• BIST 9508.43
  • Altın 2491.482
  • Dolar 32.6
  • Euro 34.8095
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Bakan Tüfenkci: "Sağduyu Timsali Esnafımız, Ülkenin Belkemiği"

Bakan Tüfenkci: "Sağduyu Timsali Esnafımız, Ülkenin Belkemiği"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sağduyu timsali esnaf ve sanatkarların ülkenin bel kemiği olduğunu belirterek, "Türkiye bugün ayakta duruyorsa...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sağduyu timsali esnaf ve sanatkarların ülkenin bel kemiği olduğunu belirterek, "Türkiye bugün ayakta duruyorsa esnafımızın, tüccarımızın bu ülkeye, bayrağına, vatanına ve milletine sahip çıkmasıyla ayakta duruyor" dedi.

Bakanı Tüfenkci, beraberinde Vali Özdemir Çakacak ve AK Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan ile birlikte Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni (ESOB) ziyaret ederek, Birlik Başkanı Talat Dinçer ve oda başkanlarıyla esnaf sanatkarların sorun ve beklentileri hakkında fikir alış verişinde bulundu. Bakan Tüfenkci'ye teşkilatın yapılanması hakkında bilgi veren Birlik Başkanı Talat Dinçer, 72 meslek odası ve 60 bine yakın üyeye hizmet verdiklerini, ayrıca il genelinde kurulu 18 esnaf kefalet kredi ve kefalet kooperatifi ve sanayi siteleriyle kent ekonomisine mikro ölçüde can veren kuruluşlar olduklarını ifade etti. Dinçer, "Esnaf, örgütlü bir teşkilat. Bugün bu örgütlü toplum, 1 Kasım seçimlerinde Meclise bir oda başkanımızı göndererek esnafımızı temsil etme yetkisi verdi. Ve bugün Sayın Milletvekilimiz Hacı Özkan, sizlerin, bizlerin yuvasına ziyaret etmesinde en önemli payın sahibi. Kendisine teşekkür ediyoruz" dedi.

"ODALARIMIZ EKONOMİK OLARAK GÜÇSÜZ"

Mesleki odaların ekonomik açıdan zayıf olduğu söyleyen Dinçer, teşkilata gelir getirecek ve ayakta tutacak çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti. Dinçer, "Bizim esnafımız AVM'ler, süpermarketler karşısında büyük sıkıntılar çekiyor. Esnaf bizim esnafımız ama ruhsatlandırmayı belediyeler yapıyor. Yan yana açılan işletmelerden kaynaklı her yıl 3-4 bin esnafımız kepenk kapatıyor. Ruhsatların teşkilatımız tarafından verilmesi, odalarımızı ve esnafımızı güçlendirmeye etken olacaktır. Yine bugün noterler defter tasdiklerine odadan onay istemiyor. Defter tasdiklerini odalarca yapılmasının önü açılmalı, bu konuda bizlere yetki verilirse, aidat tahsilatları da daha hızlı olur" diye konuştu.

SURİYELİ SIKINTISI

Konuşmasının devamında Suriyeli sığınmacılar konusuna değinen Dinçer, "Bizler 1980'li yıllardan sonra Doğu ve Güneydoğu'dan büyük oranda göç aldık, onlarla ekmeğimizi paylaştık. Onun etkisini üzerimizden atmadan Suriyeli sığınmacı krizi ortaya çıktı. Bugün şehrimizde Suriyeli sayısı 200 binlerle ifade ediliyor ve şehir merkezinde 2 binin üzerinde kayıt dışı işyeri açarak esnafımızla haksız rekabet ortamı yaratan Suriyeliler var. Bunun denetim mekanizması oluşturularak bunların bir kurala bağlanmasını ve yerli esnafımızın hakkının korunmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Asgari ücret artışına da değinen Dinçer, prim artışındaki oranın üçte birinin devlet tarafından karşılanmasını talep etti.

BAKAN TÜFENKCİ: "ÖNCELİK GÜVENLİK"

ESOB Başkanı Dinçer'den esnafın sorunlarını dinleyen Bakan Tüfenkci, ülkemizin huzur ülkesi olması, güvenliğin en üst noktalara çıkarılması, huzur ve istikrarın yakalanması adına ciddi şekilde mücadele ettiklerini söyledi. Güvenlik olmadan ele alınacak hiçbir düzenlemenin sonuç vermeyeceğini ifade eden Tüfenkci, şöyle devam etti; "Biz esnafımızın, tacirimizin, tüccarımızın işi aşı büyüsün diye yollar yaparken, birileri açtığı o çukurlarla esnafın işine, aşına göz dikerken hiç mi vicdanları sızlamıyor? Hastaneleri, okulları yakıp yıkanlara, oradaki insanlara zulmedenlere, Türkiye'nin artık yeter demesi gerekiyor. Doğudaki esnaf odası başkanlarımızla TESK'te geniş katılımlı toplantı yaptık. Oradaki esnafımıza, tüccarımıza, tacirimize sahip çıkma adına bir takım iyileştirmeler yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Oradaki vatandaşlarımızın terörden dolayı gördüğü mağduriyetini giderme adına elimizden geleni göstereceğiz. Oradaki insanlarımızı teröristin eline bırakmayacağız ama bizimde sesimizi ciddi anlamda çıkarmamız lazım."

Bu toprağın her bir karışının kutsallığına inandıklarını, her karışında yaşayan vatandaşların eşit olduğuna ve birinci sınıf olduğuna inandıklarını vurgulayan Tüfenkci, "Tüm çabamız insanlarımızın refah pastasından daha çok pay almaları, daha fazla demokratik ortamdan faydalanmaları ve eşit yurttaşlık temeli içerisinde evine, işine, çocuklarına daha fazla aş götürmesini sağlamasının gayreti içerindeyiz" ifadelerini kullandı.

"İNSANLIK SUÇU İŞLENİYOR"

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde patlatılan bomba ile Fransa'da ve İstanbul'da patlatılan bombaların aynı olduğunu dile getiren Tüfenkci, "Tamamı insanlığa karşı suç işliyorlar ve o bölge insanın huzuruna karşı bomba koyuyorlar. Bölgemizde, ilimizde huzuru, kardeşliği, barışı korumak en önemli görevimiz olduğuna inanıyorum. Ve şuna inanıyorum ki, esnaf kesimi daima kardeşlikten, istikrardan, barıştan yanadır. Mahallede kavga, kargaşa, huzursuzluk olduğunda bundan önce esnaf etkilenir. Sokaklarda çukurlar açılıyorsa, çatışmalar yaşanıyorsa, devlet devletliğini yapıp kamu düzenini korumak zorundadır. "Sen neden kamu düzenini koruyorsun?" diye hesap sormak kimsenin haddi değildir" dedi.

"ESNAFIN SORUNLARINI ÇÖZME ADINA HER TÜRLÜ AZİM VE KARARLILIĞA SAHİBİZ"

Konuşmasının devamında esnafın, ülkenin bel kemiği ve sağduyu timsali olduğuna vurgu yapan Bakan Tüfenkci, şöyle devam etti; "Türkiye bugün ayakta duruyorsa esnafımızın, tüccarımızın, bu ülkenin bayrağına, vatanına, milletine sahip çıkmasıyla ayakta duruyor. Çocuklarını büyüttü, işini büyüttü, bu ülkeye sahip çıktı. Esnafımızın sorunlarını çözme adına üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirme azmi ve kararlılığındayız. Esnafımızın sorun ve beklentilerini yakından biliyor ve çözümü konusunda gereken hassasiyeti gösteriyoruz. 1 Kasım seçimlerinden önce vaat ettiklerimizi bir bir geçekleştiriyoruz. Seçim vaatlerindeki bir çok paketi de esnafımızın, odalarımızın talebi üzerine seçim vaadi olarak koyduk. Bunların bir çoğunu hayata geçirdik. Yasalarla düzenlenmesini gerekenleri, yasal düzenlemeyi süratle tamamlayarak Meclise sevk etmeye başladık. Seçimden önce ne demişsek bunu gerçekleştirmek için arkasındayız. Kabinede çok değerli bakamınız Mersin'den seçildi ve önemli bir bakanlıkta. Bu durum Mersin ve Türkiye için bir şanstır."

Ziyarette Birlik Başkanı Talat Dinçer tarafından günün anısına Bakan Tüfenkci'ye plaket ve el dokuma kilim takdim edildi.

Bakan Tüfenkci: "Sağduyu Timsali Esnafımız, Ülkenin Belkemiği"

Bakan Tüfenkci: "Sağduyu Timsali Esnafımız, Ülkenin Belkemiği"

Bakan Tüfenkci: "Sağduyu Timsali Esnafımız, Ülkenin Belkemiği"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim