• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Bakan'dan çalışanlara zam müjdesi!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Demiryolu-İş, TÜİS ve TCDD arasında imzalanan 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'nden doğan farkların, en geç 15 Eylül'e kadar ödeneceğini bildirdi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, gelecek 10 yıl içinde Türkiye’nin 15 kentinin, toplam ülke nüfusunun yüzde 60’ına varan bir bölümünün demiryollarından istifade edecek hale geleceğini belirterek, "Önümüzdeki 11 yıl demiryolları dönemi olacaktır" dedi.
 
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ile Demiryol-İş ve Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu işverenleri Sendikası (TÜHİS) arasındaki 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle imzalandı.
 
Yıldırım, bakanlıktaki törende yaptığı konuşmada, bir hayırlı işi daha sonuçlandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Görüşmeler sonucunda uzlaşma sağlanarak toplu iş sözleşmesinin imzalama aşamasına geldiğini ifade eden Yıldırım, "Her iki tarafı mutlu eden bir iş yaptıysanız başarmışsınızdır. Yalnız bir tarafı mutlu eden işten hayır çıkmaz. İşyeri, işveren ve çalışan üçgeninin en önemli ayağı çalışandır. O yüzden çalışanlarımızın hakkını, hukukunu gözetme konusunda hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyoruz. Başka yerlerden kısarız ama çalışanımızın hakkını vereceğiz ki işler yürüsün” diye konuştu.
 
Demiryollarında yarım asırdan fazla süren bir ihmal olduğunu ifade eden Yıldırım, demiryollarını ülkenin yükünü taşıyan en itibarlı kuruluş haline getirme amacıyla yola çıktıklarını anlattı. Son 11 yıldır yapılanların ortada olduğunu belirten Yıldırım, yapılacak bir o kadar daha iş olduğunu söyledi.
 
İmzalanacak toplu sözleşmenin TCDD ve bağlı ortaklarında çalışan toplam 16 bin işçiyi etkilediğini kaydeden Yıldırım, 50 yıldır uzlaşma kültürünü bir gelenek haline getirerek bu sözleşmelerin hiçbir sıkıntı çekmeden yapıldığını anlattı.
 
Bu sözleşmenin gerçekleşmesinde herkesin çok büyük gayreti olduğunu vurgulayan Yıldırım, emeği geçen herkese teşekkür etti.
 
DEMİRYOLLARI ÇOK SEVİLİYOR AMA...
 
Bakan Yıldırım, yaptırdıkları araştırmaların, demiryollarının çok sevildiğini ancak buna rağmen yeterince kullanılmadığını ortaya koyduğunu ifade ederek, bu durumun sorumlusunun vatandaş değil yarım asır demiryollarına çivi çakmayan yönetimler olduğunu söyledi.
 
Cumhuriyetin kuruluşundan çok partili döneme kadar yılda 135 kilometre demiryolu yapılırken, 1950’den 2002’ye kadar yılda 18 kilometre demiryolu yapımı gerçekleştirildiğini belirten Yıldırım, demiryollarının 2002’den sonra tekrar devlet politikası haline getirdiklerini kaydetti.
 
Gelecek 10 yıl içinde Türkiye’nin 15 kentinin, toplam ülke nüfusunun yüzde 60’ına varan bir bölümünün demiryollarından istifade edecek hale geleceğini vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:
 
"Bu çok iddialı ve önemli bir hedef, işte bu hedefi de adım adım hayata geçiriyoruz. Ankara-Eskişehir bitti, Ankara-Konya bitti, Eskişehir-Konya açıldı. İnşallah bu yıl sonuna kadar  Ankara-İstanbul'u açacağız. Devam eden yıllarda Sivas, Bursa, İzmir, Karaman ve diğer projeler var. Adım adım hedeflediğimiz projeleri gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki 11 yıl demiryolları dönemi olacaktır.
 
2023’e 10 kala 5-7 Eylül arasında İstanbul’da kongre merkezinde demiryollarının, denizciliğin, havacılığın, karayollarının ve bilişimin yol haritasını çizeceğiz. 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası İstanbul’da büyük bir katılımla toplanıyor. Yurt dışından yüzlerce uzman, 20’nin üzerinde bakan ve toplam 6 binin üzerinde katılımcıyla 3 gün boyunca Türkiye'nin ulaşımı, haberleşmesi konuşulacak ve Türkiye’nin 10 yıllık hedefleri gözden geçirilecek. Bununla da kalmayacağız, 2035 vizyonunu da ortaya koyacağız.”
 
FARKLAR 15'İNDE
 
Demiryollarında sadece yeni hatlar yapmak, mevcut hatları yenilemeyi değil yerli demiryolu sanayini de kurmayı, Türkiye’yi süper lige taşımayı amaçladıklarını anlatan Yıldırım, teknoloji üretip, kullanmak ve komşuların hizmetine vermekle bunun mümkün olacağını söyledi.
 
Demiryollarının, rayını üretemeyen, traversini, makasını, vagonlarını ve lokomotiflerini yapamayan bir noktadan, İngiltere'ye son model satar hale geldiğini anlatan Yıldırım, TÜLOMSAŞ'ın en gelişmiş lokomotiflerin satışını gerçekleştirdiğini ifade etti. Bu 10 yılda demiryollarına yapılan yaklaşık 40 milyar liralık yatırımlarla demiryolu ekosistemi oluştuğunu belirten Yıldırım, "Yan sanayide 500'den fazla firma oluştu. İnşallah bizden sonra gelenler bu hedefleri ıskalamazlar, ıskalarlarsa tarih affetmez. Kolay da değil çıtayı çok yükseğe koyduk. Bundan sonra gelenlerin bunun altında birşey teklif etmesi millet tarafından hoş karşılamayacaktır" dedi.
 
Yıldırım, TCDD çalışanlarının toplu sözleşmeden kaynaklanan farklarının en geç 15 Eylül'de ödeneceğini bildirdi. 
 
Konuşmaların ardından TCDD, Demiryol-İş ve TÜHİS arasındaki 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imzalandı. 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim