• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Bakan Ünal: "İnsanlığın Ortak Mirasının Zarar Görmesi Hepimizi Üzüyor"

Bakan Ünal: "İnsanlığın Ortak Mirasının Zarar Görmesi Hepimizi Üzüyor"
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Ortadoğu'da yaşanan iç savaşlarda zarar gören kültürel varlıklara ilişkin değerlendirmede bulunarak, "Hem Irak,...

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Ortadoğu'da yaşanan iç savaşlarda zarar gören kültürel varlıklara ilişkin değerlendirmede bulunarak, "Hem Irak, hem Suriye'de insanlığın ortak mirasının zarar görmesi hepimizi üzüyor. Terörün ne insani ne kültürel hiçbir şeyi dikkate almadığı, şiddeti ve şiddetin öncelediği bir tahribatı görüyoruz" dedi.

Dün başlayan ve bugün sonuç bildirgesi açıklanan Güneydoğu Avrupa Kültür Bakanları Konseyi Toplantısı İstanbul'da tamamlandı. 12 ülkenin katılımı ile İstanbul Etiler'deki Le Meridien Hotel'de gerçekleşen konsey toplantısına Arnavutluk Kültür Bakanı Mirela Kumbaro Furxhi, Bulgaristan Kültür Bakanı Vezhdi Rashidov, Bosna Hersek İçişleri Bakanı Adil Osmanovic, Yunanistan Kültür ve Spor Bakanı Aristeidis Nikolaos Dimitrios Baltas, Karadağ Kültür Bakanı Pavle Goranovic, Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kanceska Milevska'nın yanı sıra UNESCO Kültürden Sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Francesco Bandarin katıldı.

Bakanlar, toplantının sonunda ortak basın toplantısı düzenlendi. 11 maddelik mutabakat metninin imzalandığı Bakanlar Konseyi Oturumu'nun bu yılki teması ise "Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Bölgesinde Kültür Mirasının Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi: Kültür Alanında Bölgesel İşbirliğini Güçlendirmek için Öncelikler, Zorluklar ve Fırsatlar" olarak belirlendi. Kültür varlıklarının sayısı ve niteliği itibariyle eşsiz bir zenginliğe sahip olan Güneydoğu Avrupa coğrafyası için bu anlamda ayrı bir önem taşıdığı ifade edilen toplantıda, bölge ülkeleri olarak, bu ülkeler üzerinden yapılan kültür varlıkları kaçakçılığı ile mücadeleye destek olmak için ilgili uluslararası standartlar doğrultusunda işbirliklerinin destekleneceği vurgulandı.

"TERÖRDEN ARINMAK GEREKİYOR"

Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Bundan sonra da bir kültürel miras bırakabilmek, bizden sonraki nesillere de koruduğumuz kültürel mirası ve bizim ürettiğimiz kültürü de bir miras olarak bırakmamız gerekiyor. Bizim böyle bir miras bırakabilmek için korkularımızdan kurtulmamız, şiddetten, terörden, nefretten arınmamız, yardımlaşmanın, paylaşmanın ve insanlığın üzerinde yükseldiği evrensel değerlere sadık kalmanın ancak bir işbirliği haline dönüştürülmesiyle mümkündür. Yani aslında insanın ürettiği evrensel değerlere sadakatle bağlı kaldığımız oranda insana ait olanı ve insanın kültürünü, insanın kültürel mirasını da koruyabiliriz. Bölgesel olarak iş birliği ve bölgesel anlamdaki gelişmeleri de karşılıklı olarak değerlendirme imkanı buluyoruz" dedi.

Bakan Ünal, toplantıda ortak mutabakatla alınan kararlara da değinerek, "Bölge ülkeleri olarak, bu ülkeler üzerinden yapılan kültür varlıkları kaçakçılığı ile mücadeleye destek olmak için ilgili uluslararası standartlar ve kararlar doğrultusunda işbirlikleri desteklenecek ve eşgüdüm içinde bir yaklaşım geliştirilecektir. Mutabakat oy birliği ile sağlanmıştır" şeklinde değerlendirme yaptı.

Konuşmasının sonunda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ünal, Ortadoğu'da yaşanan iç savaşlarda zarar gören kültürel varlıklara ilişkin bir değerlendirme de yaptı.

Bakan Ünal, konunun toplantılarda da gündemde olduğunu belirterek "Hem Irak, hem Suriye'de insanlığın ortak mirasının zarar görmesi hepimizi üzüyor. Terörün ne insani ne kültürel hiç bir şeyi dikkate almadığı, şiddeti ve şiddetin öncelediği bir tahribatı görüyoruz. Bu bütün ülkelerin ortak kaygısıdır" dedi.

BİR SONRAKİ TOPLANTILARA ARNAVUTLUK EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Kültür Bakanları Konseyi, Güneydoğu Avrupa Ülkeleri (GDAÜ) İşbirliği Süreci kapsamında bölge ülkeleri arasında kültürel alışveriş ve diyalog tesis edilmesi, kültür alanında işbirliğinin arttırılması ve güçlendirilmesi amacıyla kuruldu. Üst düzey politik karar alma mercilerinin oluşturduğu bir forum olan Konsey, 2005 yılında kuruldu. Arnavutluk Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Makedonya Cumhuriyeti, Moldova, Karadağ, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Yunanistan ve Türkiye Cumhuriyeti, söz konusu konseye üye ülkeler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, UNESCO da resmi gözlemci statüsünde yer alıyor. Dönem başkanlığı halihazırda Türkiye tarafından sürdürülürken, dönem başkanlığı üye ülkeler arasında alfabetik sırayla devrediyor.

Bugün sona eren toplantılara ev sahipliği yapan Türkiye, gelecek dönem başkanlığını Arnavutluk'a devretmiş oldu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim