• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Bakan İdris Güllüce'den silüet yorumu

Bakan İdris Güllüce'den silüet yorumu
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul'un siluetini bozan yapılaşmayla ilgili olarak, "Siluet baktığınız yere göre değişiyor. Mesela Kız Kulesi'nin orada durduğunuzda göremediğinizi Salacak'ta görürsünüz" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Beyoğlu’ndaki kentsel dönüşüm çalışmalarını inceleyerek Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’dan bilgi aldı. Kentsel dönüşümde müteahhitlerin çoğunluğu sağladım diyerek haksızlık yapmasına izin vermeyeceklerini belirten Güllüce, "Ben 3’te 2’yi elde ettim, elimde güç var devleti yanıma alırım filan diyorsa deriz ki müteahhit abi dur bakalım deriz." dedi. İstanbul’un silüetini bozan yapılara yenilerinin ekleneceği yönündeki iddialara karşı ise Güllüce, “Silüetten baktığınız yere göre değişiyor. Kız Kulesi’nin orada durup baktığınızda görmediğinizi Salacak’ta görürsünüz. 360 derece olarak mı bakmak lazım, başka türlü mü? Büyükşehir bu konuda iyi bir çalışma yapıyor.” dedi.

Bakan Güllüce, Beyoğlu’ndeki incelemelerinde Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile şantiye alanlarını gezdi. Belediye hizmet binasında projelerin maketlerini inceleyerek Demircan’ndan bilgi alan Güllüce, kentsel dönüşümün halkla birlikte yapılması gerektiğini, Beyoğlu’nun merkezinde pek fark edilmese de dışına çıkıldığında çok ciddi ihtiyaç olan bir iş olduğunu hatırlattı. Güllüce, “O hızlı yapılaşma, o uygun olmayan yapılaşma… İstanbul dışından gelen göçü İstanbul karşılayamadı ve olumsuzluklar oldu. Şimdi biz yeni bir Türkiye kuruyoruz, dev gibi bir Türkiye var. Elektrik üretemeyen bir Türkiye’den tank üreten bir Türkiye var. Şehirlerimizin de bu son 10 yıldaki gelişmeye uygun bir şekilde değişmesi ve gelişmesi lazım.” dedi.

MÜTEAHİT ABİ! DUR BAKALIM

Gazetecilerin kentsel dönüşüm çalışmalarına ve gündemdeki konulara ilişkin sorularını cevaplayan Güllüce, kentsel dönüşüm çalışmalarında binalarda oturanlardan azınlıkta kalıp tahliye olmak istemeyenlere ilişkin kamu otoritesinin bir girişimi olup olmayacağı yönündeki soruyu cevapladı. Güllüce “Devletin böyle bir yetkisi var ama bu rahatlıkla kullanılabilecek bir yetki değil. Eğer bütün adalet şartları yerine getirilerek 3’te 1’den şikâyetçi olma durumu varsa o zaman da biz de bir tarafta oluruz, deriz ki ‘Her hakkın veriliyor buna rağmen sen bunu istismar ediyorsun. Ama orada adalet terazisi söz konusu. Vatandaşın talepleri, doğru, hakkaniyetli şekilde karşılanmış, olması gereken verilmiş, buna rağmen bunu fırsatçılığa dönüştürmeye kalkıyorsa biz orada dur deriz. Yok ben 3’te 2’yi elde ettim, elimde güç var devleti yanıma alırım filan diyorsa ona da deriz ki müteahhit abi dur bakalım. Ona da dur deriz, vatandaşın hakkını sana çiğnettirmeyeceğiz. Biz orada hakem rolündeyiz, dengeyi kurarız. Yetkimiz var diye illa kullanacağız gibi bir şart yok. Ama herkes hakkına razı olacak da deriz. Yani şimdi bir dairesi var 172 daire istiyormuş, böyle bir şey olur mu? Bu istismar işte. Doğru mu değil mi onu da bilmiyoruz, bunları fısıltı gazetesinden duyuyoruz. İstismar ediliyorsa yetkimizi kullanırız. Dün Fikirtepe’de müsteşar düzeyinde böyle bir toplantı oldu. Türkiye’deki her yer için söylüyorum. 3’te 2 çoğunluğu sağladım diye ben istediğim düdüğü çalarım kimse demesin.”

KASTAMONU'DAKİ HASAN ABİ'NİN BAHÇESİ NASIL, GÜZEL Mİ?

Aynı kapsamda mahkemelerin iptal kararı verdiği alanlara ilişkin de değerlendirmeler yapan ve bir B planlarının olup olmadığı sorulan Güllüce, “Bu hukuksal bir konudur. Bizim de B’de var, D’de var çok planlarımız olur.” cevabını verdi. Başka bir gazetecinin ‘Kamulaştırma bedellerini adaletli buluyor musunuz? yönündeki bir sorusunu da cevaplayan Güllüce, “Kamulaştırma bedeli öyle size anlatıldığı gibi değil, bunların bir sistematiği var, raporu var. Yani bir kişi ben şunu veriyorum diye olmuyor. Sistematik içinde yapılıyor.” dedi. Soru soran gazetecinin sorusunda bahsettiği kahvehane ile ilgili durumu bilmediğini söyleyen Bakan Güllüce, “Bize gelmiş bir konu yok. Gelse de bizim işimiz değil, yargı var. Biz yürütmeyiz. Orada o arkadaşımız yargı ile derdini anlatır ama olabildiğince hakkaniyetli bir şekilde davranılıyor. Ben orayı bilemem, bana öyle bir soru soruyorsunuz ki, Ben şimdi size söyleyeyim Kastamonu’daki Hasan abinin bahçesi nasıl? Güzel mi? Ben Beyoğlu’ndaki bir arsayı nereden bileyim.” dedi.

BAKTIĞINIZ YERE GÖRE DEĞİŞİYOR

Bakan Güllüce’ye Zeytinburnu Sahili’nde İstanbul’un silüetini bozduğu belirtilerek eleştirilere neden olan projenin yanına yeni yüksek binaların yapılacağı yönündeki söylentiler de hatırlatıldı. Kendisinin silüet ile ilgili bir endişesinin olup olmadığı sorulan Güllüce, “Silüete baktığınız yere göre değişiyor. Mesela Kız Kulesi’nin orada durup baktığınızda görmediğinizi Salacak’ta görürsünüz. 360 derece olarak mı bakmak lazım, başka türlü mü? Büyükşehir bu konuda iyi bir çalışma yapıyor.” cevabını verdi.

 

İdris Güllüce kimdir ?

İdris Güllüce,11 Şubat 1950 doğumlu, Türk siyasetçi.Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'ni bitirdi. Yüksek lisansını Gebze Yüksek Teknoloji Üniversitesi'nde Yönetim Organizasyon alanında tamamladı. Libya'da mühendis ve yönetici olarak çalıştı. Özel sektörde bir sanayi kuruluşunun hissedarı oldu ve Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. Kartal Belediye Meclis Üyeliği, 3 Dönem Tuzla Belediye Başkanlığı, Üsküdar Belediye Meclis Üyeliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekilliği yaptı. Yerel Yönetimlerin Sorunları ve Çözüm Önerileri adlı bir kitabı yayınlandı. XXIII. ve XXIV. Dönem Ak Parti İstanbul milletvekilidir. Evli ve beş çocuk babasıdır. 2009-2013 yılları arasında Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu başkanı olmuş, 25 Aralık 2013 tarihi itibariyle de Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev yapmaktadır. 26/12/2013 perşembe günü 12:30'da devir teslim yapıldı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim