• BIST 9511.06
  • Altın 2493.029
  • Dolar 32.5994
  • Euro 34.8062
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Balcalı'da ilk akraba dışı kemik iliği nakli başarıyla yapıldı

Balcalı'da ilk akraba dışı kemik iliği nakli başarıyla yapıldı
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kemik İliği Nakil Bölümü, tarihinde ilk kez Amerika'dan gelen kök hücre ile akraba dışı kemik...

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kemik İliği Nakil Bölümü, tarihinde ilk kez Amerika'dan gelen kök hücre ile akraba dışı kemik iliği nakli gerçekleştirdi.

2014 yılında nakillere başlayan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kemik İliği Nakil Bölümü, önemli çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Bu çerçevede ilk kez akut myeloid lösemi ile takip edilen bir hastaya Amerika'dan gelen kök hücre ile akraba dışı kemik iliği nakli gerçekleştirildi. Akut myeloid lösemi ile takip edilen hastaya 1 yıl önce otolog nakil yapılmış ve bu arada Türkiye ve yurt dışı kemik iliği bankalarından uygun verici taranıyordu. Güzel haber Amerika'dan geldi. Buradan gelen ilikle hastaya nakil yapıldı. Başarıyla geçen nakilden sonra hasta taburcu edildi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Erişkin Kemik İliği Nakil Bölümü Sorumlusu Prof. Dr. Birol Güvenç, 2014 yılında nakillere başladıklarını, bir buçuk yılda 68 nakil gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Bu nakillerin 13'ünün otolog olduğuna işaret eden Güvenç, yapılan bu nakli üniversite hastanesi olarak ilk kez gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını dile getirdi. Bu ay içerisinde Almanya'dan gelecek kök hücreyle yine bir allojenik naklin yapılacağına dikkati çeken Birol Güvenç; kemik iliği naklinde hastaya kök hücrelerini veren kişiye donör adı verilir. Bir kişinin donör olabilmesi için hastayla HLA uyumunun olması şarttır." dedi.

UYUMLU VERİCİNİN ÖNEMİ

Bir allogeneik naklin başarısında bağışıklık sisteminin önemli rol oynadığını belirten Güvenç, "Verici ile alıcı arasındaki yakın bir doku tipi uygunluğu yoksa hastanın bağışıklık sistemi yeni kök hücrelerini yabancı olarak algılayarak onları yok eder. Buna gretfin reddi denir ve verilen hücrelerin başarısız olmasına yol açabilir. Nakil öncesi tedavi (kemoterapi ve/veya radyasyon tedavisi) ile bağışıklık sisteminin büyük kısmını yok edildiği için bu durum nadirdir." dedi.

Yetişkin donörleri seçmenin ve test etmenin bir kaç ay veya daha fazla sürebildiğini dile getiren Birol Güvenç, bir kordon kanı ünitesi bulmanın ve getirtmenin yaklaşık iki hafta sürebildiğini, araştırma ve seçim sürecini kavramanın beklerken endişeyi azaltmaya yardımcı olabileceğine değindi. Güvenç, özellikle yaptıkları çalışmalara büyük katkı koyan üniversite rektörlüğü ve hastane başhekimliğine de teşekkür etti.

Cihan

Balcalı'da ilk akraba dışı kemik iliği nakli başarıyla yapıldı

Balcalı'da ilk akraba dışı kemik iliği nakli başarıyla yapıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim