• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

Bakan Eroğlu, Kocaeli Valiliği’ni Ziyaret Etti

Bakan Eroğlu, Kocaeli Valiliği’ni Ziyaret Etti
Kocaeli temasları kapsamında Kocaeli Valiliği'nde bir basın toplantısı düzenleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.

Kocaeli temasları kapsamında Kocaeli Valiliği'nde bir basın toplantısı düzenleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Baktığımızda 81 şehrin 76'sında su olmadığını gördük. Ben sadece İstanbul'da, Kocaeli'de susuzluk var diğer yerlerde durum iyi sanıyordum. Ama bunun böyle olmadığını gördüm" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Kocaeli temasları kapsamında Kocaeli Valiliği'ni ziyaret etti. Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu tarafından karşılanan Bakan Eroğlu'na ziyaretinde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da eşlik etti. Ziyareti esnasında basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Ben sadece İstanbul'da, Kocaeli'de susuzluk var diğer yerlerde durum iyi sanıyordum. Ama bunun böyle olmadığını gördüm" dedi.

"AKILLICA KULLANIRSAK SU ANCAK BİZE YETER"

Bakan Eroğlu Türkiye'nin yarı kurak ilkim bölgesi olduğuna dikkat çekerek, "Hakikaten ülkemizde su çok büyük problem. Çünkü ülkemiz suyu, yağışları bol bir ülke değil. Yarı kurak iklim bölgesindeyiz. Yani ülkemiz su açısından çok zengin değil. Belki çok fakir de değil, ancak suyu çok akıllıca kullandığımız takdirde kendimize ancak yeter. Bu bakımdan biz de bir planlama yaptık. Öncelikle içme suyu, kullanma suyu, sanayiye su temini ve tarımda sulama suyu çok önemli. Bunların dördünü planladık. Ama çok iyi bir planlama yaptık. Örneğin içme suyundan bahsedecek olursak. Baktığımızda 81 şehrin 76'sında su olmadığını gördük. Ben sadece İstanbul'da, Kocaeli'de susuzluk var diğer yerlerde durum iyi sanıyordum. Ama bunun böyle olmadığını gördüm" dedi.

"ARSENİKLİ SUYU VATANDAŞLARA GİZLİ GİZLİ İÇİRDİLER"

Daha önceleri İzmir'den Şırnak'a, Mersin'den Sinop'a kadar 76 şehirde su sıkıntısı yaşandığını söyleyen Bakan Eroğlu, "Afyonkarahisar'da arsenikli su içiyorlardı. Vatandaştan bunu da gizlemişler. Arsenikli su veriyorlar. O verdiği de su değil. İstanbul'un eski hali gibi bir durumdu. Biz bununla ilgili büyük bir eylem planı hazırladık. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanlığı döneminde bana "Tüm Türkiye'nin su meselesini 2060 yılına kadar çöz" diye talimat verdi. Çok kapsamlı bir plan hazırladık. Tüm illerle ilgili mevcut su, mevcut nüfus, mevcut ihtiyaçlar, gelecekte, 30-40 yıl sonraki nüfus, o zamanki ihtiyaçlar ve çevreci su kaynakları şeklinde detaylı çalışmalar yaptık. Bunların hepsini hazırladık. Arz-talep grafiklerini çizdik. Neticede 76 şehirde acil durum vardı. Bunların hepsini kısa zamanda, yatırımları arka arkaya yaparak çözdük" diye konuştu.

"SU ARTIK BOŞA AKMIYOR"

Sulamada da önemli adımlar atıldığını söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Önce açık sulama sistemleri var. Bunların hepsini kapalı sulama sistemine çeviriyoruz. Artık eskisi gibi açık sistemlerin hepsini yasakladık. Oradan da büyük tasarruf sağladık. Şu anda 8 buçuk milyon hektar arazinin 7 milyon hektarını sulamış bulunuyoruz. GAP, DAP, Ege gibi büyük projeleri 2019 yılı sonuna kadar tamamlayacağız. Suyumuzu şu anda çok iyi planladık. Bir de su boşa akmıyor artık. Suyun gücünden elektrik de üretiyoruz. Daha önce su akıyordu, biz bakıyorduk. 2003 yılında Türkiye'de hidroelektrik santralden elektrik üretimi yılda 26 milyar KWH idi. Şimdi biz bunu çok hızlı ve arka arkaya yatırımlarla 91 milyar KWH'ye çıkardık. Böylece yaklaşık 11 buçuk milyar dolarlık bir doğalgaz ithalatından kurtulduk. Geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanımız 99 tane baraj ve hidroelektrik santralinin açılışını yaptı. Sadece bu bir kalemde açtıklarımız tüm Doğu Karadeniz'in elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede" şeklinde konuştu.

"1 MİLYON 700 BİN KİŞİ AFRİKA'YA SU GÖTÜRDÜ"

Su yönetiminde Türkiye'nin model ülke olma yolunda ilerlediğinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "Şu anda biz suyumuzu çok iyi bir şekilde yönetiyoruz. Hatta dünyada örnek bir birim haline geldik bakanlık olarak Başka ülkeler bu konuda bizden destek istiyorlar. Mesela Afrika ülkelerine bugüne kadar bizim ülkemizden 1 milyon 700 bin kişi su götürdü. Ayrıca Kıbrıs'a su götürdük. Bir destandır o. Önümüzdeki süreçte de inşallah bir dünya rekoruna imza atarak bin 71 tane gölet ve sulama sistemini bitireceğiz 2019 yılına kadar. Bunu yapıyoruz çünkü suyumuzu bitirmezsek yaz aylarında, ihtiyacın çok olduğu dönemde vatandaşlar susuzlukla karşılaşabilir" ifadelerini kullandı.

Bakan Eroğlu, basın toplantısının ardından programına devam etmek üzere Kocaeli Valiliği'nden ayrıldı.

Bakan Eroğlu, Kocaeli Valiliği’ni Ziyaret Etti

Bakan Eroğlu, Kocaeli Valiliği’ni Ziyaret Etti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim