• BIST 9783.64
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 24 °C

Bakan Tüfenkci, İtalya Büyükelçisi Mattiolo’yu Kabul Etti

Bakan Tüfenkci, İtalya Büyükelçisi Mattiolo’yu Kabul Etti
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ile İtalya arasında arasındaki ticaret hacminin 2015 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 9,3 oranında...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ile İtalya arasında arasındaki ticaret hacminin 2015 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 9,3 oranında azaldığını belirtti.

Bakan Tüfenkci, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo'yu makamında kabul etti. Kabulde konuşan Tüfenkci, Türkiye ve İtalya'nın Akdeniz Havzası'nda ortak çıkarları bulunan ve ortak tarihi değerleri paylaşan iki ülke olmasının yanı sıra iki bölgesel güç olduğunu belirtti. İki ülke arasında sürdürülen 160 yıllık diplomatik ilişkilerin bulunduğunu hatırlatan Tüfenkci, aynı coğrafyada bulunan iki ülkenin Balkanlar, Akdeniz ve Kafkasya'da istikrarın ve barışın sağlanması için çalıştığını söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 9,3 oranında azaldığını ve bundan duydukları üzüntüyü dile getiren Bakan Tüfenkci, "Ticaretimizin düşmesini değil artmasını arzuluyoruz. İtalya ülkemizin en önemli ticaret ortağıdır" dedi.

"TÜRKLER AB'NİN HER ZAMAN GÜÇLÜ BİR PARÇASI OLDU"

Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinde İtalya'nın verdiği destekten memnuniyet duyduklarını belirten Bakan Tüfenkci, Türklerin AB'nin her zaman güçlü bir parçası olduğunu söyledi.

Uluslararası ticaret akışının sağlıklı bir şekilde sağlanabilmesi, üreticiden tüketiciye uzanan arz zinciri güvenliğinin sağlanabilmesi amacıyla çok taraflı platformlarda her türlü işbirliğine açık olduklarını belirten Tüfenkci, İtalya ile Türkiye arasındaki işbirliği, çalışma ve projelere dikkat çekti. Bakan Tüfenkci, "Bakanlığımız ile İtalyan Gümrük İdaresi arasında uzun yıllardır devam eden ikili ve bölgesel çalışmalarımızın da daha da artarak devam edeceğine inanıyorum" diye konuştu.

MATTİOLO: "İTALYA'NIN TÜRKİYE'YE AB YOLUNDA VERDİĞİ DESTEK SADECE POLİTİK DESTEK DEĞİL"

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo ise İtalya'nın Türkiye'ye AB yolunda verdiği desteğin sadece politik destek olmadığını, somut adımların da atıldığını belirtti.

Gümrük Birliği'nin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Büyükelçi Mattiolo, "İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin durumu Türkiye de uygulanan normların AB standartlarına uyumu ile artış gösterdi. Bu konuda İtalya'nın tutumu Ankara'yı destekler niteliktedir. Yeni Gümrük Birliği'nin ve vize serbestisinin hem Türkiye hem de AB açısından olumlu olacağını düşünüyoruz" dedi.

AB ile görüşmelerin tekrar başlatılması ve para politikaları konusunda 17. faslın yeniden açılmasını memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren İtalyan büyükelçi, yıl içerisinde farklı fasılların açılmasını da desteklediklerini dile getirdi.

GÜMRÜKTE TÜRK-İTALYAN İŞBİRLİĞİ

Üniversite yıllarında kendisinin de gümrükte çalıştığını bu nedenle bu alana ayrıca ilgi duyduğunu kaydeden Mattiolo, "Gümrük ve Muhafaza Genel Müdürlüğü ile İtalya Mali Muhafaza Genel Müdürlüğü arasında ikili bir görüşme yapılması taraftarıyız. Böylece iki ülke arasındaki işbirliği daha da gelişecektir. Gümrükler ticari mevzuatın gerçekleştirildiği alanlardır. Ticari akışları hızlandırmak, kolaylaştırmak ya da zorlaştırmak ve karmaşıklaştırmak için daha iyi bir yer olamaz" ifadelerini kullandı.

Bakan Tüfenkci, İtalya Büyükelçisi Mattiolo’yu Kabul Etti

Bakan Tüfenkci, İtalya Büyükelçisi Mattiolo’yu Kabul Etti

Bakan Tüfenkci, İtalya Büyükelçisi Mattiolo’yu Kabul Etti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim