• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C

Bakan Tüfenkci, Ipard Yatırımları Toplu Açılışı Ve Lansmanına Katıldı

Bakan Tüfenkci, Ipard Yatırımları Toplu Açılışı Ve Lansmanına Katıldı
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından IPARD yatırımları kapsamında desteklenen 247 tesisin toplu açılış töreni düzenlendi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından IPARD yatırımları kapsamında desteklenen 247 tesisin toplu açılış töreni düzenlendi. Törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci katıldı.

Ramada Plaza Altın Kayısı Oteli'nde gerçekleştirilen IPARD (Instrument for pre-accession Rural Development) yatırımları toplu açılışı ve IPARD 2 lansmanına Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin yanı sıra Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, , TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı ile ilçe belediye başkanları, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları ile davetliler katıldı.

Törende açılış konuşmasını yapan TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, 2008 yılında kurulan bir kurum olarak kısa sürede kırsal kalkınma alanında Türkiye'nin en deneyimli ve etkin kurumu haline geldiklerini söyledi.

Kırsal kalkınma için Türkiye'ye yaklaşık 1.1 milyar Avro hibe sağlandığını belirten Antalyalı, bugüne kadar 15 başvuru çağrı ilanına çıktıklarını söyledi.10 bin 744 proje ile sözleşme imzaladıklarını ve bu projelere 3,42 Milyar TL hibe sağlandığını vurgulayan Antalyalı, bunun ise 2,16'sının ödendiğini kaydetti.

IPARD ile Türkiye tarımına önemli yatırımlar kazandırdıklarını ifade eden Antalyalı, 2011 yılından itibaren Malatya'ya 274 proje ile sözleşme imzalandığını ve bu projelere yaklaşık 105,3 Milyon TL hibe desteği sağladıklarını belirtti. Bugün ödemesi yapılan 247 tesisin toplu açılışı için bir araya geldiklerini aktaran Antalyalı, bu tesislerle birlikte Malatya'ya 144,2 milyon TL yatırım kazandırıldığını dile getirdi. Bu tesislere 70,4 milyon TL hibe sunduklarını belirten Antalyalı, destekler ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

Daha sonra söz alan Malatya Valisi Süleyman Kamçı Malatya'nın bereketli topraklara sahip olduğunu ve elverişli bir ova üzerine kurulduğunu belirterek, "Devletimiz özellikle son 10 yıl içerisinde yatırımcılara ciddi oranda destek olmakta ve destek alanlarını her geçen gün genişletmektedir. Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu da bunlardan bir tanesidir" diye konuştu.

Malatya'da desteklenen tesislerde 958 kişinin istihdam edildiğinin de altını çizen Kamçı, "İnanıyorum ki bu ve müstakbel yatırımlar ile Malatyamız ve ülkemiz daha gelişecek, daha çok büyüyecektir" ifadelerini kullandı.

Törende son olarak söz alan Gümrük ve Ticaret Bakanı Av. Bülent Tüfenkci, tarımın Türkiye ve dünya için önemli bir sektör olduğunu ifade ederek, tarımsal kalkınmayı sağlayan ülkelerin aynı zamanda sanayide de önde olan ülkeler olduğunu söyledi. IPARD desteklerinin üretici ve sanayici için oldukça önemli olduğunu vurgulayan Bakan Tüfenkci, "Bu destekleri çok iyi kullanmamız gerekiyor. Kırsal kalkınmada çalışan uzman arkadaşlara burada büyük görevler de düşüyor. Çiftçimize rehberlik ederek yol göstererek danışmanlık faaliyetlerinde bulunmaları gerekiyor. Malatyalı çiftçilerimizin de bu yardımlardan daha fazla yaralanması gerektiğini düşünüyorum. Artık IPARD yardımlarında 3'üncü değil 1'inci olmak için uğraşmalıyız. Bu yardımların ilimize kazandıracağı katma değerlerde çok önemli" diye konuştu.

Malatya'nın bir tarım kenti olduğunu belirten Tüfenkci, sanayide de yeni yeni hamlelere giren bir kent olan Malatya'da tarımsal kalkınma ile birlikte gelişmesi gerektiğini söyledi. Malatya'ya özgü bir değer olan kayısının yanı sıra başka ürünleri ve sanayiyi geliştirmek zorunda olduklarını kaydeden Tüfenkci, bu kapsamda da gerek bakanlıklar gerekse kurumlar olarak birlikte Malatya'nın ortak paydası için daha fazla gayret göstereceklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından Yeşilyurt ve Akçadağ ilçesinde IPART desteği ile hibe alan tesislere canlı bağlantı yapılarak üretici ve yetkililerden bilgi alan Bakan Tüfenkci sonrasında destek alan firmalara sembolik olarak çek takdiminde bulundu. Törende son olarak destekler sonrasında tamamlanan 247 tesisin toplu açılışı kurdele kesimi yapılarak gerçekleştirildi.

Bakan Tüfenkci, Ipard Yatırımları Toplu Açılışı Ve Lansmanına Katıldı

Bakan Tüfenkci, Ipard Yatırımları Toplu Açılışı Ve Lansmanına Katıldı

Bakan Tüfenkci, Ipard Yatırımları Toplu Açılışı Ve Lansmanına Katıldı

Bakan Tüfenkci, Ipard Yatırımları Toplu Açılışı Ve Lansmanına Katıldı

Bakan Tüfenkci, Ipard Yatırımları Toplu Açılışı Ve Lansmanına Katıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim