha uygundur. Balık OMEGA-3 açısında da çok zengindir. Helva bunun da emilmesini kolaylaştırabilir" dedi. Aşırı helva tüketimine karşı uyarılarda da bulunan Nizamlıoğlu, iki kibrit kutusu büyüklüğündeki tüketimin yeterli olacağını belirtti.

AR-GE EKİBİ GELİŞTİRDİ

AR-GE ekiplerinin çalışmaları doğrultusunda insanların daha rahat kızarmış helva yapabilmeleri için "Güveçte Helva" üretimini gerçekleştirdiklerini söyleyen Mehmet Göksu, "Toplumumuzda balıktan sonra helva yemek bir kültür haline geldi. Balık tüketimi genelde vücuttaki şekeri düşürür ve insanlar tatlı ihtiyacı hisseder. Böylesi durumlarda tahin helvası gibi besleyici ürünler tavsiye ediliyor. Biz de AR-GE ekibimizin çalışmaları doğrultusunda insanların daha rahat kızarmış helva yapabilmeleri için balık şeklindeki güveçlerimizle helva üretimini gerçekleştirdik. Bilinen tahin helvasından biraz daha farklı bir helva oldu. 250 gramlık ambalajlarımızdaki Güveçte Helva, hem balık restoranlarında hem de marketlerde satışa çıktı. İnsanlardan çok olumlu tepkiler geliyor. Böylelikle balıktan sonra helva yenilmesi gerektiğini algısını da pekiştirmiş olduk" ifadelerini kullandı.

GÜVEÇTE HELVA TARİFİ

Güveçte Helva'yı evlerinde pişirecekler için tarif veren Mehmet Göksu, "250 gramlık ambalajlarımızı 200 derecelik sıcaklıktaki fırında yaklaşık 10 dakika boyunca pişiriyoruz. Mikrodalga fırında da uygulanabilir. 10 dakikanın sonunda helvamız hazır hale geliyor" dedi.

Balık Ve Helva Lezzet İkilisi Sofraları Süslüyor

Balık Ve Helva Lezzet İkilisi Sofraları Süslüyor

Balık Ve Helva Lezzet İkilisi Sofraları Süslüyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim