• BIST 8991.27
  • Altın 2276.601
  • Dolar 32.3101
  • Euro 35.0399
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Bakan Kılıç, UEFA’nın Galatasaray’a Verdiği Men Cezasını Değerlendirdi

Bakan Kılıç, UEFA’nın Galatasaray’a Verdiği Men Cezasını Değerlendirdi
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, UEFA'nın, Galatasaray'ı finansal fair play kriterlerini yerine getirmediği gerekçesiyle Avrupa kupalarından...

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, UEFA'nın, Galatasaray'ı finansal fair play kriterlerini yerine getirmediği gerekçesiyle Avrupa kupalarından 1 yıl men etmesiyle ilgili olarak, "Görüldüğü gibi uluslararası kurullar bu noktada hiç esneklik göstermiyor. İnşallah en kısa süre içerisinde toparlarlar ve Galatasaray tekrar Avrupa'daki yolculuğuna devam eder" dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, TRT Spor'da katıldığı programda UEFA Kulüp Finansal Kontrol Kurulu Yargı Komisyonu'nun, Galatasaray'ı finansal fair play kriterlerini yerine getirmediği gerekçesiyle UEFA organizasyonlarından 1 yıl men etmesini değerlendirdi.

Sarı-kırmızılı kulübün UEFA'dan aldığı men cezasından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, "Bu ceza, herkesin sorumluluğunu iyi bilmesi ve bu noktada da ortaya doğru bir çabanın konulmasının ne kadar önemli olduğunun göstergesidir. Maalesef bir kulübümüz 1 yıl Avrupa'dan men cezası aldı. Üzücü bir durum. Umut ediyorum ki geleceğe yönelik olarak da yapılması gereken çalışmaların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur" diye konuştu.

FENERBAHÇE - BEŞİKTAŞ DERBİSİNDE YAŞANANLAR

Spor Toto Süper Lig'deki şampiyonluk yarışının Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında devam ettiğini belirten Bakan Çağatay Kılıç, derbide yaşananlarla ilgili olarak, "Türkiye'de yıllarca futbolda, spor camiasının içerisinde bulunan, birçok sporcuya destek olmuş, yol göstermiş bir spor insanı hakkında kim olursa olsun, hakaretvari hiçbirimizin kabul etmediği bir takım sözler söyleniyor. Bunu hiçbirimizin kabul etmemesi gerekir. Bunun bahanesi de yoktur. Ben zaten bunu hiçbir kulübümüzün ve yöneticimizin kabul edeceğini düşünmüyorum. Taraftar olarak takımını desteklemek için orada bulunduğu sırada bu tip bir saldırıya maruz kaldığını düşünenlerin de sesini çıkarması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"AVRUPA'DAKİ KULÜPLERİN DE AYNI ŞEKİLDE TAKİP EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Bakan Çağatay Kılıç, çalışmaları son aşamaya gelen kulüpler yasasını, "Spor camiasının, kulüplerinin kendi yönetimlerinin daha sağlıklı bir yapıya kavuşacağı bir yasa" olarak tanımlarken şunları söyledi:

"Bu uzun zamandır konuşulan müzakere edilen bir şey. Neden müzakere ediliyor? Demek ki futbolumuzun yönetim tarzında bazı eksikliler hissediliyor ki bu sürekli olarak dile getirilen ve istenilen bir şey. Bugün ki yapıda bir eksiklik olduğu anlamına geliyor ve bunun üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Şunu bilmemiz gerekiyor; işin en önemli noktası kulüplerimizin finansmanı. Bu finansman sağlanırken yöneticilerin üzerindeki sorumluluk veya sorumsuzluklar... Bu yapı yönetilirken ortaya koyulan artı eksi durumlar... Bunlar zaten UEFA'nın ortaya koymuş olduğu mali fair-play diye adlandırdığı kriterlerde var. Bu kriterlere uymayanlarla alakalı olarak zaten Avrupa müsabakalarında yaptırım söz konusu. Dolayısıyla zaten sizi o noktaya zorunlu olarak itiyorlar, bunun ortada olduğu kesin, bunun değerlendirilmesi lazım ve bundan kaçış yok. UEFA'nın da bu kriterleri uygularken tüm ülkelerdeki spor kulüplerine de eşit şekilde yanaşması gerektiği noktasında takibimiz var. Bizim bazı kulüplerimizde mali durumlarla ilgili sıkıntılar olabilir ama Avrupa'nın farklı ülkelerindeki kulüplerde de olabilir. Onların da aynı şekilde takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu kuralların içerisinde olacağı ve aynı zamanda spor camiasının, kulüplerinin kendi yönetimlerinin daha sağlıklı bir yapıya kavuşacağı bir yasa. Bir borcun olduğu, bu borcun yüksek olduğu ve bunun yönetilmesi gerektiği kesin. Geleceğe yönelik olarak da bunun tekrar etmemesinin sağlanması gerekiyor."

"ASLA BİR HİBEDEN SÖZ ETMİYORUZ"

Bakan Çağatay Kılıç, herhangi bir borcun hibe edilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurgularken, "Yanlış bir algılama oldu, biz asla bir hibeden söz etmiyoruz. Altını çizerek söylüyorum, herhangi bir şekilde bir borcun, bir takım farklı finans kuruluşlarıyla alınabilecek olan bir krediyle ödenmesi, sonra hibe edilmesi gibi bir şey yok. Bunu açıkça söylüyorum, karşılıksız herhangi bir şeyin yapılması söz konusu değil. Bunun haricinde belli kurumlarla da değil. Yani bu yönetilmesi gereken finansal bir borç. Bunun yönetilmesi gerekirse, bunun içerisinde yapılması gereken finansal çalışmalar neyse tabi ki bakılır ve bizim de verebileceğimiz destek neyse bakılır ve değerlendirilir. Ama asla devletin üstlenmesi gibi bir şey söz konusu değil" şeklinde konuştu.

"AMATÖR BRANŞLARDAKİ VERGİ YÜKÜNÜ KALDIRACAĞIZ"

Bakan Çağatay Kılıç, amatör branşlardaki vergi yükünün kaldırılacağının altını çizerek, "Bu konuyla ilgili olarak Maliye bakanlığımızla da görüştük. Kulüplerimizin amatör branşlardaki vergi yükünü kaldırma noktasında mutabık kaldık. Sayın Bakanımız Naci Ağbal da bu anlamda desteğini dile getirdi. Kulüplerle bu konuda bir görüşmemiz oldu. Onlar da vergi yükü kaldırıldığı zaman rahatlayacaklarını söylediler. Bu şekilde onlara doğrudan bir kaynak yolu açmış olacağız. Kulüplerimiz inşallah daha rahat olacaklar. Bunun dışında kulüplerimize maddi destek de veriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim