• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Bakan Fikri Işık, Gemi İhtisas OSB yatırımı konusunda GESAD ve YTSO'nı tehdit etti

Bakan Fikri Işık, Gemi İhtisas OSB yatırımı konusunda GESAD ve YTSO'nı tehdit etti
Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi arazisinin kamulaştırılması işlemlerinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın devreye girerek, arazi fiyatını 5 kat yükselttiği ortaya çıktı.

Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi arazisinin kamulaştırılması işlemlerinde Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından metrekaresi 18 TL 51 Krş  değer tespiti yapılmasına rağmen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın devreye girerek, arazi fiyatı metrekaresinin 110 TL'den alınması için Gemi Sanayicileri Derneği (GESAD), Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi (GİOSB) ve Yalova Ticaret ve Sanayi Odası'na (YTSO) baskı yaparak tehdit ettiği ortaya çıktı.

Bakan Fikri Işık'ın talimatı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı merkez binasında Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım ve Bakanlık Hukuk Müşaviri Ilgın Güler ile biraraya gelen arsa sahipleri ve Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ortakları GİOSB'nin kurulacağı arazinin Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi'nin belirlediği fiyat üzerinden değil, kendi belirledikleri fiyat üzerinden alınması istedikleri, eğer aksi bir karar olduğu halinde GİOSB'den vazgeçmeleri tehdidinde bulundukları öğrenildi.

Deniz Haber Ajansı'nın ulaştığı bilgiye göre; 17.06.2014 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı merkez binasında Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım Başkanlığında biraraya gelen GİSOB ortakları adına GESAD Başkanı Ziya Gökalp, YTSO Başkanı Tahsin Becan, YTSO Başkan Yardımcısı Birol Önderoğlu, İTO Meclis Üyesi Davut Tolga Battallı ile arsa sahipleri adına Murat Aydın, Şevket Tarık Çil ve Mustafa Gökhan Çil, Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi arazisinin metrekare fiyatının 110 TL olarak alınmasını bir tutanak ile imza altına alınarak karara bağladıkları belirlendi.

Alınan kararda, Yalova Gemi İhtisas OSB alanı içerisinde bulunan araziler 110 TL/m2 fiyat üzerinden satın alınması için Yalova Ticaret ve Sanayi Odası iel birlikte teklifte bulunulduğu ve mal sahipleri tarafından kabul edilerek GESAD temsilcisine önerildiği belirtildi. Alınan diğer bir kararda ise GİOSB'nin kurulacağı alan içinde bulunan arailer için teklif edilen 110 TL/m2 fiyatın GESAD Genel Kurulu'nda kabul edilmemesi halinde, GESAD Genel Kurulu'nun Yalova Gemi İhtisas OSB'den terki yönünde karar almasının istenildiği ifade edildi.

GİOSB TERKİNE, TOBB KARŞI ÇIKTI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın, Yalova Gemi İhtisas OSB kamulaştırma arazisinin fiyatının belirlenmesinde taraf olması, uzmanlar tarafından SKANDAL olarak nitelendirilirken, 17.06.2014 tarihinde Bakanlık Merkez Binasında Yalova Ticaret ve Sanayi Odası ile ilgili GİOSB ortaklığından ayrılması kararının ise TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından reddedildiği öğrenildi.

17.06.2014 tarihinde tutanak altına alınan kararda, "GESAD'ın yapacağı genel kurulda, OSB terkinin kabul edilmemesi halinde YALOVA Ticaret ve Sanayi Odası'nın yapacağı ilk meclis toplantısında terkin kararı alarak Valilik uygun görüşü ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na OSB'nin terkini için talepte bulunacağı" belirtilmişti.

Konu ile ilgili Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Cemil Demiryürek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın, Yalova Gemi İhtisas OSB’nin ortaklığından meclis kararı alarak, çekilin dayatmasına, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun karşı çıktığını söyleyerek, “Bizim tüzüğümüzde, oda olarak, böyle bir ortaklıktan çekilme söz konusu olamaz. Yalova Gemi İhtisas OSB ile olan yüzde 13’lük ortaklığımız devam edecektir" dedi.

FİKRİ IŞIK'IN YTSO'NA BASKISI, TOBB'DAN DÖNDÜ!

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan, Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin en kolay ve hızlı kurulabilecek bir yatırım olduğuna dikkat çekerek, ''Ben göreve geldiğimde zaten dört organize sanayi bölgesi kurulmuştu. Çeşitli sebeplerden ötürü ağır ilerliyordu. Para temini ve kamulaştırmalar öyle sanıldığı gibi hızlı ilerlemiyordu. GESAD tarafından Çiftlikköy ilçesinde kurulması planlanan Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, aslında en kolay ve hızlı kurulabilecek bir yatırımdır. Yalova’nın böyle önemli ve ciddi yatırım ve yatırımcılara ihtiyacı var.

  Yalova'da kurulması planlanan OSB'ler arasında, en problemli OSB Yalova Gemi İhtisas OSB'dir. Kolay olmasının sebebi, alacağı arazinin iki tane sahibinin olmasıdır. GESAD, o iki arsa sahibiyle bir türlü rakam konusunda anlaşamadı. Bakanlık tarafından verilen bir kararla, kamulaştırma işlemini, Yalova Valiliği’nin yapacağı tarafımıza bildirildi. Şimdi, Yalova Gemi İhtisas OSB’nin kamulaştırma işlemini Yalova Valiliği İl Genel Meclisi kanalıyla yapacak” şeklinde konuştu.

FİKRİ IŞIK: GESAD KONUSUNU KAPATIN

Yalova Gemi İhtisas OSB’nin kamulaştırılacak arazileriyle ilgili açıklama yapan Cemil Demiryürek, "iki arsa sahibi ile GESAD arasında, valimizin uzlaşma sağlayacağını söylüyor. Ben bu konuda uzlaşma sağlanacağını düşünmüyorum. Yalova Gemi İhtisas Sanayi Organize Bölgesi'ndeki yetkililerle, konuştuğumuzda, arazi sahipleri ile bir anlaşmanın olamayacağını bizlere ilettiler. GESAD yetkilileri, biz hukuki süreç sonucunda çıkan değer üzerinden arazi sahiplerine ödeme yaparız diyorlar. Yalova Gemi İhtisas OSB’nin, kamulaştırmasında yaşanan gecikme, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası gündemine geldi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık, Yalova'ya geldiğinde, Limak Butik Hotel’de, Yalova Gemi İhtisas OSB konusunda, GESAD yetkilileriyle, bir araya geldi. Biz de, YTSO olarak bu toplantıya katıldık. Sanayi Bakanımız Fikri Işık, GESAD yetkililerini dinledi ve gerekli açıklamaları, kendilerine yaptı. Bakanımız, iki arsa sahibi olduğunu, bunlarla neden anlaşma yapılmadığını söyledi. Bakan Fikri Işık, bu konuyla ilgili bize, ''GESAD'la ilgili YTSO Meclisi, Yalova Gemi İhtisas OSB’den çekilme kararı alsın. Bunu da, (o dönemin Yalova Valisi) Esengül Civelek’e iletin. GESAD konusunu kapatın" dediğini kaydetti.

BİR MİLYAR DOLARLIK YATIRIM VE 5 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM RANTA KURBAN GİDİYOR

Gemi Sanayicileri Derneği'nin yüzde 87, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası'nın yüzde 13 hisse ortaklığı ile kurulan Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ne 1 milyar doların üzerinde yatırım  yapılarak 87 fabrika kurulması planlanıyor. OSB'nin faaliyete geçmesi ile birlikte ilk planda 5 bin kişinin istihdam edilmesi planlanırken, Bakanlık bürokrasisinin engellemesi devletin milyonlarca dolar zarar etmesine yol açıyor

Dünya yan sanayi marketinin yıllık 200 milyar dolarlık pastasından pay alacak olan Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın, hukuksuz ve kanunsuz bir şekilde emlak pazarlamacılığına soyunması, bu büyük projenin akamete uğramasına neden oluyor.

Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından metrekaresi 18 TL 51 Krş  değer tespiti yapılmasına rağmen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın devreye girerek, arazi fiyatı metrekaresinin 110 TL'den alınması konusunda baskı uygulaması SKANDAL'dan da öte, bir sorumsuzluk örneği olarak önümüzde duruyor. 

İŞTE TEHDİT VE ŞANTAJIN BELGESİ

belge_yalova_1.jpg

Haber: Recep Canpolat/ Deniz Haber Ajansı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim