• BIST 8986.97
  • Altın 2294.889
  • Dolar 32.3248
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Bakan yerli otoda ilk kez detay verdi

Bakan yerli otoda ilk kez detay verdi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yerli otoyla ilgili ilk kez detay paylaştı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobilin artık bir "babayiğitler projesi" olduğunu belirterek, "Yerli otomobilin Ar-Ge boyutunu büyük oranla TÜBİTAK önderliğinde yürütmek arzusundayız. Tasarım, dizayn ve mühendislik çalışmalarını TÜBİTAK ile özel sektör yapacak. Seri üretim noktasında belki bir, belki de birden çok firmanın olacağı bir yapı oluşturulacak" dedi.

Bakan Işık, yerli otomobil çalışmalarında gelinen son noktaya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

YERLİ OTODA 3 AŞAMALI PLAN

Hükümet olarak kesinlikle yerli bir otomobil markası oluşturacaklarını, bu konuda kararlı olduklarını vurgulayan Işık, bu alandaki çalışmaların hızla devam ettiğini ifade etti. Bu konuda 3 aşamalı bir çalışma yaptıklarını anlatan Işık, bu aşamaları Ar-Ge, tasarım, dizayn ve mühendislik ile seri üretim olarak açıkladı.

Yerli otomobilin Ar-Ge boyutunu büyük oranla TÜBİTAK önderliğinde yürütmek arzusunda olduklarını dile getiren Işık, tasarım, dizayn ve mühendislik çalışmalarını TÜBİTAK ile özel sektörün yapacağını bildirdi. Bakan Işık, seri üretim noktasında belki bir, belki de birden çok firmanın olacağı bir yapı oluşturulacağını ifade etti.

"Bir tek babayiğit noktasında değiliz" diyen Işık, şunları kaydetti:

"Bu, farklı birikimlerin bir arada bulunması gereken bir alan. Bir tarafta batarya teknolojine sahip olacaksınız, bir tarafta yazılım ve donanım çok farklı bir şey, bir tarafta elektrikli motorlar ki bu bambaşka bir alan, bir tarafta konvansiyonel otomotiv yan sanayi var bir tarafta da sistem konfigürasyonu var. Dolayısıyla farklı alanlar olduğu için, farklı alanlardaki deneyimli ve bu işte arzulu girişimcileri, şirketleri bir araya getirip böyle bir projeyi hayata geçirmeyi arzuluyoruz. Hedefimiz, 2020 yılından önce bir Türk markasının, başta Türkiye yollarında olmak üzere dünya yollarına çıkması."

Işık, bu alandaki çalışmaların her gün devam ettiğini ve geleceğin teknolojisi üzerinde çalıştıklarını belirterek, yerli otomobilin mutlaka elektrikli hibrid araç olacağını bildirdi.

- "Babayiğitler projesi"

Projede aslında bir dönüşüm yaptıklarını anlatan Işık, "Bu detayları ilk kez açıklıyorum. Yerli otomobil konusu artık bir babayiğitler projesi oldu" dedi.

Bakan Fikri Işık, bu çalışmaları yaparken stratejinin doğru kurgulanması gerektiğini vurgulayarak, yapılacak çalışmaları iyi planladıklarını ve hedeflerini belirlediklerini söyledi. Türkiye'yi yerli otomobille kesinlikle tanıştıracaklarını belirten Işık, "Şu anda kesin karar verdiğimiz alanlar TÜBİTAK'ın elektrikli otomobil teknolojilerinde bir mükemmeliyet merkezi kurması, daha sonra bir tasarım, dizayn ve mühendislik yapısının oluşturulması ve daha sonra da seri üretime geçilmesi" diye konuştu

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim