• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Bakan Eroğlu Düzce’de Tesis Açılışı Yaptı

Bakan Eroğlu Düzce’de Tesis Açılışı Yaptı
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Düzce'ye yine heybesi dolu geldi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Düzce'ye yine heybesi dolu geldi. Düzce ile gönül bağının olduğuna işaret eden Bakan Eroğlu Düzce Belediyesine ait Samandere Tesisinin açılışı sırasında 273 milyon liralık 19 yeni yatırım müjdesi verdi.

Bakan Veysel Eroğlu Düzce'de ilk olarak Semendere Tesislerinin açılışını yaptı. Ardından basın ile bir araya gelen Bakan Veysel Eroğlu il için yapılan yatırımlar ile ilgili bilgi verdi.

Bakan açılışını yaptığı Samandere Tesisleri ve Selalesi ile ilgili olarak "Samandere gerçekten çok güzel bir mekan. Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğümüz bu mekanı hazırladı. Düzce Belediye Başkanlığımız da burayı işletecek. Düzce'de çok muhteşem güzellikler var. İnsanlar Düzce'nin içerisinden geçip gidiyor. Ama bundan sonra inşallah Düzce'de durup tabiat parklarında, şelalelerde zaman geçirecekler" dedi.

19 MÜJDE İLE GELDİ 2 TANE DAHA EKLEDİ

Bakan Eroğlu, elinin boş gelmediğini belirterek "Düzce benim gönül bağım olan bir ilimiz. Benim Düzce'ye ayrı bir sevgim var. Dolayısıyla buraya eli boş gelmiyorum Her gelişte mutlaka bir müjde veriyorum. Heybemiz dolu geldik. 24 müjde vermiştim. Bugünde 19 müjdeyle geldik. Ancak maliyetleri yüksek 273 milyon lira. Bunlardan Devlet Su İşlerinin 9 tane müjdesi var. Orman Genel Müdürlüğünün 5 müjdesi, Doğa koruma Milli Parklar Müdürlüğünün 4 müjdesi, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün de 1 müjdesi var. DSİ'nin çok önemli bir talebini yerine getireceğiz. Biliyorsunuz Düzce ovası sulama tesisleri artık kullanım ömrünü tamamlamış. Düzce Ovası Sulama Tesislerinin ıslahı için bir çalışma yapıyoruz. Yaklaşık 180 milyon lira maliyetli. Burayı tamamen modern sulama sistemine kavuşturacağız. Uğursuyu üzerine bir baraj yaparak Düzce'nin su sorununu çözeceğiz. Zannediyorum bu yılın 6. ayında baraj projesi bitiyor. Bunu bir gölet gibi yapıp sonra baraja dönüştüreceğiz. Sebebi şu adı gölet olduğunda benim imzam yeterli oluyor. Bende Genel Müdürlüğümüze talimat verdim. Yüksekliği 46 metre olacak. İshale hattı arıtma tesisi projelerini de yapacağız. İnşallah Düzce'nin sorununu çözeceğiz. Proje baraj olarak hazırlandığında 7 yıl su ölçümü, 2 yıl planlaması 1 yıl projesi 10 yılda başlıyor. Ama gölet olunca benim imzamla iş bitiyor. Bu sene temel atacak şekilde hazırlık yapacağız" diye konuştu.

DERE ISLAHLARI

Bakan Eroğlu dere ıslahları ile ilgili olarak ise "Akçakoca'ya güzel bir baraj yapıyoruz. Barajı bu sene bitiriyoruz. Arıtma tesisi yapılacak. İshale hattının temelini de bugün atıyoruz. Ayrıca dere ıslahlarımız var. Yığılca Belediye başkanımız dere ıslahları talep ediyor. Bizde tamam dedik. Akçakoca merkez ilçe Orhanlı, Hacı Aziz ve Sarma dereleri tamamlanacak. Asar suyu deresinin 2. Kısım ıslahını yapacağız. Küçük Melen çayı ıslahını gerçekleştireceğiz. Kaynaşlı Sığırcık deresi ıslahı yapılacak. Böylece 9 tane büyük müjdemiz DSİ tarafından yapılacak" şeklinde konuştu.

100 AİLEYE 800 MİLYON KREDİ

Düzce'nin orman açısından önemli bir yer olduğunu işaret eden Bakan Eroğlu, "Orman köylerinde yaşayan 100 aileye 800 milyon lira ORKÖY kredisi vereceğiz. Bu yıl 53 bin 200 dekar alanda orman yetiştirme çalışmaları yapılacak. 700 bin fidan üreteceğiz. 2016 yılında orman yollarında 15 kilometre yeni yol, 30 kilometre büyük onarım, 60 kilometre üstyapı, 80 kilometre sanat yapısı inşaatımız var. Birde burada 7 adet orman koruma, orman yangınlarını önleme tesisi yapacağız. Doğa Koruma Milli Parklar burada çok güzel bir çalışma yaptı. İnşallah 2016 yılında Güzeldere şelalesi tabiat parkı, çevre düzenlemesi, yürüyüş yolları, çeşmeler, barınaklar, büfe, sosyal tesis, giriş ünitesi ve istinat duvarlarından oluşan bir çalışma yapacağız. Bunun için bir yeni yol yapıyoruz. Ayrıca Aydınpınar Şelalesi Tabiat Parkına kır lokantası, büfe, mescit, sosyal tesisler yapılacak. Kurugöl tabiat parkı çevre düzenlemesi, elektrik su ishale hattı yenilenecek. Ayrıca Efteni Gölü Sulak Alan Tabi Yaşam alanı düzenlemesi yapılacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Yığılca Yoğunpelit köyüne bir adet otomatik meteoroloji gözlem sistemi kuracak. Bu sene bu çalışmalara başlayacağız" dedi.

SÖZ VERDİK YAPTIK, YAPACAĞIZ

"Geçen geldiğimizde 24 müjde vermiştik. Bunların 19'u tamamlandı" diyen Bakan Eroğlu, "Biz sözümüzün eriyiz. Sadece 5 tane kaldı. Akçakoca Altınçay göleti, Çilimli Yenivakıf göleti, Düzce'de Efteni gölü ıslahı, Karaca Hacımusa deresi ıslahı yapılacak. Benim nüfus cüzdanımda Hacımusa Mahallesi yazıyor. Dolayısıyla bu derenin ıslahı ile özel olarak ilgileneceğim. Koçyazı Mahallesi Karaca deresi ve yan dereleri ıslahı yapılacak. Karaca Hacımusa Mahallesine 2 köprü ekleyelim. Bizim mahalleye yakışır zarif bir köprü olsun. Daha önce Düzce unutulmuş bir ildi. Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakan olduğu dönemde bana Düzce ile ilgili ne gerekiyorsa yap diye talimat verdi. Bizde burada büyük yatırımlara imza attık. Yaklaşık 7 milyar liralık yatırım yapmışız. Burada 26 dere ıslah etmişiz. Biz Bakanlığının kapısını kapattık. Tüm kadromuzla Düzce'deyiz. Orman Genel Müdürümüzde burada. Burada özel bir çalışma yaptık. Bilhassa gelir getirici fidan türleri anlamında şaha kalkacak. Bütün yol kenarlarını ve okul bahçelerini fidanlarla donatacağız" dedi.

İŞLETMECİLERE BAL ORMANI ÇAĞRISI

Bakan Eroğlu'dan bal ormanları ile ilgili olarak çağrıda bulunarak "İlk bal ormanımızı Yığılca'da kurduk. 127 tane bal ormanımız var. Bir kanun değişikliği ile Türkiye bal üretiminde dünya genelinde 6. sıradayken şimdi 2. sıraya yükseldi. İşadamlarına sesleniyorum talepleri doğrultusunda yeni bal ormanları kurarız. Kestane balı istiyorsa kestane dikiyoruz. Suyu hazır. Ayrıca kredi de veriyoruz. Yüzde 20'si hibe yüzde 80'in de yüzde 1,5 masrafla kredi veriyoruz" diye konuştu.

MASTER PLAN HAZIR

"Düzce'yle alakalı tabiat turizmini geliştirmek istiyoruz" diyen Eroğlu, "Özellikle bununla alakalı bir master plan hazırladık. Düzce ulaşım açısından çok kolay bir yer. Burada muazzam güzellikler var. Doğa turizmini av turizmini yayla turizmini yaban hayatını bütün dünyaya duyuralım. Biz Düzce'deki taraflarla bir toplantı yapalım. Bu işi bir an önce hayata geçirelim diyoruz. Düzce'de 3 tane tabiat parkı 4 tane tabiat anıtı var. 1 tane tabiat koruma alanı, 3 tane Yaban hayatı geliştirme sahası 4 adet avlak bulunuyor. Ama Düzce bunlarla anılmıyor. Ama maalesef Düzce bundan yeteri kadar yararlanamıyor. Biz yerel yöneticilerimizle birlikte karar verdik bu konuda büyük bir seferberlik başlatıyoruz. Şu Efteni gölünü bir tanıtsak dünyada böyle bir yer yok. Bu iş lafta kalmasın diye arkadaşlarımıza talimat verdik Doğa turizmi uygulama planını da hazırladık" şeklinde konuştu.

Bakan Eroğlu Düzce’de Tesis Açılışı Yaptı

Bakan Eroğlu Düzce’de Tesis Açılışı Yaptı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim