• BIST 9756.58
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 27 °C

"Bal"da Yeni Hedef Çin

"Bal"da Yeni Hedef Çin
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye'nin dünya bal üretiminde Çin'den sonra 2. sırada yer aldığını belirterek,...

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye'nin dünya bal üretiminde Çin'den sonra 2. sırada yer aldığını belirterek, "Hedefimiz dünya birincisi olmaktır" dedi.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Doğu Karadeniz Kalkınma İdaresi Başkanlığı(DOKAP) ve Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından organize edilen "Arıcılık Paneli', Ordu'da yapıldı.

Grand TESK Hotel'de gerçekleştirilen panele Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Doğu Karadeniz Kalkınma İdaresi Başkanlığı(DOKAP) Ekrem Yüce, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, bazı daire müdürleri ile çok sayıda bölge arıcısı katıldı.

HEDEF DÜNYA BİRİNCİLİĞİ

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünya bal üretiminde Çin'den sonra 2. sırada yer aldığını, hedeflerinin önümüzdeki yıllarda dünya birincisi olmak olduğunu belirtti.

80 ilde örgütlendiklerini, 58 bin üyeye sahip olduklarını belirten Yılmaz, "6.8 milyon arı kovanı ve yıllık ortalama 103 bin ton bal üretimi ile dünyanın 2. sırada yer alan ülkesiyiz. Türkiye arıcıları olarak ileriye yönelik hedefimiz, bu sektörde dünyada bir numara olmak. Biz üreticiler olarak 2009 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile ortak bir karara vardık ve dedik ki biz dünya arıcılık kongresini ülkemize getirip burada yapacağız. 2017 yılın da İstanbul'da yapılacak olan kongreye 150 ülkeden gelen arıcı ve bilim adamlarına, Türkiye arıcıları olarak bu işi nasıl yaptığımızı tanıtacağız" dedi.

"SAHTE BALA KARŞI SIKI ÖNLEM ALIYORUZ"

Bal sektöründe en büyük baş ağrısının "sahtecilik" olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Kuruluş olarak bizler, sektörde yaşanan sahtecilikleri de ayrıca tespit edip ilgili mercilere bildiriyoruz. Arı sütü üretimi konusunda yaşanan sahtecilik olaylarının bir daha tekrarlanmaması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız başvuruda bulunduk ve kendileri de bizlere, üniversitelerin bu alanda çalışma yürüten bölüm laboratuvarlarında incelenmesi önerisinde bulundular" diye konuştu.

Panelde konuşan Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, böyle bir toplantının Ordu'da yapılmasından dolayı mutlu olduğunu belirterek, balda sahteciliğe dikkat çekti. Vali Balkanlıoğlu, "Kaliteli ürün üretenlerin dışında bir defa bunların sahtekarlarıyla uğraşmak durumundasınız. Kaliteli bal üreten insanlar emeğini alamıyor. Bu konuda da çalışmalar yapılması lazım" şeklinde konuştu.

Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş da 1985 yılında arıcılık yaptığını ve bu sektörü yakından bildiğini dile getirdi. Tekintaş, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü alanında inşa edilen bal ve paketleme tesis ve araştırma laboratuvarına dikkat çekerek, "Yaklaşık 30 milyonu aşan bir yatırımla bu iş gerçekleşmiş oldu. Laboratuvarı ve teknik donanımları kısacası her şeyi ile marka ürünlerin buradan çıkabileceği, sahteciliğin önüne geçileceği bir yapı olmuş" ifadelerini kullandı.

"ORDU BALI DENDİĞİNDE KALİTELİ BAL DENİLMELİDİR"

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu'nun fındıktan sonra bal üretiminde de lider il konumunda olduğunu belirtti. Ordu'da halen 3 bin aktif arıcının bulunduğunu belirten Yılmaz şöyle konuştu: "2015 yılında 16 bin 600 ton bal üretimimiz vardır. 91 ton da bal mumu üretimimiz bulunmaktadır. Arıcılarımıza çok ciddi destekler sunuyoruz. Arıcılarımıza son 2 yılda 11 milyon TL bakanlığımızın aktif koloni desteği verildi. Şu anda da ödemeleri devam ediyor. Kırsal kalkınma yatırımlarından çok ciddi kaynaklar aktarıldı 500 bin TL hibe desteği arıcılarımıza. TKDK'dan, DOKAP'tan çok ciddi kaynaklar sağlandı. Burada tüm kurumlar çok ciddi eğitimlerle arıcılarımız desteklendi. Bugün bal üretimi dendiğinde, bal dendiğinde Ordu akla geliyorsa, bundan sonra kaliteli bal dendiğinde, polen, propolis dendiğinde, arı sütü dendiğinde, Ordu'nun akla gelmesini temin etmek durumundayız. Bu konuda arıcılarımıza çok ciddi sorumluluklar düşüyor."

Yapılan protokol konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelde, Prof. Dr. Sevgi Kolaylı tarafından "Arı Ürünleri ve Apiterapi', Şaban Akpınar tarafından "Balda Kalıntı', Ali Korkmaz tarafından da "Arı ve Ana Arı Yetiştiriciliği" konularında sunumlarda bulunuldu.

"Bal"da Yeni Hedef Çin

"Bal"da Yeni Hedef Çin

"Bal"da Yeni Hedef Çin

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim