• BIST 9524.59
  • Altın 2526.553
  • Dolar 32.5746
  • Euro 34.6658
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Bakan Eroğlu: Hayvan hakkı ihlal edenlere 'hapis cezası' verilmeli

Bakan Eroğlu: Hayvan hakkı ihlal edenlere 'hapis cezası' verilmeli
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki bazı hayvan hakkı ihlallerine karşı uygulanacak cezaların caydırıcı...

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki bazı hayvan hakkı ihlallerine karşı uygulanacak cezaların caydırıcı olması maksadıyla bazı fiillerin kabahat kapsamından çıkarılarak suç kapsamına alınması ve hapis cezası uygulanma düzenlemesi gerektiğini bildirdi.

Hayvan haklarına yönelik yapılan ihlallere karşı, daha hızlı ve etkili hizmet verebilmek maksadıyla (hayvanhaklari@ormansu.gov.tr) elektronik posta adresi oluşturulduğuna dikkat çeken Bakan Eroğlu yazılı açıklamasında, "64. hükümetin 1 yıl içinde gerçekleştirilecek reformları içinde yer alan "Hayvan hakları en geniş hukuki çerçevede korunacak" maddesi ile öncelikle hayvanlara kötü muamelenin önlenmesi gerekiyor. 5199 sayılı Kanunda yer alan bazı hayvan hakları ihlallerine karşı uygulanacak cezaların caydırıcı olması maksadıyla bazı fiiller kabahat kapsamından çıkarılarak suç kapsamına alınması ve hapis cezası uygulanması ile ilgili düzenleme gerekiyor." dedi.

136 BİN SOKAK HAYVANI KISIRLAŞTIRILARAK İŞARETLENDİ

Öte yandan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre; Türkiye genelinde 2015 yılında 65 bin hayvan kapasiteli 200 hayvan bakımevinde yapılan rehabilitasyon çalışmalarında yaklaşık 136 bin sokak hayvanı kısırlaştırılarak işaretlendi.

Ayrıca 2016 yılında belediyelere 1 milyon 310 bin TL'si mikroçip ve kulak küpesi için 4 milyon TL'si de bakımevi yapımı için olmak üzere 5 milyon TL'den fazla ödenek aktarılması hedefleniyor.

Sokak hayvanlarının hayatlarını en iyi şekilde idame ettirmeleri için gerekli tedbirleri alan DKMP Genel Müdürlüğü, belediyelerle işbirliği halinde aşıla, kısırlaştır, işaretle, kaydet, sahiplendir, izle ve denetle ilkeleri çerçevesinde çalışmalar yürütülüyor. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise bakanlık olarak bütün canlıların hayat kaynağı hava, su ve toprağı korumak ve canlıların hayatlarını devam ettirilmesi için gerekli tedbirleri almakla mesul olduklarının altını çizdi.

BİR YILDA 27 BİN 361 HAYVAN SAHİPLENDİRİLDİ

Türkiye genelinde 2015 yılında 65 bin hayvan kapasiteli 200 hayvan bakımevinde yapılan rehabilitasyon çalışmalarında yaklaşık 136 bin hayvanın kısırlaştırılarak işaretlendiğini belirten Bakan Veysel Eroğlu "Yine aynı dönemde 142 bin 300 hayvan aşılanırken 27 bin 361 hayvan da sahiplendirildi. Ayrıca 2015 yılında bakımevi yapımı için 12 belediyeye 4 milyon 500 bin lira destek verilerek, 350 adet mikroçip okuyucu, 122 bin 500 adet mikroçip, 132 bin 279 adet kulak küpesi, 250 adet kulak küpesi pensi belediyelere ücretsiz olarak dağıtıldı." ifadelerini kullandı.

BELEDİYELERE 5 MİLYON LİRADAN FAZLA DESTEK HEDEFLENİYOR

Sokak hayvanları için 2015 yılında belediyelere verilen desteklerin 2016 yılında da devam edeceğini vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, "2016 yılında 1 milyon 310 bin TL'lik mikroçip ve kulak küpesi desteği ile bakımevi yapımı için 4 milyon TL ödenek vermeyi planlıyoruz. Böylece toplam yapacağımız destek 5 milyon TL'yi geçecek." diye konuştu.

Sokak hayvanlarını desteklemek maksadıyla sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte mama ve su kabı dağıttıklarını da söyleyen Eroğlu, şöyle devam etti: "Bu çerçevede 2015 yılında 2 adet otomatik yem ve su makinası ile 100 bin adet mama ve su kabı alınarak sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılarak dağıtımı sağlandı. Hayvanları Koruma Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 2004 yılından bugüne kadar sokak hayvanları için seferber olup onları kayıt altına almak ve yaşam koşullarını iyileştirmek için özverili çalışmalar yapıyoruz. 2004 yılından bugüne kadar dönüp baktığımızda başıboş hayvanlar daha insani usullerle rehabilite edilmeye başlandı, ev ve süs hayvanı satış yerleri kontrol altına alındı, deney hayvanlarının kullanımı ile alakalı etik düzenlemeler getirildi, hayvanat bahçelerindeki hayvanların refah düzeyi artırılarak hayvanlara eziyet hukuken engellendi."Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim