• BIST 8718.11
  • Altın 2244.816
  • Dolar 32.3308
  • Euro 35.1735
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Bakan Çelik, Tarım, Gıda Ve Hayvancılıktaki Destekleri Açıkladı

Bakan Çelik, Tarım, Gıda Ve Hayvancılıktaki Destekleri Açıkladı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Doğu Anadolu Bölgesi Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Akıl Toplantısı'nda sektördeki destekleri...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Doğu Anadolu Bölgesi Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Akıl Toplantısı'nda sektördeki destekleri açıkladı. Bakan Çelik, 17 milyar dolar olan tarım ihracatını 40 milyar dolara çıkaracaklarını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Erzurum'da düzenlenen "Doğu Anadolu Bölgesi Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Akıl Toplantısı'na katıldı.

Gıda, tarım ve hayvancılıktaki destekleri açıklayan Bakan Çelik, 2023 hedeflerini vurgulayarak, "Türkiye hedefleri olan bir ülke. Günübirlik anlayış söz konusu değil. 2023 hedeflerimizde tarımsal hasılası 150 milyardan 150 milyar dolara, 17 milyar dolar olan tarım ihracatı 40 milyar dolara çıkaracağız. Bu hedefler çerçevesinde atmamız gereken adımlar kesindir. Mevcut şartlarımızda yetinmemiz söz konusu değil. Daha çok koşmamız ve terlememiz gerekiyor. Hedefini yakalayan çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

"200 SENE SONRA ÇOCUKLARIMIZ TOPRAĞI SAKSIDA GÖRECEK"

Toprak kaybından dünyanın sınıfta kaldığını ifade eden Bakan Çelik, "Toprağımızın kıymetini bilmeliyiz. Dünya bu konuda sınıfta kaldı. 12 milyon hektar arazi tarımdan çıkıyor. 200 sene sonra bizde toprak kalmayacak. Çocuklar toprağı saksıda görecek. Toprak önemli bir sadık dost. O bize merhamet edip doyuruyor ve bizleri geleceğe hazırlıyor. Biz onu yok ediyoruz. Bu doğru değil" ifadelerini kaydetti.

Tarımdan çıkarılan arazilerle ilgili valilere sert çıkan Bakan Çelik, "Bize hiçbir valimiz tarım arazisinin tarımdan çıkarılmasıyla ilgili hiçbir yazı göndermesin. Birinci sınıf tarım arazileri yok oluyor. Biz böyle vebal altına giremeyiz. Bu lükse sahip değiliz. Üretimi geliştireceğiz diyoruz nerede betonda mı geliştireceksiniz üretimi. Arazinin toplulaştırılması gerekiyor. Arazi ölçeğimiz düşük. Bunun yanında meraların ıslahı gerekiyor. Buraların ıslahı ve hayvancılığa tahsisi ve aksaklığın giderilmesi, hayvancılık yapanlara tahsis edilmesi için gerekli çalışmaları yapıyoruz" dedi.

"HAYVANCILIKTA ESKİ ANLAYIŞI KENARA BIRAKACAĞIZ"

Çiftçilere "Babadan böyle gördük olmaz" diye seslenen Bakan Çelik, "Çiftçilerimiz teknoloji ile imkanları değerlendirmek zorunda. Biz babadan böyle gördük olmaz. Bu bölgeyi çok iyi bilirim. "Klasik ahırlarda hayvancılık yapacağım" anlayışından çıkmak gerekiyor. İmkanlarla teknolojiyle buluşacaksınız. Albenisi olan ürünleri üreteceğiz" ifadelerini kullandı.

"HADİ GEL KÖYÜMÜZE DÖNELİM"

Çiftçilere verilen desteklerden bahseden Bakan Çelik konuşmasına şöyle devam etti:

"30 bin lira faizsiz kredi veriliyor. 100 bin liraya kadar artırılabilir kredi sağlanıyor. Hadi gel köyümüze geri dönelim. Bakanlık, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi olarak üçlü çiftçi dostu var.

"BÖLGEDE 200 BİN TON KAPASİTELİ YEM FABRİKASI KURACAĞIZ"

Bu bölgede meralar var. Yem pahalı hayvan varlığı pahalı. Hayvan varlığının fiyatını aşağı çekmek için bölgede 200 bin ton yem fabrikası kuracağız. Tarım kredi çalışıyor. Biz köyümüze dönelim derken "al imkan al kaynak kardeşim dön, orada çok daha huzurlu ve imkanlarla yaşa" diye bahsediyoruz"

BAKAN ÇELİK YENİ DESTEKLERİ AÇIKLADI

Sektördeki yeni destekleri açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik şunları söyledi:

"Yeni doğan buzağılar 4 aylık olunca 350 TL destek, ikincisi soy kütüğü olan buzağıya 450 TL, yerli sperm kullanılan buzağıya da 500 TL verelim diyoruz. Besi hayvanı kesime götürülürken 200 TL olan desteği yerli üreticimiz açısından devam ettireceğimizi söylüyorum. Koyun keçi için şu an itibariyle 22 TL veriliyordu. Bunu 25 TL'ye çıkarıyoruz. Çoban desteğini devam ettiriyoruz. Buradaki alt sınırı 250'ye indirdik. Yani 250 koyunu olana yılda 5 bin TL çoban desteği sağlayacağız. Süt desteği sütte yaşanan iniş çıkışlarla ilgili et süt kurumu üzerine aldı. Bundan sonra piyasayla oynamayla çalışanların biz gereğinin yapacağız. Bu konuda üreticimizin bir mağduriyet yaşamaması konusunda bundan sonrada sağlayacağız. Süt desteğinde kaliteyi esas alacağız. Bu konuda 650 milyon TL kaynak ayırdık. Sütte kalite desteğini öne çıkaracak şekilde desteğimizi sürdüreceğiz. Destekler bire bir netice verecek. Destekler direkt olarak kişinin hesabına yatırılacak. Birlikler bizim için çok önemli. Birlikler üzerinden sütü pazarlanmasını sağlayacağız. Aradaki müteahhitleri çıkaracağız. Biz birliklerle kol kola yürüyeceğiz. Birlik mensubu üretici kardeşlerimiz bu konudaki destekleri direk bakanlık hesabından alacaklardır. Birliklerle ilgili yasa çıkarılarak görev tanımı yapılacak. Türk tarımı ve hayvancılığının kalkınması kargaşadan değil dayanışmadan geçiyor. Küpe ile ilgili seferberlik başlattık. Şimdi işletme bazlı yönetim anlayışına geçtik. Herkes arazide olacak. Yani siz bir bitkisel üretim yapıyorsanız ondan sorumlu ziraat mühendisi olacak. Her işletmenin sorumlusu olacak ve durumu rapor edecek."

Bakan Çelik, Tarım, Gıda Ve Hayvancılıktaki Destekleri Açıkladı

Bakan Çelik, Tarım, Gıda Ve Hayvancılıktaki Destekleri Açıkladı

Bakan Çelik, Tarım, Gıda Ve Hayvancılıktaki Destekleri Açıkladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim