• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Bakanı Ala: 150'ye yakın kişi görevden uzaklaştırıldı

Bakanı Ala: 150'ye yakın kişi görevden uzaklaştırıldı
İçişleri Bakanı Ala, yasadışı dinlemelerle ilgili "İdari soruşturma yönünden de şu ana kadar 150’ye yakın görevli, görevden uzaklaştırıldı" dedi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Nerede usulsüz, yanlış dinleme olmuşsa orada soruşturma var. Şu anda 180’i aşkın soruşturma devam ediyor" dedi.

Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun 169. yıl dönümü dolasıyla ATO Congresium'da düzenlenen törene katılan Ala, tören sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ala, bir gazetecinin, “Adana’daki soruşturma kapsamında Emniyet İstihbarat Dairesinde görevli 4 polisin Ankara Adliyesinde ifade verdikleri belirtiliyor, haklarında suçlama var mı?” şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi:

"Ankara’daki bilginiz yanlış. Yalnız Adana’daki Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma sonucu 6 kişi tutuklandı zaten. Bunlar yasa dışı dinlemelere ilişkin soruşturmalarda elde edilen sonuçlar. Bizim bu tür faaliyetlere ilişkin zaten adli ve idari soruşturmalar devam ediyor. İdari soruşturma yönünden de şu ana kadar 150’ye yakın görevli, görevden uzaklaştırıldı. Dolayısıyla soruşturmalar sonucunda elde edilen delililere göre işlemler yapılmaktadır. Bunun bazıları adli işlem oluyor, bazıları idari işlem oluyor, bazısı hem adli, hem idari işlem oluyor. Onun için soruşturmalar, işlemler devam ediyor."

Ala, "Diğer illerde de benzer soruşturmaların başlaması muhtemel mi?" sorusuna, "Var zaten. Soruşturmalar var. Nerede usulsüz, yanlış dinleme olmuşsa orada soruşturma var. Şu anda 180’i aşkın soruşturma devam ediyor" yanıtını verdi.

"Ankara'da 4 polis müdürünün ifadesi alındığı doğru mu?” şeklindeki soruya karşılık da Ala, bunların doğru olmadığını, yanlış bilgiler olduğunu söyledi.

Ala, polis müdürlerinin Adana’da yürütülen soruşturma kapsamında talimatla ifade verdiklerinin belirtilmesi üzerine, “Onlar yanlış bilgiler. Talimatla ifade aynı merkezin ifadesi. Onlar değil yani. Sonuçta Adana’da yürütülen ama buna ilişkin İstanbul’da da, Ankara’da da zaman zaman ifadelere başvuruluyor. Hem müfettişler başvuruyor. Bazen müfettişler görevden uzaklaştırıyor, bazen adli makamlar soruşturma yürütüyor. O bakımdan size spesifik yanlış bilgiler gelebiliyor" ifadelerini kullandı.

2 askerin gözaltına alınması

Ala, soruşturma kapsamında daha önce serbest bırakılan 2 askerin tekrar gözaltına alınmasına ilişkin soru üzerine de şunları söyledi:

"Tamam, ama soruşturma devam ediyor. Biliyorsunuz serbest bırakılma bir soruşturmanın devam etmediği anlamına gelmez ama tutuklanma da mutlaka suçlu oldukları anlamına gelmez. Soruşturmalar devam ediyor. Soruşturmanın seyri bakımından bazen görevden uzaklaştırma, bazen tutuklama tedbirleri uygulanabilir. Ama soruşturma tamamlandıktan sonra, yargılama tamamlandıktan sonra kara verilir. Tabii bazılarına idari yaptırımlar oluyor. Meslekten çıkarma teklifleri yapılabiliyor ya da çeşitli disiplin cezaları öngörülüyor, talep ediliyor. Onlar disiplin kurullarında görüşülüyor."

Meslekten çıkarma olup olmadığının sorulması üzerine de Ala, teklifler bulunduğunu ancak henüz meslekten çıkarma olmadığını söyledi.

Ala, bununla ilgili sayının belli olup olmadığının sorulması üzerine de sayıyı veremeyeceğini bildirdi.

"180’i aşkın soruşturma var dediniz. Bunların hepsi usulsüz dinlemelerle mi ilgili. Yoksa 17 Aralık operasyonundan sonraki gelişmelerle mi ilgili?” sorusu üzerine Ala, “Onlar da kapsamda. Ama çoğunluğu usulsüz dinleme ve usulsüz sorgulama, kişisel verileri sorgulamayla ilgili soruşturmalar” dedi.

Ala, gözaltına alınan emniyet mensuplarına gazete manşetlerinden sorular yönetildiğine dair kamuoyunda birtakım bilgiler olduğunun belirtilmesi üzerine, “Soruşturma gizlidir. Siz maşallah çeşitli bilgileri alıyorsunuz. Biz onları biliyor olsak da sizinle paylaşamayız. Ben idari soruşturmaları tabii bilirim ama o da gizlidir. İnsanları baştan suçlu ilan etmemek gerekir. Biraz önce temel hak ve özgürlükler konusunda altını çizerek bazı hususları belirttik bu herkes için geçerlidir" diye konuştu.

"İçişleri müfettişlerinin hazırladığı Gezi raporu var. Burada idari bir tasarrufa gerek olmadığı yönünde görüş bildirilmiş” şeklindeki değerlendirmeye karşılık da Ala, "O benden önce yapılmış. Benim bu konuda bir tasarrufum yok. Yanlış bilgi, yanlış yapılmış bir haber. O benden önce, benim göreve geldiğim tarihten 3 ay önce bitirilmiş rapor. Benim bir tasarrufum yok, benim imzan ya da benim kararım değil" değerlendirmesinde bulundu.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim