• BIST 8718.11
  • Altın 2245.94
  • Dolar 32.3321
  • Euro 35.1754
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Bakan Yıldız'dan flaş İsrail açıklaması!

Bakan Yıldız'dan flaş İsrail açıklaması!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gazze'ye santral ulaştırabilmek için İsrail'in iznini beklediklerini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İsrail'den gerekli izinlerin oluşması ile beraber 100 megawattlık yüzer bir santralın gemisinin Gazze'ye özel sektör aracılığı ile ulaştırılacağını belirterek, Gazze'de bir balıkçı limanında demirleyerek oradan enerji üretilip verileceğini söyledi.

Bakan Taner Yıldız, Filistin Enerji Bakanı Dr. Omer Kıttaneh ile bakanlıkta görüştü. Filistin ile alakalı enerji sektöründe ne gerekiyorsa kısa orta ve uzun vadede bunları çıkarttıklarını belirten Yıldız, kısa vadede gerekli izinlerin oluşması ile beraber 100 megawattlık yüzer bir santral gemisi kuracaklarını söyledi. Zaman'ın haberine göre Yıldız, şöyle devam etti:

"Gazze'de bir balıkçı limanında demirleyerek o şartlar yerine getirilmek kaydı ile oradan enerji üretilip verilmesi en seri çözüm bu. Çünkü İsrail'den gelen 10 ayrı hat bombalandı ve Gazze oradaki 120 megawattlık güçten oldu. Kendi içindeki santral tamamen vuruldu ve çalışamaz hale geldi. Dolayısıyla orada orta ve uzun vadedeki yapacağımız santrallerin elektrik üretimine geçeceği kadar şu anda hemen 2-3 ay içerisinde bu geminin oraya yanaşması lazım. Bu şu anlama geliyor İsrail'in ablukasını enerji sektörü ile alakalı askıya alması anlamına gelir. Çünkü enerji bütün dünyada özellikle Türkiye'nin politika ve stratejileri bir barış gerekçesi ile kullanılmasıyla alakalıdır. Şu anda orada bütün yönleri ile beraber her ne kadar kalıcı ateşkesin şu anda anlaşmaya varılmamış olmasına rağmen 6 günlük bir ateşkes orada söz konusuydu. Biz bunun kalıcı olması ile alakalı Dışişleri Bakanlığını çalışmalarını sizlerde yakından takip ediyorsunuz. Ama orada şu anda 20 saat elektrik kesik 24 saatin ancak 4 saatinde verilebiliyor diğer 20 saatinde elektrik kesik yaşlılar var hastalar var bakın bunlar İslami konular değil aynı zamanda insani konular orada hastaneler var, okullar var ve onların elektrik ihtiyacını mutlak karşılamamız lazım. Ben İsrail yönetimini enerji elektrik temini ile alakalı yaklaşımlarının şu anda bulunduğu noktadan daha farklı olacağına inanıyorum.''

"FİLİSTİN İHALE AÇMASI HALİNDE FİLİSTİN'DEKİ İHALELERE KATILACAĞIZ"

Gazze'nin münhasır bir ekonomik sahası olduğunu belirten Taner Yıldız, ''Orada tespit edilmiş doğalgaz rezervleri var. Kalıcı enerji yapısı o doğalgaz rezervlerinin Gazze'ye aktarılması ile alakalıdır. Uluslararası firmalar oralarda çalışıyorlar ama bundan sonra Filistin bundan sonra herhangi bir ihale açması halinde biz Filistin'deki ihalelere katılacağımız buradan bu vesile ile söylüyorum. Doğalgaz ve petrol aramacılığı ile alakalı uluslararası firmaların yaptığı gibi bizler de buna kesinlikle öncü olacağız. Bu açıdan değerli kardeşim Omer Kıttaneh Bey de hem kısa vadedeki bu yüzer santralden elektrik temini, hastalar için ve hastaneler için orta ve uzun vadede ise oradaki iletim hatlarının ve master planının düzenlenip teknik teçhizat, iletkenler, direkler, trafolar ne varsa bununla alakalı da bütün mühendislik çalışmaları da bizim uhdemizde yapılmak kaydı ile bu yardımların hepsini yapabileceğiz. Ama tekraren söylüyorum ablukanın bütün yönleri ilke şu anda kaldırılamıyor olmasına karşılık enerji sektörü ile alakalı bu ablukanın askıya alınmasının önemli olduğu kanaatindeyiz. Dediğim gibi özel sektörle burada dün değerli kardeşim Omer Kıttaneh ile toplantı yaptılar ve bir prensip kararı aldılar. O yüzer gemi santralinde gerekli izinlerin alınması ile beraber Gazze sahillerine yanaşmış olacak.'' şeklinde konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim