• BIST 9717.93
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C
  • İzmir 27 °C

Bakan Elitaş: 2016 yılı daha zor bir şartların beklediği yıl olacak

Bakan Elitaş: 2016 yılı daha zor bir şartların beklediği yıl olacak
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 2015 yılının sorunlarla geçtiğini ve 143 milyar dolar ihracat hedefine ulaştıklarını söyledi.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 2015 yılının sorunlarla geçtiğini ve 143 milyar dolar ihracat hedefine ulaştıklarını söyledi. Elitaş, "Bir rakamsal anlamda düşüklük var. 11 milyar dolarlık parasal eksikliğimiz var. 2015 yılı böyle geçti. 2016 yılı daha zor bir şartların beklediği yıl olacak. O nedenle hep birlikte dünyayı karış karış dolaşmalıyız. Yeni yeni tüketiciler bulmamız için gayret göstermeliyiz" dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) 91. Genel İdare Kurulu Programı Gala yemeğine Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, eski Bakan Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, belediye başkanları, oda başkanları ve işadamları katıldı.

BAKAN ELİTAŞ, MÜSİAD İLE HATIRALARINI CANLANDIRDI

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Bakan Elitaş, MÜSİAD'ın kurulmasıyla ilgili ilk toplantısını Kayseri'de yaptıklarını hatırlattı. Elitaş, "O günlerde hep birlikteydik. Büyükşehir Belediye Başkanımız, 25 yıl önceki tarihi günü gözümüz önünde film şeridi gibi canlandırdı. Kuruluş aşamasındaki süreci bize anlattı. 25 yıl içinde MÜSİAD'ın geldiği konum takdire şayandır. Büyük bir işadamı ailesidir. Burada etkinlikte bir arada olmakta bana mutluluk veriyor. Anadolu işadamlarının, sermayesinin başka büyükşehirlerin hor gördüğü bir dönemde sermayenin Anadolu'da var olduğunu göstererek, bunun mücadelesi veren kurucu başkanlarımızdan bugüne kadar görev yapan başkanlarımıza teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

ÇİN'DE İKİ YIL BÜYÜME DÜŞECEK ÜLKE OLARAK TEDBİRLER ALINMASI GEREKİYOR

Elitaş, konuşmasında, 2016 ve 2017 yıllarının Çin'de yaşanacak gelişmelerden dolayı zor geçeceğine dair açıklamalarda bulundu. "İhracatta 143 milyar dolarlık 2015 yılı hedefini geçtiğimizi düşünüyoruz. 11 milyar dolarlık parasal eksikliğimiz var" diyen Mustafa Elitaş, gelecek yıllar için yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: "2016 yılı daha zor bir şartların beklediği yıl olacak. 2016 yılında enerji fiyatlarındaki düşüş devam edebileceği, Çin ekonomisinin büyümesinin çift haneli rakamdan tek haneli rakamda kalacağı, 2016-2017 yılında Çin ekonomisinde yüzde 7'lerde büyüme olacağı belirtiliyor. Çin'in ara malı alımlarının azalması, kendi üretim fazlasıyla bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin ara malı ihraç ettiği düşünüldüğünde, bizim gibi ülkelerin tedbirler alması gerekiyor. DEİK, TÜSİAD, TOBB, bütün sivil toplum örgütleri olarak dünyayı karış karış dolaşmalıyız. 2015 yılında gösterdiğiniz performansın iki katını, daha fazlasını 2016 yılında artırarak yapmamız gerekiyor. Yeni yeni tüketiciler bulmamız için gayret göstermeliyiz."

MÜSİAD, DARBE GİRİŞİMLERİNE İLK KARŞI ÇIKAN TEK SİVİL TOPLUM KURULUŞU

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, 28 Şubat'tan sonra yaşanan e-muhtıra, 367 krizi gibi darbe girişimlerine ilk karşı çıkan sivil toplum kuruluşu olduklarını açıkladı. Olpak, "Geride bıraktığımız 25 yılın ardından ilk şubemiz Kayseri'de program düzenlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Aramızda olan kurucu başkanımızdan en yeni üyemize kadar herkese teşekkür ediyoruz. 25 Aralık'ta bir aradayız. 25 yıldır hakkın adaletin ve doğrunun yanında olma adına taraf olduk. Doğru bildiklerimizi her zaman olduğu gibi tek başımıza olsak da söylemeye devam edeceğiz. 28 Şubat'tan bahsetmiyorum. 27 Nisan e-Muhtırası yayınladığı gün tepki gösteren biziz. 25 Aralık'daki darbe girişimi ve ekonomiyi bitirmeye yönelik girişime karşı çıkan tek sivil toplum kuruluşu biziz" ifadelerini kullandı.

Programda konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de, MÜSİAD'ın, 1990 yıllarının başında yeni soğuk bir havanın olduğu dönemde, inanan insanların dışlandığı bir dönemde, işadamlarının "biz de varız" diyerek İstanbul'dan başlayan bir hareket olduğunu söyledi.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, yaptığı konuşmada, Kayseri ve Anadolu insanındaki Ahilik kültürünün önemine işaret ederek Kayseri ile ilgili bilgiler verdi.

Eski Bakan Taner Yıldız ise "25 yıldır birlikte olduğumuz, birlikte hareket ettiğimiz ve birlikte inandığımız yolda yürüdüğümüz dava arkadaşlarımla birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum" diye konuştu. Yıldız, konuşmasında HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ı da eleştirdi.

Bakan Elitaş: 2016 yılı daha zor bir şartların beklediği yıl olacak

Bakan Elitaş: 2016 yılı daha zor bir şartların beklediği yıl olacak

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim