• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C

Bakan Eroğlu: “ 2017 Yılında Ergene, Gözle Görülebilir Hale Gelecek”

Bakan Eroğlu: “ 2017 Yılında Ergene, Gözle Görülebilir Hale Gelecek”
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "2016 yılında arıtma tesisleri,...

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "2016 yılında arıtma tesisleri, kollektörler, kanalizasyon sistemi bitecek. 2017 yılında da deşarj bitecek. Böylece inşallah 2017 yılında Ergene renginde gitmesiyle daha gözle görülebilir hale gelecek" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı'na katıldı. Üsküdar'da bulunan Devlet Su İşleri (DSİ) 14'üncü Bölge Müdürlüğü'nde yapılan toplantıda açıklama yapan Bakan Eroğlu Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nda gelinen son durumu basın mensuplarıyla paylaştı.

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde bilgiler aktaran Bakan Eroğlu, "Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda Tarım hayvancılık Bakanlığı büyükşehir belediye başkanları, vali ve diğer belediye başkanlarımız kanalizasyon idareleri olsun hepsi buraya dahil oluyor. Dolayısıyla inşallah bu konuda çok önemli mesafeler kat edeceğiz. 31 Aralık 2019 saat 16.00'da bitirmek üzere arkadaşlara talimat verdim. Bir de büyümek çok maliyetlidir, arkadaşlara müşterek arıtma tesisleri yapın diye söyledik. Şimdi bizim hedefimiz pırıl pırıl bir Ergene Nehri hazırlamak. Uzunluğu 283 kilometre toplam su potansiyeli de yaklaşık 1.7 milyar metreküp. Bunun yüzde 78'i yüzey suyu, geriye kalan yüzde 20'si yeraltı suyudur" dedi.

"TRAGEP "İ 31 ARALIK 2019 SAAT 16.59'DA BİTİRMEK İÇİN KESİN TALİMAT VERDİM"

Ergene Havzası eylem planı haricinde başka projelerin de hayata geçirdiklerini sözlerine ekleyen Bakan Eroğlu, "Bir de TRAGEP adıyla Trakya Gelişim Projesi hazırladık. Burada özellikle 2019 yılı sonuna kadar TRAGEP "i de bitireceğiz. Yani orada yapılacak barajlar, göletler, sulama tesisleri, ağaçlandırma faaliyetleri, dere ıslahları, erozyon kontrol faaliyetleri var. Bunların tamamını TRAGEP "i 31 Aralık 2019 saat 16.59'da bitirmek için arkadaşlara kesin talimat verdim. Büyük yatırımlar yapılacak, Yaklaşık olarak bunun da maliyeti 10 milyar TL. yani bu yıla kadar yapılan en büyük yatırım" diye konuştu.

"SU ÜRÜNLERİ YAPACAK GÜCÜMÜZ DE, TEKNOLOJİMİZ DE VAR"

Bakan Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz şimdi inşallah bu yılın sonunda 3.üncü sınıfı yakalayacağız. Sulamada sanayide kullanılabilir hale gelecek. Dünyadaki olan bu. 2020 hedefi ileri bir hedef. İhtiyacı varsa su ürünleri yapacak gücümüz de, teknolojimiz de var. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Ergene Havzası'na su koyma eylem planını artık kim nasıl yapacak, ne kadar maliyeti olacak bunun bütçesini hazırlamak suretiyle 2011 yılında harekete geçtik. Bu noktada mesuliyeti biz üstlendik. 15 tane başlık var, peki bu plan nedir? Gerçekte anlattığım konuları burada uygulama fırsatı bulduğum için bende sevinçliyim. Bize biraz maliyeti fazla, tuzlu oldu ama neticede ülke için çok önemli.15 başlık kısaca bunlardan dereleri ıslah ediyoruz, bu gerçekten de çok önemli. Belediyelerin su arıtma tesislerini inşa ediyoruz, şu anda hatta Lüleburgaz'ı dahil edersek 13 tane bunlardan 12 tanesi hemen hemen bitmek üzere, 10 tanesi bitti. Ayrıca biliyorsunuz organize sanayi bölgeleri dedi ki "bizim problemimiz" var. Bilim sanayi ve Teknoloji Bakanımız sanayicilerle birlikte ıslah organize sanayi bölgeleriyle ilgili bir kanun çıkardık."

Yapılan arıtma tesislerinden de bahseden Bakan Eroğlu, "Denetimler sıklaştı, deşarj standartları yeniden düzenlendi. Çünkü efendim renk problemi var içinde organik kirlilik belki yok ama vatandaş onun temiz olduğuna inanmaz. Bu bakımdan renk kriteri de getirdik. Ayrıca taşkınlar ve yer altı suları kullanımı kontrol altına alınıyor. Ayrıca Trakya'da barajlar, göletler inşa ederek yeraltı çekimini azaltmak hem de onu içmede kullanmak için çok sayıda baraj ve gölet inşa ediyoruz. Bu nereden nereye geldiğimizin açık göstergesidir. Bu yaptığımız arıtma tesisleri dünyanın en ileri teknolojisi, çok iyi arıtma yapan işletilmesi kolay biyolojik olarak azot ve fosfor gideren muhteşem bir sistem. Tabi bunu iyi işletmek gerekiyor. 28 dere ıslahı yapılması gerekiyordu. 23 projeyle 296 km dere ıslah ettik. 5 tane var 94 km inşallah onu da arkadaşlara talimat verdim çok hızlı bir şekilde tamamlayacaklar. 2019 yılı sonunda bunu bitiyoruz" diye konuştu.

"2017 YILINDA ERGENE GÖZLE GÖRÜLÜR HALE GELECEK"

Katı ve tehlikeli atık işleme tesisleri konusunda belediyelere önemli roller düştüğünü belirten Bakan Veysel Eroğlu, "Özellikle 2016 yılında arıtma tesisleri kollektörler kanalizasyon sistemi bitecek. Dolayısıyla 2017 yılında da deşarj bitecek. Böylece inşallah 2017 yılında Ergene renginde gitmesiyle daha gözle görülebilir hale gelecek" dedi.

Bakan Eroğlu: “ 2017 Yılında Ergene, Gözle Görülebilir Hale Gelecek”

Bakan Eroğlu: “ 2017 Yılında Ergene, Gözle Görülebilir Hale Gelecek”

Bakan Eroğlu: “ 2017 Yılında Ergene, Gözle Görülebilir Hale Gelecek”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim