• BIST 9524.59
  • Altın 2489.257
  • Dolar 32.5104
  • Euro 34.7089
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C

Bakan Özlü: ‘‘Elektrikli otobüs üretilecek olması beni heyecanlandırıyor’’

Bakan Özlü: ‘‘Elektrikli otobüs üretilecek olması beni heyecanlandırıyor’’
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'nin ilk yüzde 100 milli elektrikli otobüsünün tanıtımında önemli açıklamalarda bulundu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'nin ilk yüzde 100 milli elektrikli otobüsünün tanıtımında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Özlü açıklamalarında "2025'lerde 2030'larda özellikle şehir içlerinde elektrikli araçların kullanımı zorunlu hale gelecek. Türkiye'de de bununla ilgili çalışmalar var" dedi.

Temsa ve Aselsan'ın ortak ürettiği, Türkiye'nin ilk yüzde yüz milli elektrikli otobüsü "Avenue Ev" adlı otobüsün tanıtım toplantısı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katılımıyla gerçekleşti. Tanıtım toplantısına Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü "nün yanı sıra Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, Aselsan Genel Müdürü Faik Eken, Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik katıldı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü konuşmasına, Türkiye'nin yüzde yüz yerli ilk milli otobüsü olma özelliğini taşıyan "Avenue Ev'in üretimini gerçekleştiren Temsa ve Aselsan'ı tebrik ederek başladı. Ekonominin lokomotifinin sanayi, sanayinin lokomotifinin ise otomotiv sektörü olduğunu belirten Bakan Özlü, "Ekonominin lokomotifi sanayidir. Sanayinin lokomotifi de otomotiv sektörüdür. Otomotiv sektörü, üretim, gelir, ihracat, ArGe harcaması ve istihdam gibi alanların hemen hepsinde, ülkemizin en önde gelen sektörüdür. Geniş bir yan sanayiyi besleyen bu sektör, finans, sigorta, ticaret, servis, lojistik gibi alanlar için de büyük bir önem taşıyor" dedi.

Türkiye ekonomisiyle ilgili endişe duyanlara verilen en iyi cevabın bu tür yeni yatırımlar olduğunu vurgulayan Özlü, "1950'li yıllardan bu yana üretim yaptığımız bu sektörde, 2015 yılında dünyanın en büyük 15'inci üretim merkezi haline geldik. Geçtiğimiz yıl, traktörleri de dahil edersek, 1 milyon 410 bin araç ürettik. Bu tarihi bir rekordu. Bu yıl ise bu rekoru daha da geliştiriyoruz. Zira yılın ilk 10 ayında otomotiv üretimimiz, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 7 oranında artış gösterdi. 2016 yılı, üretimdeki bu artış kadar, kapasite artışı açısından da çok verimli bir yıl oldu. Bu yıl içinde, birçok farklı firma, yeni yatırımları hayata geçirdi, yeni modellerin üretimine başladı. Türkiye ekonomisiyle ilgili endişe duyanlara verilen en iyi cevabın işte bu tür yeni yatırımlar olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Yerli imkanlarla elektrikli bir otobüs üretilecek olmasının kendisini heyecanlandırdığını dile getiren Bakan Özlü, "Temsa'nın da bugün tanıtımını yaptığımız bu aracı, en kısa sürede banttan indireceğine inanıyorum. Bu yeni model, sektör için büyük önem taşıyor. Biliyorsunuz, Avrupa Birliği'nde otobüs ve hafif ticari araç üretiminde birinci, kamyon üretiminde ise ikinci sıradayız. Ancak dünyada, özellikle de gelişmiş ekonomilerde, çevre dostu araçlara ve alternatif yakıtlara olan ilgi her geçen gün artıyor. Türkiye'nin ticari araç sektöründe lider pozisyonunu sürdürebilmesi, yeni teknolojilere adapte olmasını gerektiriyor. Bu açıdan, yerli imkanlarla bir elektrikli otobüs üretilecek olması, beni çok ama çok heyecanlandırıyor" dedi.

"2025'lerde 2030'larda özellikle şehir içlerinde elektrikli araçların kullanımı zorunlu hale gelecek"

Konuşmasının ardından elektrikli otobüsü inceleyen Bakan Faruk Özlü burada da açıklamalarda bulundu. Özlü, "2025'lerde 2030'larda özellikle şehir içlerinde elektrikli araçların kullanımı zorunlu hale gelecek. Türkiye'de de bununla ilgili çalışmalar var. Önümüzdeki dönemde bu otobüslerin seri üretimine geçilmesini ve şehir içlerinde yoğun bir şekilde kullanılmasını temenni ediyoruz. Biz bakanlık olarak elektrikli araç üretimini destekliyoruz. Bundan sonraki dönemde de bu desteğimiz devam edecek. Özellikle belediyelerimizin elektrikli otobüs kullanmalarını teşvik edeceğiz, destekleyeceğiz. İlerleyen yıllarda bunu zorunlu hale getireceğiz" şeklinde konuştu.

Bakan Özlü: ‘‘Elektrikli otobüs üretilecek olması beni heyecanlandırıyor’’

Bakan Özlü: ‘‘Elektrikli otobüs üretilecek olması beni heyecanlandırıyor’’

Bakan Özlü: ‘‘Elektrikli otobüs üretilecek olması beni heyecanlandırıyor’’

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim