• BIST 8988.07
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Bakırcılık küllerinden doğuyor

Bakırcılık küllerinden doğuyor
Gaziantep'te, talebin ve mesleğe ilginin azalması nedeniyle unutulmaya yüz tutan bakır işlemeciliği, son dönemdeki tanıtım faaliyetleri ve hazırlanan projelerle adeta küllerinden doğuyor.

Gaziantep'te, talebin ve mesleğe ilginin azalması nedeniyle unutulmaya yüz tutan bakır işlemeciliği, son dönemdeki tanıtım faaliyetleri ve hazırlanan projelerle adeta küllerinden doğuyor.

Bakır işlemeciliğinin önemli merkezlerinden biri olarak gösterilen Gaziantep'te, bu sanata olan ilgi her geçen gün artıyor. 1980'li yıllarda 300 bakır işleme ustasının bulunduğu kentte bu sayı, çelik ve emaye kapların yaygınlaşması ve mesleğe ilginin azalması nedeniyle 1990'lı yılların başında 15'e kadar düştü. Son dönemde hazırlanan tanıtım ve çeşitli projelerle yeniden hayat bulan bakır işlemeciliği, yeniden eski günlerine döndü.

Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası tarafından İŞKUR desteğiyle açılan kurslarla, mesleğe ara elemanlar yetiştiriliyor. Yıllardır mesleği öğretecek kimse bulamayan bakır ustalarının ise bu sayede yüzü gülmeye başladı. Eğitime özellikle kadınların ilgi göstermesi dikkati çekiyor.

Oda başkanı Celal Açık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakırcılığın insanlık tarihi kadar eski bir meslek dalı olduğunu belirterek, önceden herkesin özellikle mutfak kaplarında bakırı tercih ettiğini söyledi.

Esnaf sayısı 300'ü geçti

1980'li yılların ardından bakıra ilginin azaldığını ifade eden Açık, şöyle konuştu:

"O dönemde çırak bile bulmak çok güçtü. Çünkü artık talep neredeyse yok olmaya başlamış, insanlar bu meslekten geçimini sağlamakta güçlük çeker hale gelmişti. Yok olmaya başlayan mesleğimizi yeniden canlandırmak için harekete geçtik. Sanat eseri ürünlerimizi turistik amaçlı değerlendirmeye başladık ve bunun için de tanıtım çalışmalarına ağırlık verdik."

Bakır işlemeciliğinin yeniden değer bulmasıyla birçok kişinin bu mesleğe yöneldiğini hatırlatan Açık, şu anda odaya kayıtlı esnaf sayısının 300'ü geçtiğini dile getirdi. 

Nurgün Çetin de 2012 yılında kızının Gaziantep Üniversitesini kazandığını, yurt bulamadıkları için Malatya'dan Gaziantep'e göç ettiklerini söyledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim