• BIST 9054.82
  • Altın 2299.138
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.0436
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Bakanlık, ‘Nevşehir’de kültür mirası yok ediliyor’ iddiası için belge istedi

Bakanlık, ‘Nevşehir’de kültür mirası yok ediliyor’ iddiası için belge istedi
Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin gündeme getirdiği "Nevşehir Belediyesi'nin UNESCO'nun Kültürel Miras Listesi'nde bulunan Kapadokya'da büyük bir kazı skandalı...

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin gündeme getirdiği "Nevşehir Belediyesi'nin UNESCO'nun Kültürel Miras Listesi'nde bulunan Kapadokya'da büyük bir kazı skandalı yaşandığı" iddiasıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı belge istedi. Oda, gerekli bilgi ve belgeleri Bakanlığa ulaştırdıklarını açıklayarak, gereken adımlarını atılmasını talep etti.

Geçen Şubat ayında Mimarlar Odası Ankara Şubesi, "Nevşehir Belediyesi'nin UNESCO'nun kültürel miras listesinde bulunan Kapadokya'da büyük bir kazı skandalı yaşandığı" iddiasını gündeme taşımıştı. Nevşehir Kalesi'nde belediyenin "kazı kılıflı temizlik" yaptığı iddia edilerek, "yeraltı şehrinde bulunan çok eski bir kilise kalıntısı ile fresklere de zarar verdiği" duyurulmuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na resmi yazı yazan Oda yönetimi, Bakanlığın olaya el koymasını istemişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndan Oda'ya gönderilen "GİZLİ" ibareli yazıda söz konusu iddiaları destekleyen bilgi, belge ve somut delillerin gönderilmesi istendi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi de hazırladığı raporu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanı sıra İçişleri Bakanlığı'na göndererek, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver'in görevden alınmasını talep etti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, geçtiğimiz ay basın toplantısı düzenleyerek, belediyenin Nevşehir Kalesi eteklerinde başladığı kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında kültürel mirasa zarar verdiğini iddia etmişti. Oda'nın iddiasına göre; çalışmalar sırasında MS. 4. Yüzyıl'a kadar uzanan freskler, tarihi bir de Ortodoks Kilisesi bulunmuştu. Ancak çalışmanın belediye tarafından "kazı" olarak değil "temizlik" adı altında yapıldığı ve değerli fresklerin bir kısmının yıkıldığı ileri sürülmüştü. Ayrıca Kale civarındaki tescilli bazı yapıların da tamamen yıkıldığı iddia edilmişti. Bu açıklamadan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yazı yazan Oda yönetimi, "kültürel mirasın tehlike altında olduğu" gerekçesiyle Kapadokya'da yürütülen çalışmalara el koyması gerektiğini bildirdi.

"GİZLİ" İBARELİ YAZIYLA CEVAP

Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, "GİZLİ" ibareli bir yazıyla iddiaları gündeme getiren Mimarlar Odası Ankara Şubesi'ne cevap verdi. Başkan Asım Keser imzalı yazıda, "Odanız tarafından, Nevşehir ilinde Bakanlığımız birimlerince yapılan iş ve işlemlerle ilgili olarak mevzuata aykırı uygulamaların olduğuna dair somut bilgi ve belgelerin Bakanlığımıza veya Başkanlığımıza gönderilmesi halinde gereğinin yerine getirileceği izahtan varestedir." ifadeleri kullanıldı.

Oda yönetimi, iddialarını destekleyen belgeleri dosya halinde bakanlığa gönderdi. Aynı dosya, ayrıca İçişleri Bakanlığı'na da gönderildi. Bakanlıktan Nevşehir Belediye Başkanı'nın görevden alınması istendi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Bu işin peşini bırakmayacağız. Elimizde yazılı, görsel ne varsa Bakanlığa gönderdik. Bakanlık derhal el koymalı, çalışmayı belediyenin yapmasına izin vermemeli. Burası çok önemli bir kültürel miras, Bakanlığın uzman ekipleri, kazı ekipleri çalışmayı yapmalı. İçişleri Bakanlığı da görevini kötüye kullanan belediye başkanını görevden alsın diye dosyayı onlara da göndereceğiz." dedi.Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim